Raiu Iuliana: împreună cu PSD Călărași contestăm intenția de creștere cu 21% a tarifelor la apă și canalizare

de WTA.ro

Raiu Iuliana: Am aflat din presă despre o nouă intenție a operatorului Ecoaqua de a majora tarifele la apă și canalizare pe data de 28 ianuarie. Acest gând a fost  încă din 12 septembrie 2019, dar Ecoaqua nu a putut majora tarifele din cauză că erau în derulare alegeri, al căror scor nu trebuia influențat negativ, pentru unii.  Practic se vrea creşterea preţului la apă cu 20,95%, de la 3,77 lei / mc la 4,56 lei / mc precum şi a tarifului la canalizare de 17,35%, de la 3,25 lei / mc cât este în prezent la 3,82 lei / mc. Pe 24 decembrie 2019, AGA ECOAQUA a hotărât „de principiu susţinerea majorării tarifului cu 10% la apă şi la canalizare faţă de 20,95%, respectiv 17,35%, cum se solicită” Această hotărâre de principiu reprezintă propunerea AGA care a fost transmisă spre analiză Consiliilor Locale. Şedinţa AGA în cadrul căreia se va vota solicitarea de majorare a preţului, respectiv a tarifului, va avea loc pe 28 ianuarie.

Candidatul la funcția de senator PNL în 2016 nu poate reduce pierderile din rețea

Totul este un pretext care ascunde o proastă gestionare a pierderilor imense de apă, a unor angajări nejustificate. PSD Călărași nu poate fi de acord cu obligarea cetățenilor ce locuiesc la curți să plătească canalizarea la aceleași tarife ca cei ce locuiesc la bloc, pentru că foarte mulți folosesc apa pentru grădini, solarii. Singurul partid care a cerut diferențierea plăților pentru tarifele de canalizare de la curți și blocuri a fost PSD, prin Marius Dulce, și a fost prezentat de o parte a presei. Tot PSD Călărași a cerut în Consiliul Local interpelarea lui Cezar Neagu, pentru simplul motiv că Primăria Călărași este acționar majoritar la această companie. Refuzul de a se prezenta în fața consilierilor și de a informa public pe cetățeni ale lui Cezar Neagu este de neacceptat. Cetățenii trebuie să știe că Primăria Călărași a tolerat pierderile din rețeaua de apă de cca 53% timp de peste 3 ani. Din 2016 seplătește taxă pe apa pluvială.

Străzile distruse de avarii la rețeaua de apă nu sunt aduse la starea inițială demulte ori

Cele mai citite articole

Este nedrept ca cetățenii de la blocuri să plătească pierderile din rețea și să acceptăm refuzul Ecoaqua de a monta pe cheltuiala sa contoare individuale la intrarea în blocuri. Asistăm zilnic la spectacole cu fîntîni arteziene sau bălți create de lucrările de mântuială pe diferite străzi din municipiu. Se intervine și se distruge carosabilul fără a se aduce la starea inițială. Primăria este responsabilă pentru ridicarea la nivel cu șoseaua a canalizărilor și gurilor de canal în care ne rupem zilnic autoturismele. Nimic dintre acestea nu se realizează. Ecoaqua umilește zilnic cetățenii cu facturi încărcate de zeci de metri cubi/ locuitor / lună. Acum vor să majoreze și tarifele – fără a consulta public cetățenii și pe consilierii locai sau județeni. Nu putem fi de acord cu pterexte de majorare a tarifelor, mai ales că acestea ar fi trebuit să scadă fiind vorba de o rețea reabilitată. Aflăm cu stupefacție despre zeci de încadrări la Ecoaqua deși automatizarea rețelei reabilitate ar fi trebuit să diminueze personalul existent. Mai mult aflăm de prime de miliarde de lei încasate anual de conducerea societății, deși pierderile sunt printre cele mai mari din țară. Vizavi de aceasta aflăm că cele mai mici salarii sunt ale personalului ce lucrează la intervenții la această companie. Suntem un oraș pe malul Dunării și asta presupune costuri reduse ale serviciilor furnizate. 

Aproape zilnic în mun. Călărași sunt înregistrate 3-5 avarii

Nu putem accepta minciuna și umilirea populației prin creșterea nejustificată a tarifelor și ca atare, împreună cu colegii mei din PSD, împreună cu cetățenii contestăm măsurile solicitate de creștere a tarifelor. Justificările Ecoaqua sunt incredibile. Nu se vorbește nimic despre pierderile din rețea ci despre… creşterea  preţului energiei electrice cu aproximativ 300% faţă de perioada analizată pentru actualele preţuri şi tarife, adică iunie 2018 – mai 2019. Pentru că s-au efectuat nejustificat încadrări se mai discută despre creşterea la valoarea de 2080 a salariului de bază minim garantat (de la 1450 lei la 01.01.2017), în condiţiile în care 60% din personalul operatorului regional sunt afectaţi în mod direct de această modificare. 

Informarea cetățenilor privind creșterile de prețuri este aproape inexistentă

Post-ul Raiu Iuliana: împreună cu PSD Călărași contestăm intenția de creștere cu 21% a tarifelor la apă și canalizare apare prima dată în Atitudinea din Calarasi.

Cele mai citite articole