Mai mult ca sigur ai și tu momente când stai pe telefon și pierzi numărul minutelor investite în vânarea pixelilor de pe ecran sau depășirea propriilor scoruri obținute în pauzele de masă de la muncă. Dar, te-ai gândit vreodată la procesul din spatele aplicației pe care o butonezi cu atâta îndârjire? Află din cele ce urmează care sunt pașii necesari pentru a realiza un joc pentru mobil. Poți găsi mai mult detalii despre acest subiect și aici.
Alegerea ideii de la care se începe
Primul pas, și probabil cel mai complicat în dezvoltarea unui joc pentru mobil, este alegerea unei idei, a unui concept, pe care se va sprijini întreg procesul. Developerii de obicei se ghidează fie după tipul de joc care le-ar trezi lor interesul sau ce este mai popular pe piață în acest moment. De asemenea, mulți se inspiră din jocurile deja existente dar adaugă elemente inedite care să le facă să iasă în evidență.
Dacă faci un joc pentru mobil, n-ar strica nici să clarifici aspecte precum tipul jocului, personajele principale, povestea, stilul artistic sau chiar publicul țintă căruia se va adresa creația ta.
Alegerea software-ului care va fi folosit pentru dezvoltarea jocului
În funcție de tipul jocului, developerii vor opta pentru diverse opțiuni de programe. Printre cele mai populare aplicații pentru creatorii de jocuri se numără Unity, UDK sau Gamesalad. Evident, în cadrul acestui proces se va lua în calcul și platforma pentru care se va dezvolta jocul, adică iOS sau Android. Jocurile pot fi create pentru ambele platforme, dar costurile și perioada de dezvoltare vor fi considerabil mai mari. Cunoștințele necesare pentru programare vor varia în funcție de cât de sofisticat va fi jocul.
Faza de prototip
Chiar dacă mulți developeri aleg să sară peste această etapă și regretă mai târziu această alegere, faza de prototip a jocului este absolut esențială pentru succesul său. În această etapă se pun în practică ideile dezvoltatorilor și se testează diferitele interacțiuni pe care le presupune jocul. Doar așa se poate descoperi dacă ideea aleasă poate fi pusă în practică cu succes. În această fază se stabilesc și testează mecanicile de bază, regulile jocului, primele nivele din joc și așa mai departe.
Faza de dezvoltare
Dacă prototipul a oferit rezultatele scontate, se poate începe munca propriu-zisă la joc, cu ajutorul programatorilor. În această fază, pe lângă jocul propriu zis, trebuie implementate și meniurile, design-ul grafic, sunetele și coloana sonoră. Multe studiouri fie lucrează cu artiștii angajați sau cu freelanceri, în funcție de proiect.
Faza de testare
Cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui joc de mobil este să fie lansat fără o fază de testare și astfel să sufere de diverse probleme pe care utilizatorii le vor descoperi. Dezvoltatorii angajează echipe de testeri sau testează ei înșiși jocul pentru a se asigura că produsul final este unul ireproșabil.
Lansare
În ultima faza va fi nevoie de un buget serios pentru marketing, uneori publicitatea făcând diferența între titlurile care vor fi jucate de toată lumea și cele care dispar în negura timpului. Nu uita că va fi nevoie probabil și de diverse update-uri în funcție de cum evoluează jocul.
Ei bine, acum înțelegi câtă muncă presupune distracția ta?