Primarul din Miercurea Ciuc criticat pentru intenția de a organiza un flashmob de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

de WTA.ro

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a anulat flashmob-ul pe care intenţiona să îl organizeze duminică după-amiază, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

În cursul zilei de sâmbătă, într-o înregistrare video postată pe Facebook, el îi îndemna pe oameni să vină, la ora 16,00, la statuia lui Gal Sandor, iar la 16,30, în faţa cetăţii Miko, pentru a participa la un flashmob în cadrul căruia să cânte imnul Ungariei şi imnul secuiesc şi le-a recomandat să stea la distanţă unii de ceilalţi.

Întrebat dacă nu consideră că acest îndemn este nepotrivit în contextul pandemiei de coronavirus, primarul a spus că „este chiar foarte potrivit”, iar mesajul este că şi la vremuri grele oamenii trebuie să fie alături.

Demersul său a stârnit nemulţumirea multor locuitori ai oraşului, care i-au cerut, pe aceeaşi reţea de socializare, să renunţe la organizarea acestui flashmob, în contextul în care, la nivelul întregii ţări, s-au luat măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

De asemenea, deputatul UDMR, Korodi Attila, care l-a devansat pe Raduly la prealegerile pentru fotoliul de primar al municipiului, a considerat gestul acestuia ca fiind o mare greşeală şi i-a îndemnat pe oameni ca duminică seară să aprindă o lumânare în fereastra locuinţei, pentru a marca ziua de 15 martie.

Cele mai citite articole

Şi Organizaţia PLUS Harghita a criticat invitaţia făcută de Raduly Robert Kalman, pe care a considerat-o „iresponsabilă”, şi i-a îndemnat, la rândul său, pe locuitorii oraşului ca, duminică seara, să aprindă o lumânare în fereastra locuinţelor.

Drept urmare, duminică la prânz, primarul a anunţat, tot într-o înregistrare video postată pe Facebook, că flashmob-ul va fi anulat, întrucât ar fi putut avea şi un mesaj nedorit de creare a panicii.

Acesta şi-a exprimat bucuria că înregistrarea video în care anunţa organizarea respectivului flashmob a stârnit interesul mediei de la Bucureşti, care „a fost nevoită” să-şi reamintească de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni şi de existenţa comunităţii maghiare.

Uniunea Democrată Maghiară din România a anunţat încă de luni că anulează evenimentele publice dedicate zilei de 15 martie, de comemorare a Revoluţiei de la 1848, şi a recomandat să fie organizate, cel mult, depuneri de coroane în mod individual sau în grupuri mici, în contextul măsurilor impuse de autorităţi, de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

În localităţile harghitene locuite de maghiari, ziua de 15 martie a fost marcată prin depuneri de coroane, la care au participat un număr redus de persoane. AGERPRES

Sursa: Ziar Harghita.

Cele mai citite articole