Precizări despre starea de urgență. Ce a anunțat premierul în privința măsurilor care se vor lua

de WTA.ro

ACTUALIZARE

”Încredințez cetățenii că vom lua doar acele măsuri absolut necesare limitării infecțiilor. Vom încerca să limităm la maximum eventualele luări de drepturi și libertăți care să fie prevăzute prin instituirea stării de urgență. Decretul prezidențial va cuprinde toate măsurile care se iau. Există între propunerile noastre și posibilitatea unor rechiziții dacă vom avea nevoie de spații de carantină, există posibilitatea de a fi anumite restricții la un moment dat, dar din câte știu nu sunt prevăzute în momentul de față. Forma finală va fi prezentată de președintele României. Perioada va fi cea reglementată prin lege, 30 de zile, prelungirea se va face funcție de evoluție. Nu putem discuta decât după 25-26 de zile, când vom vedea cum vor evolua lucrurile”, a spus premierul Ludovic Orban.

Prim-ministrul a comentat: ”Cu siguranță nu vor fi tancuri pe străzi, nu o să vedem armata pe străzi, nu vom ține oamenii izolați la domiciliu 21 de zile, nu se vor lua măsuri foarte vizibile de ordine publică. Nu există riscul de a fi folosită situația de urgență pentru a limita drepturi fundamentale, vom fi extrem de precauți în limitarea lor. Legat de restaurante, baruri și alte categorii de localuri, sunt în analiză astfel de măsuri privind închiderea. Am auzit zvonuri că vrem să afectăm libertatea de exprimare, de informare. Sunt zvonuri. Va exista o reglementare a CNA, o să încercăm să asigurăm o comunicare de informații adevărate, o să solicităm presei să transmită informații confirmate de autorități, toate informațiile comunicate de instituții și să evite transmiterea de informații neadevărate, care pot genera teamă, panică. Fundamental este ca cetățenii să fie informați corect”.

El a transmis: ”De acum, limitarea răspândirii infecției cu coronavirus depinde de comportamentul responsabil al fiecărui cetățean. Vă cer să respectați toate recomandările oficiale. Chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal, evitați un salut foarte apropiat, știm că suntem un popor foarte cald, afectuos, dar va trebui să ne manifestăm afecțiunea de la distanță. Nu trebuie să vă aprovizionați peste necesitățile normale. Dacă cumpărați mai mult, îi puteți lipsi pe alții de produse. Mențineți un normal de aprovizionare pentru că nu există riscul să apară penurie în furnizarea unor categorii de produse alimentare”.

Premierul a afirmat: ”Nu trebuie să ne închidem toți în case, să ne ferim și de deplasarea la locul de muncă, activitatea economică trebuie să funcționeze, cu respectarea recomandărilor de protejare a sănătății. Pot fi folosite metode de transport alternativ – bicicleta, pe jos, e de evitat să te sui într-un mijloc de transport foarte aglomerat. Dar acest serviciu de transport public trebuie asigurat”.

Ludovic Orban a precizat că printre măsurile care se vor lua se numără cele care dau dreptul la proceduri de achiziție rapidă pentru materiale, echipamente și medicamente și cele care trebuie să întărească instituțiile ”din prima linie a bătăliei”: DSP, Ministerul de Interne, spitalele.

El a mai spus că nu vor fi restricționate drepturile românilor de a intra în țară, dar în funcție de zonele de risc din care vin aceștia trebuie să intre în izolare sau carantină.

Legat de plata pensiilor, Ludovic Orban a spus: ”Vom asigura pensiile la timp, conform graficului de plată. În ce privește pensiile plătite prin bănci vom încerca să fie plătite mai repede, nu la termenele de 14-15 ale lunii”. 

El a spus că este greu de anticipat care va fi evoluţia răspândirii coronavirusului. ”Este greu de anticipat dacă este un virus sezonier, când va fi atins un vârf, când se va manifesta o descreştere. În ceea ce priveşte răspândirea virusului, în funcţie de evoluţii, vom lua deciziile potrivite”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

”Dragi români, preşedintele României a anunţat că la începutul săptămânii se va decreta starea de urgenţă pe teritoriul întregii ţări. Este o măsură pe care multe ţări europene au luat-o deja în interesul cetățenilor. De aseară, o echipă formată din reprezentanți ai tuturor ministerelor am lucrat nonstop pentru a transmite astăzi prim-ministrului, spre aprobare, Nota de fundamentare ce va fi prezentată preşedintelui în vederea emiterii decretului”, a transmis ministrul de Interne Marcel Vela.

Cele mai citite articole

”Fac apel la calm şi solidaritate”, a mai spus Marcel Vela, potrivit căruia ”starea de urgenţă ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea și prevenirea infecției cu noul coronavirus”:

”Știu că instituirea stării de urgență presupune pentru toți schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică sau de neînțelegere. Trebuie să conștientizăm cu toții că acest lucru este spre binele nostru, al tuturor. Fac apel la calm și solidaritate, este momentul să fim uniți, să fim toleranți și să ajutăm fiecare după puteri. Dragi români, este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dumneavoastră, trebuie să acționăm cu calm, cu responsabilitate și cu grijă față de cei din jur. Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea riscului de propagare a virusului. Vă rog să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare, limitați contactul cu alte persoane, informați-vă doar din surse oficiale, nu contribuiți la propagarea mesajelor de panică scrise de oameni inconștienți sau care au anumite interese obscure. Susțineți eforturile autorităților. Situația este sub control tocmai fiindcă am luat măsuri din timp, am interzis transporturile din Italia, am închis școlile, am limitat întâlnirile publice”.

Ministrul de Interne a mai transmis: ”Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, personal medical, pompieri, polițiști, jandarmi. Dumneavoastră, cetățenii, puteți sprijini efortul tuturor rămânând acasă. Suntem o națiune puternică, haideți să arătăm împreună acest lucru”.

Până la 31 martie se suspendă organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme, iar ITM va verifica modul de implementare a măsurilor privind decalarea programului de lucru.

O altă măsură este aceea că vor intra în izolare la domiciliu, pentru 14 zile, toate persoanele care sosesc din zone cu mai mult de 500 de cazuri, indiferent că vin pe cale aeriană sau rutieră. De asemenea, se extinde obligaţia intrării în carantină pentru cei care vin în ţară din zone carantinate.

Declarații de presă la sediul MAI

Declarații de presă la sediul MAI

Publiée par Ministerul Afacerilor Interne, Romania sur Dimanche 15 mars 2020

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) face un apel către toţi clienţii magazinelor din România şi îndeamnă la cumpătare şi chibzuinţă la cumpărături. Totodată, AMRCR anunţă că există cantităţi şi stocuri pentru toţi, dacă suntem solidari şi ne gândim şi la nevoile tuturor: ”Înţelegem frământările voastre, dar a cumpăra mai mult decât ai nevoie poate însemna uneori să îi laşi pe ceilalţi fără produsele de care şi ei au nevoie. Există cantităţi şi stocuri pentru toţi, dacă suntem solidari şi ne gândim şi la nevoile tuturor. Doar împreună vom avea grijă de cei dragi nouă şi de cei care sunt în vârstă sau vulnerabili. Facem tot ce putem pentru a face faţă acestei provocări. Vă asigurăm că prioritatea noastră, a tuturor, este să fim cu toţii în siguranţă şi să vă oferim produsele necesare”.

Cele mai citite articole