Platformă pentru viitorul Europei

de WTA.ro

Un nou început, o nouă platformă propusă de Comisia Europeană privind viitorul Europei va fi lansată în data de 9 Mai 2020, de ziua Europei, la 70 de ani de la Declaraţia lui Schuman și la 75 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial. În 2019, la 9 Mai, România a fost la Sibiu gazda primei reuniuni a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană organizată în premieră de Ziua Europei. În cadrul festiv de la Sibiu a fost încheiată întâlnirea cu angajamentul liderilor europeni de a apăra o singură Europă, de la nord la sud și de la est la vest. Executivul european a fixat marile teme care vor fi discutate cu ocazia dezbaterilor din cadrul Conferinței privind viitorul Europei.

Conferința privind viitorul Europei care se va lansa anul acesta în data de 9 Mai se va desfășura timp de doi ani, devenind a treia instituție a Uniunii Europene, după Parlamentul European și Consiliul European, care își vor declina poziția cu privire la această Conferință.

În Martie 2017, Comisia Europeană a lansat dezbaterea politică referitoare la viitorul Europei, evidențiind principalele provocări și oportunități pentru următorul deceniu într-un document intitulat “Cartea Albă privind viitorul Europei”. Responsabilitatea de a încuraja o dezbatere onestă cu privire la Europa și la viitorul sau, le revine politicienilor de la toate nivelurile: european, național, regional și local.

Europenii trebuie să fie conștienți de impactul politicilor Uniunii Europene asupra vieții lor de zi cu zi și să le poată transmite reprezentanților UE ceea ce cred despre acest lucru. Comisia Uniunii Europene i-a invitat pe liderii europeni să se implice mai mult în dialogurile cu cetățenii în fiecare stat membru, să se creeze o platformă digitală în fiecare țară prin intermediul căreia să se facă consultările cu cetățenii:

  • Chestionar elaborat de cetățeni pentru cetățeni;
  • Cadrul comun privind consultările cu cetățenii.

În zilele de 5 și 6 Mai 2018, Comisia Europeană în parteneriat cu Comitetul Economic și Social European au reunit un grup de 100 de persoane. Acestea au discutat despre viitorul Europei și au pregătit o serie de întrebări care să fie adresate europenilor prin intermediul consultărilor online. Chestionarul conceput a fost publicat pe https://ec.europa.eu/ , în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene la data de 9 Mai 2018. Până la data de 01.01.2020 au fost postate peste 40.000 de contribuții. Principalele preocupări ale europenilor sunt de mărire a gradului de implicare în discuții și dorința de-ași exprima liber aspirațiile. Dialogurile transmise direct pe internet sau desfășurate pe facebook au adus discuția direct în casele oamenilor, iar platformele de socializare au permis unui număr mare de cetățeni să se implice. Anul 2020 este anul lansării oficiale de către fiecare țară din Uniunea Europeană a Platformei Online “Consultare privind viitorul Europei cu cetățenii europeni”. Tinerii europeni apreciază mult șansa de a se implica activ în conturarea viitorul Europei, având șansa să se facă auziți și consultați într-o gamă largă de aspecte și domenii inclusiv din punct de vedere legislativ, astfel Comisia își va consolida parteneriatul cu Parlamentul European, cele doua reprezentând vocea cetățenilor, asigurând implicarea, negocierile internaționale, transparența și integritatea procesului legislativ.

Fundația GIEDD împreună cu Ziarul Gorjeanul și domnul Bebe-Viorel Ionică propun lansarea în luna Aprilie 2020 a primei Platforme Online “Consultarea privind viitorul Europei cu cetățenii europeni”. Experiența extraordinară a specialistului Bebe-Viorel Ionică și activitatea îndelungată desfășurată în cadrul Ministerului Comunicațiilor în funcția de Secretar de Stat, îi permit să aducă un plus de valoare acestui program excepțional, Platforma Online “Consultare privind viitorul Europei cu cetățenii europeni”, devenind primul Forum Online din România în anul 2020, înainte de Ziua Europei, 9 Mai 2020.

Ziarul Gorjeanul va deschide o pagină cu opiniile și părerile cetățenilor, care vor fi postate pe platforma online și intenționam să lansăm oficial această platformă la Târgu Jiu în luna Aprilie 2020. Platforma va deveni un exemplu care va fi multiplicat în toate regiunile tarii și se va crea conexiunea cu Platforma Digitală “Consultare privind viitorul Europei cu cetățenii europeni”.

Cele mai citite articole

Europenii au făcut apel la factorii de decizie să creeze condițiile care să le permită să beneficieze de tehnologiile digitale și în același timp să îi protejeze de potențialele consecinte adverse. Fenomenul dezinformării online a fost deseori menționat ca fiind o mare problemă. Cetățenii își doresc ca Uniunea Europeană să ia atitudine împotriva dezinformării și a manipulării informațiilor și să-I ajute pe cetățeni să identifice sursele credibile de știri. Multe persoane s-au arătat interesate de protecția datelor cu caracter personal și a vieții private în mediul online. Revoluția digitală necesită consolidarea drepturilor cetățenilor și o mai bună protecție a datelor cu caracter personal în mediul online. În consecință, UE a elaborat un regulament general privind protecția datelor pentru a-i ajuta pe cetățeni să dețină un control mai mare asupra datelor cu caracter personal. Normele sunt concepute în așa fel încât să asigure protecția datelor indiferent de locul în care sunt transmise, prelucrate sau stocate.

“Competențele digitale nu sunt numai pentru tineri, persoanele de toate vârstele au nevoie de ele, iar UE trebuie să le ajute să le dobândească.” Ursula von der Leyen, Președinta aleasă a Comisiei Europene.

Platforma Digitală “Consultare privind viitorul Europei cu cetățenii europeni” va fi lansată oficial în toate țările membre ale Uniunii Europene în data de 9 Mai 2020 și va cuprinde următoarele domenii de acțiune:

  1. O mai bună legiferare – înseamnă politici și reglementari concepute să atingă obiectivele în cel mai eficient mod cu putință;
  2. O economie aflată în slujba cetățenilor;
  3. Echitatea socială și egalitatea;
  4. Transformarea digitală a Europei;
  5. Promovarea valorilor noastre europene, afirmarea mai puternică a vocii UE în lume;
  6. Consolidarea bazelor democratice ale Uniunii;
  7. Abordarea unor teme specifice proceselor democratice și aspectele instituționale, în special de sistemul candidaților cap de listă și de listele transnaționale pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Președintele Comisiei “Conferința pentru viitorul Europei” a fost numit Guy VERHOFSTADT, fostul lider al grupului ALDE. Așteptam ca anul acesta, toți liderii din România să se gândească la îndeplinirea dezideratului “o singură Europă, de la nord la sud și de la est la vest”. Această deviză a fost adoptată în data de 9 Mai 2019 la Sibiu în timpul Președinției Rotative la Uniunea Europeană a României.

Așteptam toți cetățenii României să participe la Platforma Online “Consultare privind viitorul Europei cu cetățenii europeni” începând cu data de 9 Mai 2020.

Președintele Fundației GIEDD,
Membru ASAS
Conf. Dr. Ing. Cristiana Sîrbu
Director General al Centrului de Calcul, Fost Ministru-Secretar de Stat
la Ministerul Comunicatiilor
Bebe-Viorel Ionica

 

Cele mai citite articole