Președintele decretează STARE DE URGENȚĂ în România la începutul săptămânii viitoare

de WTA.ro

”Noul guvern împreună cu mine ne vom dedica toate energiile, sută la sută, pentru a gestiona eficient această criză. Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în așa fel încât să prindă. Iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare”, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis, în contextul epidemiei de coronavirus.

El a detaliat: ”Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului Sănătății, pentru medicamente, pentru aparatura medicală absolut necesară. Această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”.

”Dragi români, singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români, ca să respectați îndrumările, indicațiile autorităților, avem nevoie să respectați regulile de igienă transmise pe canalele publice și, da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare, știu că acest lucru este puțin mai greu și, da, avem nevoie să vă informați corect din surse publice, direct de la autorități”, a transmis președintele României.

Klaus Iohannis a mai spus că a promulgat Legea privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

”Împreună și numai împreună vom reuși să trecem cu bine și această criză. Vă doresc tuturor multă sănătate”, și-a încheiat președintele declarația făcută la finalul ceremoniei de depunere a jurământului de către membrii noului guvern.

Președintele României, Klaus Iohannis susține, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă

Președintele României, Klaus Iohannis susține, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, la finalul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului României.

Publiée par Partidul Naţional Liberal sur Samedi 14 mars 2020

Cele mai citite articole

Starea de urgență privește situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre. Exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale poate fi restrâns. Coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine MAI. Starea de urgență se poate institui pentru o perioadă de cel mult 30 de zile. La instituirea stării urgență, unele atribuții ale administrației publice trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de urgență.

În decretul pentru instituirea stării de urgență, pe care îl va semna președintele, vor fi anunțate măsurile care se vor lua pe teritoriul României, precum și perioada în care se vor aplica.

Aici puteți citi OUG 1/1999 privind regimul stării de urgență.

Autoritățile au intrat în Scenariul 3, după ce a fost depășit pragul de 100 de cazuri de infectare cu coronavirus. Bilanţul infecţiilor la nivel naţional a ajuns la 121, sâmbătă 14 martie fiind anunțate 32 de cazuri.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan: ”Pentru corecta voastră informare vreau să vă pregătiți pe toate planurile și să respectați reglementările care vor fi impuse de către instituțiile statului”.

Dragii mei, ?Președintele României a decretat starea de urgență începând de luni! Pentru corecta voastră informare…

Publiée par Emil Radu Moldovan sur Samedi 14 mars 2020

Prin starea de urgență, autoritățile militare precum si celelalte autorități publice pot lua următoarele măsuri:

  • să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație;
  • să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;
  • să efectueze razii;
  • să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor;
  • să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezență nu se justifică;
  • să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora;
  • să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;
  • să asigure paza militară a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a sediilor posturilor de radiodifuziune și de televiziune publice, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național, precum și a obiectivelor de importanță deosebită pentru apărare, prin punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare; când situația impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz;
  • să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate; să emită ordonanțe militare sau ordine, după caz;
  • să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute.

ACTUALIZARE ”Având în vedere enunţarea în spaţiul public/mediul online a posibilelor măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgenţă, menţionăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (Covid-19)”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Cele mai citite articole