Print Screen – cum se face, când și de ce ai nevoie de această funcție?

de WTA.ro

Print screen-ul, adesea abreviat ca „Print Screen” sau „PrtScn”, este o funcție esențială pe laptopuri și calculatoare, care permite utilizatorilor să captureze instantanee ale ecranului lor. Acest instrument simplu, dar puternic, oferă posibilitatea de a salva sau partaja conținutul afișat pe monitor, indiferent dacă este vorba despre o imagine, o pagină web interesantă sau o problemă tehnică care trebuie documentată. 

Cele mai comune metode de a face Print Screen

Există mai multe metode de a face print screen (capturi de ecran) pe un laptop sau calculator și de aceea este important să selectezi de fiecare dată metoda potrivită.  Pentru a vedea un ghid complet pentru fiecare dispozitiv pe care poți folosi o astfel de funcție, accesează  print screen laptop și vei găsi informațiile de care ai nevoie, cu detalii. 

Tasta Print Screen (PrtScn)

Aceasta este cea mai simplă metodă. Apasă tasta „Print Screen” (sau „PrtScn”) de pe tastatură. Aceasta va captura întregul ecran și îl va copia în clipboard. Pentru a salva captura într-un fișier, folosește o aplicație de editare foto sau de procesare de imagini și lipește imaginea din clipboard (Ctrl+V). Apoi, salvează imaginea în formatul dorit.

Alt + Print Screen

Apăsând simultan tastele „Alt” și „Print Screen”, vei captura doar fereastra activă (cea care este în prim-plan) în clipboard. La fel ca în cazul primei metode, poți lipi apoi imaginea într-o aplicație de editare foto și să o salvați.

Snipping Tool (Windows)

Acest instrument este disponibil pe majoritatea sistemelor de operare Windows. Caută „Snipping Tool” în meniul de căutare și deschide-l. Cu acest instrument, poți selecta o parte specifică a ecranului pentru a o captura și a o salva direct ca imagine.

Snip & Sketch (Windows 10 și versiuni ulterioare)

Acesta este un alt instrument integrat în Windows care vă permite să faceți capturi de ecran și să le editați. Puteți să-l găsiți în meniul de start sau să îl activați prin apăsarea combinației de taste „Windows + Shift + S”.

Captura de ecran cu combinații de taste specifice aplicațiilor

Unele aplicații oferă funcții de capturare de ecran proprii. De exemplu, în unele jocuri, poți folosi o combinație de taste pentru a captura ecranul.

Software-uri pentru Print Screen

Există numeroase software-uri pentru Print Screen disponibile, cum ar fi „Snagit”, „Lightshot” sau „Greenshot”, care oferă funcționalități avansate și opțiuni de editare a capturilor de ecran.

Alegerea metodei depinde de preferințele personale și de sistemul de operare pe care îl utilizezi. Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele ei, dar, în general, fiecare dintre ele îți permite să faci Print Screen și să lucrezi cu capturi de ecran într-un mod eficient.

Când este necesar să faci Print Screen?

Free photo programming background with person working with codes on computer

Sursa foto

Capturile de ecran, cunoscute și sub numele de „print screen” sau „screenshot”, sunt o metodă versatilă de a captura și a păstra momente importante de pe ecranul computerului sau dispozitivului mobil. Această funcție aparent simplă a devenit esențială în lumea digitală de astăzi și are o serie de utilizări practice. 

Documentarea problemelor tehnice

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru a face print screen este documentarea problemelor tehnice. Atunci când te confrunți cu o eroare de software sau cu o problemă pe computerul tău, o captură de ecran poate ajuta în diagnosticarea și remedierea problemei. Poți să capturezi mesaje de eroare, comportamente neașteptate ale aplicațiilor sau orice altceva care te-ar putea ajuta să descrii problema tehnicilor de suport sau comunității online.

Comunicarea eficientă

Cele mai citite articole

Print screen-urile facilitează comunicarea eficientă, mai ales în medii online. Atunci când discuți cu colegii de muncă, prietenii sau membrii unei comunități online, o captură de ecran poate fi folosită pentru a ilustra un punct sau pentru a răspunde rapid la întrebări. Aceasta ajută la clarificarea informațiilor și la evitarea confuziei.

Împărtășirea informațiilor relevante

Dacă dorești să împărtășești informații relevante dintr-o pagină web, dintr-un document sau dintr-o aplicație, capturile de ecran sunt soluția ideală. Poți selecta și captura exact ceea ce dorești să arăți și să distribui, evitând astfel să trimiți documente lungi sau să menționezi întreaga pagină web.

Crearea de tutoriale și ghiduri

Print screen-urile sunt adesea utilizate pentru a crea tutoriale și ghiduri. Dacă dorești să împărtășești cunoștințele și să instruiești pe alții cu privire la o anumită sarcină sau procedură, capturile de ecran pot fi integrate în ghiduri pas cu pas pentru a face înțelegerea mai ușoară. Acestea pot fi utilizate în manuale, prezentări sau articole online.

Păstrarea amintirilor digitale

Pe lângă utilizările practice, print screen-urile pot fi folosite și pentru a păstra amintiri digitale. De exemplu, poți să capturezi un moment important dintr-un joc video, să salvezi mesaje de la prieteni sau să păstrezi imagini sau citate interesante de pe internet. Aceste capturi de ecran pot fi ulterior partajate cu alții sau păstrate ca amintiri personale.

Capacitatea de a face print screen este o abilitate importantă în lumea digitală de astăzi. Aceasta poate facilita comunicarea, ajuta la rezolvarea problemelor tehnice, permite partajarea informațiilor relevante și contribuie la crearea de conținut educațional. Indiferent dacă ești un utilizator de calculatoare sau un profesionist IT, cunoașterea modului de a face print screen poate fi extrem de utilă în numeroase situații.

În ce situații ar trebui să eviți să faci Print Screen

Print screen-ul, sau captura de ecran, este o unealtă extrem de utilă în lumea digitală, dar există momente când trebuie să fii precaut și să eviți să faci print screen. În acest articol, vom explora situațiile în care ar trebui să renunți la utilizarea capturilor de ecran sau să fii extrem de atent cu informațiile pe care le capturezi.

Informații confidențiale

Unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare este confidențialitatea datelor. Nu trebuie să faci print screen la informații confidențiale, cum ar fi parole, numere de card de credit, date personale sau alte informații sensibile. Capturile de ecran pot fi ușor accesibile și ar putea ajunge în mâinile greșite dacă nu ești atent.

Conversații private

Dacă ai conversații private sau mesaje personale pe dispozitivul tău, este important să respecți intimitatea celorlalți. Făcând print screen la aceste conversații și apoi distribuindu-le fără permisiunea părților implicate poate duce la încălcarea intimității și la probleme legale sau sociale.

Conținut protejat de drepturi de autor

Atunci când navighezi pe internet sau utilizezi aplicații și servicii online, evită să faci print screen la conținut care este protejat de drepturi de autor, cum ar fi imagini, texte sau clipuri video. Utilizarea sau distribuirea acestui tip de capturi de ecran fără permisiunea proprietarilor de drepturi de autor poate avea consecințe legale.

Securitatea dispozitivului

Dacă faci print screen pentru a documenta probleme tehnice sau pentru a cere asistență, ai grijă să nu includi accidental informații de securitate sau de identificare personală, cum ar fi adresele de e-mail, numerele de telefon sau adresele IP. Publicarea acestor informații pe internet poate expune dispozitivul sau datele tale personale la riscuri de securitate.

Imagini ilegale

Evită să faci print screen la conținut inadecvat sau ilegal, cum ar fi imagini cu conținut explicit pentru adulți, conținut rasist sau discriminatoriu, sau conținut care încalcă legile locale sau internaționale. Acest tip de conținut poate avea consecințe grave și poate aduce prejudicii atât ție, cât și altora.

Deși capturile de ecran sunt o unealtă utilă în multe situații, este important să fii conștient de responsabilitatea ta atunci când le folosești. Nu trebuie să faci print screen la informații confidențiale, conversații private sau conținut protejat de drepturi de autor fără permisiunea corespunzătoare. Respectarea intimității și a legilor este crucială în utilizarea capturilor de ecran.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa