(Re)nașterea aqua-park-ului în lunca Cibinului: de la 17 la 67 de milioane de lei

de WTA.ro

Mutat din Pădurea Dumbrava pe Calea Poplăcii și, mai apoi, ”la cascadele” din lunca Cibinului, proiectul unui aqua-park public la Sibiu are, în hârtii, o alocare bugetară mult mai mare decât anul trecut.

Era în vara anului 2017 când, la o conferință organizată la Sibiu, primarul Astrid Fodor anunța că administrația pe care o conduce este în căutarea unui alt loc pentru proiectul ștrandului municipal și a zonei de agrement. ”Acum se face o inventariere și ridicări topo a tuturor terenurilor publice, pentru a fi siguri de situația lor juridică. Prin urmare, proiectul aqua-parcului îl vom putea muta în alt loc, iar execuția lui va fi finanțată din resursele noastre, din excedentul bugetar pe care Sibiul îl are“, anunța Astrid Fodor la începutul lunii iulie 2017.
În martie 2019, la aprobarea bugetului local pentru respectivul an, locul identificat era anunțat public: cel puțin 20 de ha de teren, în capătul străzii Zăvoi, în continuarea unei zone din lunca Cibinului cunoscută sub numele de ”la cascade”.

A mai fost nevoie de un an pentru ca Primăria să anunțe continuarea proiectului, iar acest lucru s-a întâmplat la ședința de vineri a Consiliului local, pentru aprobarea bugetului pe anul acesta. ”Vom lansa, după aprobarea bugetului, procedura pentru contractarea planului urbanistic zonal pentru noul centru de sport și agrement în Lunca Cibinului. Vorbesc de proiectele mari”, a declarat în fața consilierilor locali primarul Astrid Fodor. Viitorul complex ar urma să preia din funcțiunile propuse pentru aqua-park-ul schițat în 2008, cu zone acoperite de înot, cu zone de înot în aer liber, dar și cu alte facilități pentru practicarea mai multor sporturi, precum și pentru divertisment.

Zona în care ar urma să fie amenajat un centru de agrement și sport se află în capătul cartierului Turnișor, în zona numită ”La cascade”

Zona în care ar urma să fie amenajat un centru de agrement și sport se află în capătul cartierului Turnișor, în zona numită ”La cascade”

Se lansează licitația pentru PUZ-ul bugetat de anul trecut

În bugetul de anul acesta, complexul de agrement și sport este trecut pe lista investițiilor noi, având o alocare financiară de 67,2 milioane de lei. O alocare mult mai consistentă decât cea de anul trecut, când acestui proiect îi erau trecute în tabelele din buget 17,6 milioane de lei.

În mod evident, sumele de mai sus nu reprezintă, însă, un indicator al anvergurii proiectului lansat încă de acum 12 ani. Proiectul are nevoie de realizarea unui studiu de fezabilitate pentru a-i putea cunoaște dimensiunile, iar înaintea acestui studiu administrația a anunțat că trebuie realizat un plan urbanistic zonal.
200.000 de lei au fost alocați pentru realizarea acestui PUZ în bugetul de anul trecut, fără nicio urmare, însă. Care, totuși, ar trebui să apară din acest an. Potrivit reprezentanților Primăriei, procedura de achiziție a planului urbanistic zonal necesar pentru zona ”cascadelor” din lunca Cibinului ar urma transmis înspre publicarea prin SICAP (sistemul electronic al achizițiilor publice) în cursul săptămânii viitoare.

Chestiunea accesului

Construirea unui complex de agrement și sport în lunca Cibinului este un demers care, însă, va trebui însoțit și de noi investiții în infrastructura rutieră. Accesul la un viitor aqua-park în capătul străzii Zăvoi ar urma asigurat nu doar prin cartierul Turnișor, ci și dinspre Valea Aurie. Și asta, eventual, prin prelungirea străzii Preot Bacca peste Câmpșor, pentru a face legătura cu strada Zăvoi. Un astfel de demers ar necesita, însă, și construirea unui viaduct peste calea ferată Sibiu-Vințu de Jos și a unui nou pod peste Cibin. În aceste condiții, administrația studiază varianta în care zona Valea Aurie să fie conectată de zona ”la cascade” prin varianta noii străzi ce urmează să fie construită peste Câmpșor. Este vorba de strada care va lega str. Dimitrie Cantemir din cartierul Ștrand de strada Rozmarinului, din Turnișor. Stradă pentru care proiectul a fost anunțat din 2015 și care a fost lansată pentru proiectare și execuție la începutul acestei luni.

Dacă doriți să vă reamintiți

”Ştrand municipal si zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului” este un proiect lansat de administrația locală în vara lui 2008 și care urma să fie amplasat pe locul fostului depozit de muniție dinspre Rășinari (vezi foto principală).
Studiul de fezabilitate comandat atunci de Primărie prevedea investiții totale de peste 56,7 milioane de euro (la prețurile din 2008), realizate de-a lungul a nouă ani. Supus inclusiv dezbaterii publice, proiectul împărțea investițiile în cinci etape, dintre care numai patru să fie executate din bani publici. Astfel, potrivit proiectului din 2008, în primii doi ani de implementare ar urma executate rețelele, parcările, drumurile și ștrandul municipal (19,2 milioane de euro). Următorii doi ani presupun investiții de 15,359 milioane de euro pentru bazinul acoperit din cadrul bazei sportive. Același proiect mai prevedea și un camping, care are nevoie de 18 luni pentru construire și o investiție de 5,747 milioane de euro. În fine, următoarele 18 luni de implementare a proiectului (așa cum a fost gândit în 2008) revin amenajării unei baze sportive care ar fi inclus terenuri de sport, un skatepark și un peretele de alpinism. Nota de plată aproximată pentru această etapă era aproximată la 6,34 milioane de euro. Ultima etapă, a cincea, include realizarea unui centru balnear și a unui hotelul, pentru care erau calculate investiții de 10,067 milioane de euro. Această etapă a cincea era pusă în sarcina unui investitor privat. Potrivit studiului de fezabilitate realizat de SC Arhimus din Sibiu, acest complex urma să fie “profitabil atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă”. Proiectul a mai trezit interes în prima parte a lui 2009, după care venirea crizei a scos subiectul de pe agenda publică.

La începutul lui 2015, proiectul a fost pus din nou pe tapet. ”Dorim să reluăm studiul pentru Ștrandul municipal de pe Calea Dumbrăvii, pentru care dorim să accesăm fonduri prin Programul Operațional Regional”, anunța Astrid Fodor, la acea vreme viceprimar cu atribuții de primar al Sibiului.
Doi ani mai târziu, ca urmare a discuțiilor referitoare la accesul în Pădurea Dumbrăvii și la faptul că amplasamentul nu este potrivit pentru un aqua-park, locul pentru acest proiect a fost mutat, în discuții, în capătul Căii Poplăcii, unde administrația încă mai spera să rezolve un schimb de terenuri cu o suprafață de 130 de ha cu Ministerul Apărării Naționale. “Pe lista de investiții a anului 2017 am alocat 65 de milioane de lei pentru acest obiectiv, deci finanțarea o avem asigurată pentru începerea proiectului”, anunța primarul Sibiului, Astrid Fodor, într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului pe tema acestei investiții.

Post-ul (Re)nașterea aqua-park-ului în lunca Cibinului: de la 17 la 67 de milioane de lei apare prima dată în Turnul Sfatului Online.