Primarul comunei Dumbrăveni, scrisoare deschisă pentru Klaus Iohannis: De ce intervenția în Suceava s-a realizat așa târziu? Dacă se datorează recomandărilor tot a celor specialiști des invocați, ați reușit să izolați și să închideți Suceava expunându-ne stigmatului general!

de WTA.ro

Primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, a transmis, vineri, o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis în care îl întreabă dacă știe care este situația din județul Suceava și care ar fi soluțiile de redresare după ce județul a fost stigmatizat pentru că intervenția autorităților s-a făcut atât de târziu.

Vă prezentăm integral scrisoarea deschisă trimisă de primarul din Dumbrăveni președintelui României:

Excelenței Sale, Domnului Klaus Werner Iohannis

Domnule președinte,

Această situație de excepție creată de criza COVID-19, criză care ne afectează direct pe toți, prin măsuri, restricții și reevaluări de atitudini, comportă schimbarea rațiunilor existențiale, sociale și politice. Astfel, calitatea de președinte al tuturor românilor, vă impune ca schimbarea să înceapă cu dumneavoastră ca vrednic și unificator model politic! Aceste vremuri stau pe unitate, responsabilitate, solidaritate dar și pe acel tip de umanitate care transcede suficiența de poziție sau statut vremelnic, și coboară umil la cetățenii simpli!

Se impune astfel, a înceta de a mai privi distant la realitățile obiective ale societății! Da, starea de urgență este o necesitate, dar ea trebuie calibrată rațional și fără a lăsa locul fraudei sau abuzului de autoritate! Întrucât aceste restricții vizează toate categoriile sociale și de vârstă, este imperativ a evalua și perspectiva capacității tuturor de a-și asigura minima existența! Sunt afectate persoane cu dizabilități, persoane din categorii vulnerabile, familii tinere care nu mai beneficiază de dublarea alocațiilor imperativ necesare in aceste condiții, sunt afectați cei care și-au pierdut locurile de muncă și care întrețineau familia extinsă, sunt afectați cei în vârstă cărora nu li s-au mărit pensiile, fără posibilități și de cele mai multe ori bolnavi! Ei au aceleași drepturi la normalitate, la binele promis și la speranța unei stabilități în propria țară! Este de datoria guvernaților a le rezolva problemele și nu a mediului privat!

La întocmirea bugetului, guvernanții, cu sprijin de la județ, au tăiat din necesarul de funcționarea a primăriilor! Cum vor fi echilibrate aceste costuri datorate situației de urgență, din ce resurse bugetare? Administrațiile locale au angajate proiecte de investiții aflate în diverse faze de realizare și implicit datorii contractuale față de mediul privat! Când le rezolvați? Este de neacceptat ca mediul privat să fie cel care să suporte lipsa de competență și de proiecție economică realistă! Ca fost primar, cunoașteți bine aceste lucruri, motiv temeinic să consiliați Guvernul în a găsi și aplica cât de repede soluțiile adecvate!

Când celelalte conduceri, din state afectate, discută despre modalitatea de salvare și relansare a economiei, despre protejarea cetățenilor și lipsa resurselor, despre salvarea mediului antreprenorial, despre necesitatea industriilor strategice și a securizării agriculturii, dumneavoastră generați certuri și acuze nefondate! Majoritatea parlamentară pe care o acuzați eronat și demagogic, că ar fi fără legitimitate și că ar vota măsuri populiste, este rezultatul unor opțiuni democratice ale cetățenilor! Și, nu această majoritate parlamentară a inițiat închiderea spitalelor ci chiar guvernul pe care îl susțineți, doar că era altfel colorat!

La Suceava, nu majoritatea parlamentară incriminată stăpânea, ci chiar guvernarea susținută de dumneavoastră! Este imposibil să fi uitat! Nu trebuie să vă deranjeze această majoritate, întrucât stă pe regula democrației! Eventual creează disconfort întrucât prin măsurile de mărire a alocațiilor pentru copii, a pensiilor si salariilor, a scos în evidență incapacitatea guvernării dumneavoastră de a le pune în aplicare! Și v-ați ascuns în spatele vorbelor și a neputinței, tot amânând aplicarea acestora! Nu ați fost scandalizat că cetățenilor le sunt necesare și urgente!

Ar trebui să fiți revoltat nu de introducerea unor amendamente în ordonanță care doar reglează evitarea unor derapaje, ci de lipsa posibilităților și resurselor cetățenilor imediat după criză!

Cele mai citite articole

În democrație, legitimitatea unei majorități parlamentare nu o stabilește președintele, ci doar cetățenii! Nici dumneavoastră nu stați pe votul tuturor și totuși toți vă acceptă! Trebuie să acceptați acest tip de funcționare democratic! Alături de Guvernul pe care îl susțineți direct, trebuie să acceptați că aplicarea legii este valabilă pentru toți, iar rolul Curții de Conturi este să controleze felul în care s-au făcut achizițiile publice pe timpul stării de urgență! Este doar o măsură de transparență!

Trebuie să acceptați faptul că situația impusă prin starea de urgență, chiar dacă se realizează prin decret prezidențial, nu suspendă democrația, nici valorile fundamentale și nici nu permite abuzul legii! Nu se poate o funcționare alături de Guvern, fără Parlament, doar pentru ca este voința dumneavoastră și atât! Este un cadrul legal în care trebuie să ne înscriem cu toții.

În acest context, aveți obligația să vegheați real la respectarea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale! Este obligatorie justificarea efectelor pentru măsurile care au restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți și implicit a măsurilor cu caracter economic și social!

Aveți datoria, alături de Guvern, să informați corect cetățenii asupra măsurilor propuse, impactul și motivarea lor. Nu puteți doar impune discreționar uzând de o calitate pe care ați dobândit-o prin delegare temporară! Modul de gestionare a resurselor publice pe perioada stării de urgență trebuie sa fie transparent, eficient și echitabil! Cetățeanul, supraviețuirea acestuia și refacere lui post criză, trebuie să fie obiectivul concret al guvernării și al dumneavoastră!

Este admirabil că faceți referire la sfatul specialiștilor, dar a mai contat când ați încurajat exportul de muncitori competenți în Germania, în plină stare de urgență? V-ați suspendat propria regulă? Nu aveți dreptul moral să operați nici în baza excepțiilor, nici a intereselor altor economii și nici în dezavantajul propriilor cetățeni! Ați avut informații despre dimensiunea pandemiei încă din ianuarie-februarie, dar au primat interesele politice de moment! Ați avut cunoștință despre situația precară a sistemului sanitar din Suceava, că doar într-o vreme l-ați și premiat școlărește!

De ce intervenția în Suceava s-a realizat așa târziu? Dacă se datorează recomandărilor tot a celor specialiști des invocați, ați reușit să izolați și să închideți Suceava expunându-ne stigmatului general!

Cunoașteți care este soarta oamenilor din județul Suceava, soarta agricultorilor și a producătorilor locali, a mediul antreprenorial, a turismului local, a încrederii? V-au consiliat specialiștii guvernului? Care sunt soluțiile imediate? Acestea sunt problemele reale care necesită o adâncă aplecare spre a le rezolva! Ele țin de viață și supraviețuirea generației viitoare! Pledați insistent și ne tot explicați de nevoia de a întări statul! Nu statul trebuie să primeze, ci instituțiile trebuiesc funcționalizate în folosul cetățeanului! Mediul privat trebuie întărit! Cetățeanul trebuie respectat, protejat și făcut parte a deciziilor!

Domnule președinte, acum aveți șansa de a trece din planul retoricii ultimilor 30 ani și de-a susține reformarea clasei politice, reducerea privilegiilor, a achizițiilor ofensatoare, de a încuraja reducerea salariilor guvernanților și de a solidariza mai îndeaproape cu omul simplu!

Cu deosebită considerație,

Ioan Pavăl Primar Comuna Dumbrăveni, Județul Suceava

The post Primarul comunei Dumbrăveni, scrisoare deschisă pentru Klaus Iohannis: De ce intervenția în Suceava s-a realizat așa târziu? Dacă se datorează recomandărilor tot a celor specialiști des invocați, ați reușit să izolați și să închideți Suceava expunându-ne stigmatului general! appeared first on NewsBucovina.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa