Radiațiile UV-C și noul coronavirus

de WTA.ro

Radiațiile UV sunt o tehnologie dovedită de diminuare a bacteriilor, virusurilor și a altor microorganisme dăunătoare care prezintă un risc pentru sănătatea umană. Lampa bactericida UV este folosită de zeci de ani pentru dezinfectarea aerului și a suprafețelor. Radiațiile UV-C afectează microorganismele prin distrugerea acizilor nucleici și perturbarea ADN-ului lor, făcându-le incapabile să îndeplinească funcții celulare vitale.

Principalul furnizor de astfel de dispozitive este BIOCOMP, o companie specializată în dezinfecția bazată pe tehnologia luminii ultraviolete. Promotor al conceptului propriu de Biosecuritate Ecologică Integrată și control activ al biocontaminanților, BIOCOMP propune soluții customizate pentru orice domeniu de activitate.

Ce este lumina UV?

Componentă a spectrului ultraviolet, lumina UV are rolul de a dezactiva structura celulară a agenților patogeni (cum sunt bacteriile și virusurile). Lumina UV-C utilizează lungimi de undă specifice ale spectrului ultraviolet, de obicei între 100 și 280 nanometri.

Cu toate că luminile UV-A și UV-B au capacitatea să distrugă unele bacterii și germeni, acestea sunt în cea mai mare parte ineficiente împotriva virusurilor precum SARS-CoV-2. Societatea de Inginerie a Luminilor (IES) a publicat un raport privind utilitatea luminii UV, care dovedește că UV-C este cea mai eficientă parte a spectrului.

Utilitatea lămpilor bactericide UV-C

Cele mai citite articole

Lămpile bactericide UV sunt folosite pentru dezinfectarea aerului și a suprafețelor în spitale, case de bătrâni, laboratoare și multe alte organizații în care igiena și curățenia sunt de cea mai mare importanță. Având în vedere pandemia de coronavirus, studii recente au demonstrat că tehnologia luminii ultraviolete UV-C este cea mai eficientă metodă de a preveni răspândirea contaminărilor. 

Încă de la debutul pandemiei, microbiologii din întreaga lume au studiat virusul pentru a găsi diverse metode de a-l combate rapid și eficient. Cercetările de laborator au demonstrat că o anumită cantitate de radiații UV-C reduc virusul SARS-Cov-2 în procent de 99.99% în doar 25 de secunde.

Instalarea acestor dispozitive în instituțiile publice, companii sau în locuințe contribuie semnificativ la scăderea infectării cu noul coronavirus. Lămpile UV-C facilitează eliminarea acestui virus, dar și a altor categorii de agenți patogeni, fără a afecta oamenii, animalele sau plantele. De aceea, echipamentele de față sunt o soluție eficientă pentru: școli, instituții medicale, instituții de administrație publică, magazine, HoReCa și alte domenii de activitate în care sunt fluxuri mari de oameni ce pot transmite cu ușurință noul coronavirus. 

Sănătate și siguranță UV-C

Lămpile bactericide UV (mai ales cele pentru dezinfecția suprafețelor) pot provoca reacții negative oamenilor care se află în vecinătatea lor. Operarea lor se realizează de la distanță, în absența oamenilor, astfel încât să se efectueze o dezinfectare completă și eficientă. Lămpile UV-C sunt sigure, scopul principal fiind înlăturarea microorganismelor dăunătoare.

Suprafețe dezinfectate

Radiația UV-C este utilizată în siguranță pentru dezinfectarea aerului și a suprafețelor din încăperi. Se recomandă ca lămpile UV-C să fie folosite numai după ce a fost efectuată curățenia în spațiile respective, dispozitivele acționând strict pentru dezinfectare.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa