Excavatoarele, buldozerele și toate încărcătoarele frontale ne ajută să finalizăm la timp proiectele, să predăm șantierele la cheie. Nu e o muncă ușoară, nici pentru cei care lucrează pe astfel de utilaje și nici pentru utilajele în sine. Pe de altă parte, există o serie de sfaturi pe care orice mic sau mare antreprenor trebuie să le cunoască.
Tocmai ce ai achiziționat o pompa hidraulica? Optimizarea performanței va prelungi durata de viața a echipamentului și va contribui activ la reducerea costurilor de întreținere. Curios? Află tot ce trebuie să știi despre îmbunătățirea performanței utilajelor de construcții din rândurile următoare.
Monitorizarea sistemului hidraulic
Trebuie să verifici constant filtrele și lichidele. Contaminarea cu alte particule poate conduce în timp la uzura prematură a filtrelor. Fluidul hidraulic este, de asemenea, important pentru eficiența sistemului. Verifică nivelul acestuia periodic!
Verifică presiunea și debitul
Pompa hidraulică trebuie reglată corespunzător. O presiune prea mare poate duce la uzura componentelor, iar o presiunea prea mică poate scădea performanța utilajului. Trebuie să găsești un echilibru. Nu uita nici de debitul fluidului! Eventualele scăderi pot indica uzura internă a pompei.
Verifică toate componentele sistemului hidraulic
Conductele și furtunurile sunt, de asemenea, importante. Eventualele scurgeri pot afecta eficiența pompei. Atenție mare și la valve. O valvă care nu funcționează corect va reduce presiunea și eficiența întregului sistem.
Monitorizează temperatura sistemului hidraulic
Știai că o temperatură ridicată indică o performanță scăzută a pompei și celorlalte componente. Astfel, se impune verificarea periodică a radiatoarelor și ventilatoarelor și, în mod suplimentar, instalarea unui schimbător de căldură.
Alegerea celor mai bune fluide hidraulice
Tot la capitolul „optimizare” putem încadra și alegerea celor mai bune fluide hidraulice. Dacă alegi doar produse de calitate, poți fi convins că vei preveni uzura prematură a componentelor. Lichidele asigură o bună funcționare chiar și în condiții de temperatură ridicată.
Optează pentru întreținerea preventivă
Știi ce înseamnă întreținere preventivă pe șantier? E simplu:
- Revizii efectuate cu regularitate
- Monitorizare continuă a performanței
- Testare și verificare periodică
Evită suprasolicitarea
Pentru a optimiza performanța utilajului tău, va fi necesar să eviți suprasolicitarea sistemului. Utilajul trebuie să funcționeze zilnic în condițiile optime de sarcină pentru a preveni uzura prematură/ruperea componentelor și pieselor de schimb.
Înlocuirea pompei hidraulice
Unele componente au o durată de viață limitată, oricât de mult am încerca să o prelungim. Prin prevenție, noi doar prevenim uzura prematură. Dacă observi o scădere semnificativă a performanței, s-ar putea să fie nevoie să înlocuiești vechea pompă. Tărăgănarea nu face decât să ne aducă mai aproape de avarii costisitoare și inactivitate pe șantier.
Așadar, optimizarea performanței ține de grija pe care orice antreprenor o oferă echipamentelor și utilajelor. Ce implică acest proces? Verificarea și întreținere riguroasă. Învață să-ți setezi prioritățile în așa fel încât să te bucuri de eficiență sporită!