Într-o perioadă în care statisticile oficiale şi studiile medicale arată o creştere alarmantă a numărului de cazuri de cancer din Ploieşti şi împrejurimi, autorităţile locale se laudă de doi ani de zile că vor construi un centru de radioterapie oncologică, însă până acum nu numai că n-au demarat lucrările, dar nici măcar n-au găsit o firmă care să asigure dirigenţia de şantier. Dacă nu va finaliza construcţia în următoarele luni, Primăria Ploieşti riscă să piardă finanţarea acordată de la Banca Mondială pentru dotările medicale!
Reprezentanţii Primăriei Ploieşti au confirmat că pentru lucrările necesare la laboratorul de radioterapie nu există un diriginte de şantier. De fapt, explică mai multe surse din administraţia locală, multe investiţii sunt în aceeaşi situaţie, după ce ultima licitaţie s-a încheiat fără succes, iar documentaţia pentru una nouă „zace” de aproximativ un an, în condiţii inexplicabile. Diferenţa între acest proiect şi altele este că, în cazul de faţă, municipalitatea riscă să piardă o importantă finanţare nerambursabilă dacă nu respectă un termen limită care a mai fost amânat de-a lungul timpului, fixat acum spre finalul lui 2020.
Conform înţelegerii, partea Primăriei Ploieşti este să asigure terenul necesar pentru investiţie şi să realizeze clădirea care va găzdui viitorul laborator şi racordurile la utilităţi, urmând ca partea sofisticată, de aducere a aparaturii medicale de ultimă generaţie, să fie realizată de Ministerul Sănătăţii, din surse externe. Intenţia a fost anunţată public pentru prima oară de primarul Adrian Dobre în timpul dezbaterii pe bugetul local din 2018, când edilul argumenta, lucru perfect valabil şi acum, că noul centru ar fi extrem de util, urmând să aibă o adresabilitate mare cel puţin la nivelul judeţului, în condiţiile în care pacienţii din Prahova sunt nevoiţi să meargă pentru tratament la Bucureşti sau Braşov, unde sunt liste de aşteptare uriaşe. Practic, o investiţie crucială, considerată pe bună dreptate printre cele mai importante propuse de administraţia ploieşteană în ultimul deceniu, una de care efectiv pot ajunge să depindă vieţile unor oameni, este blocată din cauza unor proceduri greoaie ale autorităţilor, asta ca să nu folosim alte cuvinte mai dure.
La finalul anului 2019, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, anunţa că municipalitatea semnase contractul pentru proiectare şi execuţie, iar la momentul respectiv aştepta finalizarea proiectului tehnic, asta după ce, în acelaşi an, Primăria primise şi un sprijin financiar de la Consiliul Judeţean Prahova. În ianuarie, edilul declara că documentaţia aşteptată a ajuns şi că lucrările vor începe imediat ce vremea o va permite. El recunoştea că procedura e în întârziere şi că va fi nevoie ca şantierul să evolueze repede, încât centrul de radioterapie oncologică să fie gata până la finalul anului, dar se arăta optimist că nu se va pierde finanţarea pentru aparatura medicală. În schimb, primarul nu menţiona nimic, nici în declaraţia din decembrie nici în cea din ianuarie, despre lipsa dirigintelui de şantier, care, automat, ţine pe loc întregul proiect!
Toate aceste lucruri se petrec în timp ce alte municipii din ţară, incluse în acelaşi program guvernamental, au reuşit deja să pună în funcţiune centrele de radioterapie. Dacă ar fi început lucrările din 2018, Primăria Ploieşti ar fi reuşit să iasă şi mult mai ieftin, în condiţiile în care modificările legislative apărute între timp au generat creşteri mari ale costurilor în domeniul construcţiilor, iar preţul estimat pentru ridicarea acestei clădiri a crescut cu aproape 40%. Dar banii sunt mai puţin importanţi în această discuţie, în care miza adevărată e legată de sănătatea şi viaţa unor oameni care pot ajunge să depindă de aceste tratamente medicale, cu atât mai mult când mediul în care trăim este, conform raportărilor şi studiilor, unul din ce în ce mai poluat!