Prefectura Harghita: 5 persoane infectate se află internate la Spitalele din Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc

de WTA.ro

Buletin informativ Harghita, 16 aprilie 2020, privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Foto cu caracter ilustrativ

La nivelul județului Harghita situația epidemiologică și măsurile de prevenire a răspândirii Coronavirus, COVID-19, la data de 16 aprilie 2020, ora 13.00:

–        182persoane aflate în carantină instituționalizată,

–        186 persoane ieșite din carantină de la începutul perioadei,

–        565 persoane aflate în autoizolare la domiciliu,

–        3958 persoane ieșite din autoizolare în întregul interval,

În județul Harghita au fost confirmate un număr de 9 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, din care,două persoane s-au vindecat, o persoană este decedată, iar cinci persoane se află internate la Spitalele din Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc, sub supraveghere medicală.

În data de 15.04.2020 în județul Harghita a fost confirmat un test pozitiv la COVID-19, pentru un cadru medical din cadrul UPU al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc.În cadrul anchetei epidemiologice, sunt efectuate teste la COVID-19 pentru toți potențialii contacți din spital dar și din mediul exterior – familial. Rezultatul primelor teste efectuate este negativ, iar acestea vor fi efectuate în continuare atât pentru personalul secției dar și al spitalului.La nivelul spitalului a fost efectuată imediat decontaminarea și dezinfecția tuturor spațiilor din UPU, și din spațiile conexe.

O altă persoană testată la COVID-19 în județul Harghita, al cărui rezultat a fost pozitiv, a fost transferată la un spital din județul de domiciliu.

 

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita și Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost continuate misiunile specifice pe linia prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a efectuat următoarele misiuni:

– În data de 15.04.2020 efectivele IPJ Harghita și cele ale Poliței Locale (Odorheiu Secuiesc, Toplița și Gheorgheni) au efectuat verificări la 218 persoane izolate la domiciliu.

– În cursul zilei de ieri, la nivelul județului au fost aplicate 108 sancțiuni, din care 1 pentru nerespectarea izolării, 57 pentru nerespectarea interdicțiilor de  circulație, 6 de natura economică și 44 alte contravenții,  în valoare totală de  222140 lei.

Deasemenea, în cursul zilei de ieri, personalul IPJ Harghita a realizat împreună cu IJJ Harghita, însoțirea a 3 coloane (5 auto/16 persoane.).

Au fost executate 3 acțiuni punctuale, la care au participat 123 polițiști, în cadrul cărora au fost legitimate 825  persoane și au fost verificate 479 vehicule. Au fost aplicate 71 sancțiuni contravenționale în valoare de 118.200  lei.Au fost confiscate bunuri in valoare de 296 lei.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita, a efectuat următoarele misiuni:

– misiuni de patrulare pentru menţinerea măsurilor de ordine publică pe raza a patru municipii, misiuni executate în cooperare cu polițiști sau militari, în zona spitalelor, centrelor de carantină şi de izolare de pe raza a 11 localităţi;

– măsuri de asigurare a ordini publice în zona de triere a patru spitale;

– acțiuni independente pentru verificarea prezenței la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare, au fost verificate un număr de 21 persoane aflate în autoizolare;

Situația sancțiunilor contravenționale aplicate în perioada 15 – 16.04.2020 interval orar 08.00- 08.00:

Au fost aplicate un număr de 6 sancțiuni contravenționale în valoare de 12.000 lei, după cum urmează:

– 2 amenzi în valoare totală de 4.000 către jandarmii din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil Miercurea Ciuc şi 4 amenzi în valoare totală de 8.000 de lei de către jandarmi din cadrul Detașamentului 5 Jandarmi Toplița.

Cele mai citite articole

Acestea au fost aplicate în baza prevederilor legale stabilite prin intermediul Ordonanței Militare nr 3/2020, pentru faptul că persoanele în cauză se deplasau fără a avea asupra lor o declarație din care să reiasă motivul deplasării.

 

Precizăm că informațiile referitoare la numărul persoanelor depistate pozitiv, în urma unor teste COVID-19, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se face doar de Grupul de Comunicare Strategică, care este singurul abilitat să confirme sau să infirme informații apărute în spațiul public referitoare la aceste aspecte.

 

RECOMANDĂRI PRIVIND CONDUITA DE PREVENȚIE ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE ȘI CU OCAZIA DESFĂURĂRII ACTIVITĂȚII ZILNICE DE ASIGURARE A BUNURILOR CARE ACOPERĂ NECESITĂȚILE DE BAZĂ ALE FAMILIEI

 

Deplasarea la cumpărături:

 • Dacă aveți până în 65 de ani, încercați pe cât de mult posibil să evitați intervalul orar 11:00-13:00 pentru cumpărături. Este extrem de important ca persoanele din grupele de vârstă vulnerabile să folosească acest interval ca să-și achiziționeze alimentele necesare.
 • Faceți o listă înainte de a pleca la cumpărături pentru a limita cât mai mult timpul petrecut în magazine sau piețe.
 • Mergeți singur la cumpărături dacă este posibil și optați pentru un interval orar cu risc scăzut de aglomerație!
 • Încercați să-i ajutați pe cei vârstnici sau vulnerabili din familie sau chiar pe vecinii dvs. din aceste categorii de risc. Mergeți dumneavoastră la cumpărături pentru ei dacă acest lucru este posibil.
 • Folosiți masca de protecție și, dacă este posibil, mănuși chirurgicale în timpul pe care îl petreceți la cumpărături.
 • Evitați aglomerațiile de la raft sau cozile din piețe și reveniți atunci când este mai liber! Producătorii și distribuitorii de alimente au dat repetate asigurări că nu există probleme cu stocurile din magazine și piețe.
 • Încercați tot timpul să păstrați distanța fizică față de alte persoane din magazin sau din piață. Evitați orice contact direct.
 • Respectați indicațiile personalului din magazine sau din piețe cu privire la distanțarea fizică sau la limitarea numărului de persoane din incintă!
 • Este preferabil să optați pentru plata cu cardul pentru a nu intra în contact direct cu bancnote și monede.
 • Apelați la cumpărăturile online în măsura în care aveți această opțiune!
 • Este de preferat să dezinfectați ambalajele produselor cumpărate înainte de a le despacheta și să spălați fructele și legumele înainte de a le depozita.
 • Purtați cu dumneavoastră șervețele nazale și dezinfectant pentru mâini și folosiți-le de fiecare dată când aveți nevoie.
 • Dacă aveți simptome de răceală ușoară sau nu vă simțiți bine, evitați să mergeți la cumpărături sau în zone publice!
 • Întotdeauna spălați-vă mâinile imediat ce intrați în casă!

 

Petrecerea sărbătorilor:

 • Petreceți zilele de Paște, sau orice altă sărbătoare, doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiți în mod obișnuit.
 • Evitați deplasările la rude, fie că sunt în aceeași localitate cu dumneavoastră, fie că locuiesc în alt oraș/comună.
 • Nu faceți vizite și nu primiți musafiri în perioada sărbătorilor pascale chiar dacă în alți ani obișnuiați să faceți acest lucru.
 • Și în zilele de Paște sau de sărbătoare, ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în proximitatea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare.
 • Se menține interdicția de a face grătare sau picnicuri în parcuri, păduri și orice alte zone publice.
 • Toate recomandările anterioare privind distanțarea socială sunt menținute și este extrem de important să fie respectate pe deplin.

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Harghita solicită cetățenilor să fie responsabili, să se gândească la modul în care acțiunile fiecăruia dintre noi îi afectează pe ceilalți.

Este important ca populația să respecte măsurile stabilite de autorități, orarul de deplasare, măsura de distanțare socială/fizică și regulile de igienă recomandate de specialiști.

 

„Stați acasă și aplicați măsurile de protecție adecvate!

Suntem siguri că vă pasă de sănătatea voastră și a semenilor voștri!

Să ne protejăm pe noi și pe cei din jurul nostru!”

 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ INFORMAȚI NUMAI DIN SURSE SIGURE ȘI SĂ RESPECTAŢI TOATE RECOMANDĂRILE AUTORITĂŢILOR!

 

 

Biroul de presă

Instituția Prefectului Județul Harghita

Sursa: Ziar Harghita.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa