ACTUALIZARE Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizarea PSD şi a decis că există un conflict juridic între preşedintele României Klaus Iohannis și Parlament în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier.
CCR a anunțat că ”1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru. 2. Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie”.
Ședința camerelor reunite ale Parlamentului, convocată pentru acordarea votului de încredere Guvernului Ludovic Orban II, nu s-a desfășurat din lipsă de cvorum.
Deputatul PSD Daniel Suciu, fost vicepremier și ministru al Devoltării Regionale, a comentat pe Facebook: ”Avem o vorbă… când doi îți spun că ești turmentat (beat), te duci și te culci! Juriștii de la Cotroceni, cei de la Guvern, cu Orban și Iohannis@company, nicio apăsare? Totuși, nicio remușcare că de trei luni o tot dați cu anticipatele și preocupările oamenilor sunt altele? Voi știți totuși ce înseamnă responsabilitate, mai ales într-un moment ca acesta? De câte ori mai aveți de gând să călcați în picioare Constituția? Lumea arde și Raluca (n.r. – Turcan) “propaghează” de-ale lor! Treziți-vă, vii evident, și vedeți ce se întâmplă în jurul nostru! Cea mai mare amenințare la adresa celor peste 1 milion de români din Italia se petrece acum și Raluca vrea anticipate. Peste 1 milion de familii tremură acasă pentru cei de departe din cauza acestei epidemii și voi vă jucați de-a politica. Mai aveți totuși ceva în cap în afară de anticipate? Aveți măcar o brumă de responsabilitate față de românii din diaspora și cei din țară?”.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că PSD a creat o nouă criză: ”Ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, în aceste zile cât ţara are nevoie de acţiune politică responsabilă şi nu de politicieni care să o ducă mai adânc în criză. Vedem un PSD obsedat de putere care refuză să aceeepte că a pierdut legitimitatea de a guverna. Nu putem continua aşa cu blocaj perpetuu, cu guverne demise trimestrial. Vedem că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor şi acum vrea să-i împiedice să-şi facă treaba pe cei care vor şi ştiu ce trebuie făcut în România. Situaţia este extrem de serioasă, nu comentez decizia CCR, dar evident că voi pregăti demersuri concrete pe care le voi anunţa când am luat aceste decizii. Am spus-o și o repet: nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid și nicio coaliție care are majoritate în Parlament, așadar nu voi desemna un premier decât în momentul în care voi considera că există o majoritate foarte bună în acest sens. Tocmai au scăzut șansele pentru anticipate, sub 50%”.
ȘTIREA INIȚIALĂ Votul în Parlament pentru Guvernul Orban II, programat astăzi. Ce au anunțat partidele
Camera Deputaţilor şi Senatul au programată, luni, şedinţa comună în care ar urma să fie acordat votul de încredere Guvernului Ludovic Orban II, format din aceeași echipă de miniștri ca și în primul Executiv al PNL.
Majoritatea partidelor au anunţat fie că nu vor participa la şedinţă, fie că nu vor vota. În aceste condiţii, cel mai probabil, nu va exista cvorum.
În plus, este aşteptată decizia Curţii Constituţionale, care se întruneşte în cursul dimineţii pentru a se pronunţa cu privire la sesizarea vizând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, ca urmare a nominalizării lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, deşi a fost demis prin moţiune de cenzură.
Şedinţa plenului reunit este programată la ora 16.00, însă în eventualitatea în care Curtea Constituţională admite sesizarea PSD, şedinţa ar rămâne fără obiect.
Parlamentarii PNL nu vor vota Guvernul Orban II, scopul declarat al liberalilor fiind ca acest Executiv să nu treacă de votul parlamentarilor, pentru a se putea ajunge la a doua propunere de Guvern care să aibă aceeaşi soartă. După respingerea a două propuneri de guvern de către Parlament, preşedintele Klaus Iohannis poate dizova Parlamentul şi se organizează alegeri anticipate. Respingerea celor două propuneri nu este, însă, ușor de realizat.
La şedinţa de luni, cel mai probabil, nu va exista cvorum, pentru aceasta fiind necesară prezenţa a 233 de parlamentari.
PSD și ALDE au anunţat că nu participă deloc la şedinţă. Pro România şi PMP au precizat că vor participa la şedinţă, dar nu vor vota învestirea Guvernului Orban II. Reprezentanţii USR vor fi în sală şi vor vota împotrivă, dacă va fi cvorum.
Foto: Arhivă