Toate femeile își doresc o piele veșnic tânără, fermă și fără riduri. Însă, puține știu că rutina de îngrijire antiaging are la bază protecția solară, nu cremele hidratante sau antirid. Bineînțeles, hidratarea și cremele împotriva ridurilor sunt eficiente, însă degeaba le folosești dacă nu îți protejezi fața de radiațiile UV. De altfel, medicii dermatologi ne recomandă frecvent să folosim protecție solară pentru față pe parcursul întregului an, nu doar vara, mai ales pentru a încetini procesul de îmbătrânire a pielii. Pentru a te proteja eficient de efectele radiațiilor ultraviolete asupra pielii, trebuie să știi cum să alegi factorul de protecție corect în funcție de nevoile pielii tale!
Radiațiile ultraviolete au efecte extrem de dăunătoare la nivelul pielii:
- Provoacă arsuri solare;
- Determină îmbătrânirea prematură și/ sau accelerată a pielii;
- Cresc riscul de cancer de piele.
Dacă arsurile solare se vindecă de la sine, în câteva zile, atunci când vorbim despre îmbătrânirea prematură a pielii, procesul este ireversibil. Radiațiile solare determină pielea să își piardă fermitatea, rup legăturile de colagen din țesuturi și favorizează apariția și adâncirea ridurilor. Pentru o piele frumoasă și sănătoasă, indiferent de vârstă, protecția solară la nivelul feței este recomandată pe tot parcursul anului, nu numai în sezonul cald. De asemenea, chiar dacă au apărut deja semnele îmbătrânirii pe chip, precum și petele pigmentare, cauzate de soare, tot este esențial să folosești protecție solară, pentru a estompa semnele lăsate de radiații la nivelul pielii, dar și pentru a împiedica agravarea acestora.
Cum alegi cel mai potrivit produs cu protecție solară pentru față
Pe piață există o serie de produse cosmetice cu SPF pentru față și gât, așa că ai de unde alege. Dermatologii recomandă folosirea unei creme hidratante cu SPF minim 30 pe tot parcursul anului, pe post de bază de machiaj. De asemenea, există și o serie de produse de machiaj–precum fondul de ten ori pudra cu protecție solară–pe care le poți integra în rutina zilnică, mai ales pe timpul verii, când ai nevoie de protecție sporită.
În zilele petrecute la plajă, în bătaia directă a razelor de soare, ideal ar fi să folosești o cremă de față cu SPF 50, pe care să o aplici, din nou, la fiecare 2 ore. În acest fel, te asiguri că pielea ta este protejată în totalitate.
Vestea bună este că produsele cu SPF conțin, de asemenea, și ingrediente hidratante, dar și antioxidanți. Așadar, când aplici crema de protecție solară pe față și gât, împuști doi iepuri dintr-un foc. Pentru că pot combate efectele nedorite ale radicalilor liberi, antioxidanții reduc stresul oxidativ care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii.
Pentru un ten frumos și sănătos este indicat să folosești zilnic o cremă cu SPF, însă specialiștii în dermatologie fac și următoarele sugestii:
- Evită expunerea la soare în intervalul orar 10-16, când radiațiile solare au o intensitate foarte mare;
- Protejează-ți tenul de razele soarelui purtând pălării cu boruri mari și șepci;
- Aplică produsele cosmetice de protecție măcar cu 20-30 de minute înainte de expunerea la soare, pentru ca acestea să aibă timp să creeze bariera de protecție;
- Când stai la plajă, nu îți expune niciodată tenul la soare – oricât de mult ți-ar plăcea să ai fața bronzată. Nu uita că efectele bronzului la nivelul feței sunt de-a dreptul devastatoare pe termen lung.
Folosește protecție solară pentru față în fiecare dimineață, hidratează-ți tenul și gâtul în fiecare seară, nu omite etapa demachierii niciodată și exfoliază-ți, ocazional, pielea. Doar în acest fel îmbătrânirea tenului va fi amânată.
De asemenea, este indicat ca, la finalul fiecărui sezon cald, să mergi la un control dermatologic pentru a evalua daunele provocate de radiațiile UV la nivel cutanat. În funcție de starea pielii, medicul îți poate recomanda anumite dermatocosmetice sau tratamente pentru refacerea pielii.