Pacienta arsă în timpul operaţiei la Spitalul Floreasca, dezinfectată cu soluţie pentru mâini

de WTA.ro
Pacienta ar fi fost alergică la iod, aşa că a fost ales un alt dezinfectant, unul pentru mâini, mai arată informaţiile obţinute de Digi24.
O pacientă în vârstă de 66 de ani a fost arsă pe masa de operaţii la Spitalul Floreasca din Capitală, după ce un chirurg ar fi greşit substanţele de dezinfecţie, iar la contactul cu electrocauterul, pielea femeii a luat foc. Incidentul a avut loc pe 22 decembrie, iar informaţia a fost dezvăluită sâmbătă de deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Medicul Mircea Beuran a explicat sâmbătă seară, la Antena 3, incidentul în urma căruia o pacientă operată la Spitalul Floreasca a suferit arsuri, spunând că nu era în sala de operaţii în momentul producerii incidentului.
„Au dus bolnava în blocul operator de urgenţe, în sala unde s-a pregătit reintervenţia chirurgicală, în clipa în care au folosit electrocauterul au simţit miros de priză arsă. Şi imediat au sesizat că de sub câmpurile operatorii apare fum. În clipa aceea au mobilizat câmpul operator, dar intrând aer sub câmp s-a autoaprins probabil de la o scânteie sau deja mocnea, este greu de spus cum s-a produs această scânteie. Pacienta fiind polialergică nu s-a putut face câmpul cu o soluţie iodată, cum se face de obicei, lucru cunoscut şi de familie. În clipa în care s-a produs acest foc, echipa care era atunci operatorie a căutat prin diferite mijloace înăbuşirea flăcării şi cineva a adus un vas cu apă să stingă focul. Eu, în momentul acela, nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator. Şi lucrul acesta se poate dovedi uşor cu ajutorul camerelor de luat de vederi care sunt de la intrarea în spital până în blocul operator şi corelat cu protocoalele de terapie intensivă şi protocolul de chirurgie pe care l-am semnat. În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată din sala unde s-a produs incidentul într-o altă sală şi echipa căuta să facă hemostaza, adică oprirea sângerării”, a explicat Beuran la Antena 3.
„Atunci m-am asociat echipei, echipa era şocată pentru că a trecut prin acest eveniment, odată ce a intrat, am preluat operaţia, am finalizat-o. După ce am finalizat operaţia, am ajutat împreună cu echipa de la chirurgie plastică, echipa de arşi, am pregătit tot ce trebuia făcut pentru a pune pacientul în poziţia de a fi transportat în Terapia Intensiva marilor arşi. Suprafaţă la evaluarea momentului era în jur de 25-30 la sută de la gradul 1, 2, dar ştim că există o dinamică a evoluţiei plăgilor arse”, a relatat medicul.
De asemenea, Beuran a explicat că imediat după ce s-a terminat actul operator şi tot inventarul acesta de gesturi medicale, a anunţat personal managerul spitalului, directorul medical, medicul coordonator al blocului operator şi familia acestei paciente.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa