Direcția pentru întreținerea și Repararea Patrimoniului Consiliului Local, Serviciul de Iluminat Public și deszăpezire, sau pe scurt „Secția“, este unul dintre domeniile de activitate cele mai intense din cadrul administrației Reșița. Dintre numeroasele domenii de activitate consemnăm: atelierul de spații verzi, care se ocupă de tot ceea ce însemnă spațiile verzi de pe raza municipiului, secția de amenajări urbane, iluminat public și deszăpezire, întreținere și reparat carosabil, stație de asfalt, administrarea cimitirelor, sere.
Cele mai citite articole
Despre această din urmă activitate, Daniel Călin – șeful „Secției“, a declarat pentru Reper24, că în această perioadă activitatea este în toi, în așteptarea primăverii: „Avem două solarii și o seră. Solariile sunt acoperite cu folie de plastic iar sera este în sticlă. Nu pot să spun că se ridică la un nivel european pentru că nu am avut încă resurse materiale pentru asta, dar e Raiul pe pământ acolo. Am făcut lucruri bune și frumoase. Într-unul dintre solarii avem material pentru sădire, în special plante perene. Timp de doi ani am cumpărat plante perene de la furnizori, după care am spus gata, ne oprim, nu mai cumpărăm, avem posibilitatea să le cultivăm și să le înmulțim noi. Cumpărăm doar ghivecele, butășim soiurile pe care le avem și le plantăm în oraș.Tot ce vom planta în această primăvară este din producție proprie“.
Ca o noutate a activităților desfășurate la serele reșițene, e faptul că cel de al doilea solar se folosește exclusiv pentru producția de legume: „Avem acum în producție, salată verde; avem o seră întreagă de salată verde. Anul trecut am avut roșii, castraveți, ardei, ardei iuți, varză, conopidă, cam tot ce s-a putut face, am făcut. Toate aceste produse merg cu titlu gratuit la cantina noastră socială. Acolo sunt hrănite persoanele defavorizate social din municipiu, dar mănâncă tot cu titlu gratuit și tinerii cuprinși în învățământul dual care provin din afara municipiului, cărora primăria reșițeană le oferă și cazare gratuită. Am încercat să producem ceea ce nu se prea găsește sau e scump în comerț. Am înțeles că din producția de roșii de anul trecut, la cantina socială s-a preparat și bulion, astfel încât meniul să fie în mare măsură diversificat“ – a mai afirmat Daniel Călin, directorul „Secției“
De remarcat faptul că sera este încălzită cu lemne provenind în cea mai mare parte din tăierile arborilor bătrâni din municipiu și din toaletări, iar rumegușul rezultat ca urmare a concasării resturilor din toaletarea arborilor se folosește pentru producția compostului necesar procesului de răsădire. Totul pentru o Reșiță verde, o Reșiță curată, o Reșiță hrănitoare.
Dan AGACHE