Lansat în 2015, proiectul de amenajare a unei străzi prin Câmpșor pentru a lega cartierul Turnișor de cartierul Ștrand a ajuns în faza de aprobare a sumelor pentru exproprieri: pentru 5.400 mp de teren expropriat se oferă 582.282 de lei.
39 de loturi de teren cu suprafețe cuprinse între 8 și 879 de mp urmează să fie trecute din proprietate privată în proprietatea publică a municipiului Sibiu, prevede un proiect de hotărâre care urmează a fi supus votului consilierilor locali în ședința programată vineri. 107,83 de lei pe metru pătrat este suma cu care va fi despăgubit fiecare proprietar (aproximativ 30 la număr): valoarea a fost stabilită ca urmare a unui raport de evaluare întocmit de Eugenia Proiect SRL, contractată de Primăria Sibiu în acest scop anul trecut.
Aceeași sumă de 107,83 de lei/mp va fi plătită drept despăgubire indiferent dacă terenul este încadrat în categoria de folosință teren arabil sau ”curți-construcții”. Sunt primele exproprieri pe care administrația Sibiului le face pentru construirea unui drum nou în oraș.
”Se aprobă virarea sumelor care vor fi acordate cu titlul de despăgubiri proprietarilor de imobile afectate de coridorul de expropriere într-un cont deschis pe numele expropriatorului la dispoziția proprietarilor de imobile, într-un termen de maxim 20 de zile de la adoptarea prezentei hotărâri”, se arată în proiectul de hotărâre amintit.
Lista proprietarilor afectați de aceste exproprieri a fost stabilită ca urmare a datelor din evidențele Agenției naționale de cadastru și publicitate imobiliară.
Viitorul drum cu o lungime de aproximativ un kilometru – proiect a cărui valoare a fost estimată în vara anului trecut la 11,7 milioane de lei cu tot cu TVA – are nevoie de un culoar cu o suprafață de 16.500 de mp, ceea ce face ca exproprierile din domeniul privat să reprezinte o treime din totalul necesar.
Conform proiectului aflat pe masa consilierilor locali, în afara celor 5.400 de mp de teren expropriați din domeniul privat, o altă suprafață de 7.340 de mp aflată în diferite forme de proprietate publică urmează a fi folosită tot pentru amenajarea acestui drum.
Un drum cu două benzi
Era vara anului 2015 când Virgil Popa, viceprimarul al Sibiului în acea vreme, anunța că drumul de pământ care traversează Câmpșorul, legând strada Dimitrie Cantemir (din cartierul Ștrand) de strada Zamfirului (cartierul Turnișor) urmează să fie modernizat. Scopul acestei lucrări era acela de a reduce din traficul care aglomerează șoseaua Alba Iulia în special după-amiaza, când din Zona industrială vest se formează coloane de mașini către oraș. ”Cel mai ușor ar fi după Trident, acolo unde este strada Cimitirului și să se ajungă în zona Bieltz și mai departe pe Iancu de Hunedoara și din Piața Iancu de Hunedoara ar fi strada Rozmarinului, cu zona Câmpșor. Drumul ar ieși chiar în Dimitrie Cantemir, sub zona ANL. Pentru zona Ștrand și zona Tilișca, Calea Poplăcii și Valea Aurie nu s-ar mai ajunge la podul peste Cibin, actual. S-au făcut niște măsurători, dar din păcate, Primăria Sibiu nu are în zona Câmpșor decât o exploatare de patru – cinci metri. Nu ar fi decât limita pentru două benzi de circulație”, anunța viceprimarul Virgil Popa.
A fost nevoie de alți doi ani pentru ca Primăria Sibiu să lanseze o procedură de achiziție pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate preliminar unei astfel de investiții. Respectivul studiu de fezabilitate a fost însușit de Consiliul local Sibiu alți doi ani mai târziu, printr-o hotărâre din iulie 2019.
Conform datelor din studiului de fezabilitate adoptat, din cele 11,7 milioane de lei, la cât se ridică investiția, 9,9 milioane de lei (sumele includ TVA) este valoarea maximă a lucrărilor de construcții și montaj. Noua stradă ar urma să aibă o lățime a părții carosabile de șapte metri (pentru două benzi de circulație), trotuare de câte 1,25 metri lățime de ambele părți și o pistă de biciclete cu o lățime de 2,5 metri.
Investiția presupune și amenajarea unei rețele de canalizare pluvială cu o lungime totală de 980 de metri, dar și a unei rețele de iluminat public (39 de corpuri de iluminat amplasate pe 37 de stâlpi).
Proiect cu un nou pod
Pentru construirea efectivă a drumului, administrația locală urmează să lanseze procedurile de proiectare, verificare a proiectului, obținere a avizelor necesare, execuție și asistență tehnică.
Iar pentru ca această arteră să fie viabilă, reprezentanții Primăriei Sibiu au demarat procedurile de construire a unui nou pod peste Cibin, pe strada Rozmarinului (actualul pod are o singură bandă de circulație). Pentru proiectarea tehnică, obținerea avizelor necesare, verificarea proiectului și asistența tehnică pe perioada derulării execuției a fost angajată în vara anului trecut Dev In All SRL, o societate din Iași. Ulterior recepției proiectului urmează lansată și licitația pentru execuția noului pod.
Post-ul Primele exproprieri făcute la Sibiu, pentru un drum nou, costă aproape 600.000 de lei apare prima dată în Turnul Sfatului Online.