RESPECT! Prototip de ventilator pulmonar realizat de mureșenii de la compania Lateral România!

de WTA.ro

Specialiștii Lateral România, companie privată cu acționariat 100% românesc, cu birouri în Târgu-Mureș, Oradea, Cluj Napoca și New York, au realizat, în mai puțin de o săptămână, un prototip de ventilator pulmonar folosind printere 3D și tehnologie Open Source.

Ideea, pusă în practică în timp record

Demersul de realizare a prototipului are la bază pandemia de Covid-19 și a fost anunțat vineri, 20 martie, pe pagina de Facebook a companiei.

”Avem nevoie de specialiști și asistenți din domeniu implicați în Covid-19, printere 3D, baloane de resuscitare (urgent) (CPR / BVM bag/ balon Ruben), electroniști/ ingineri cu experiență, cât și fonduri pentru a susține acest demers contra cronometru”, au transmis reprezentanții Lateral România.

Vestea cea bună a venit luni, 23 martie, odată cu anunțul potrivit căruia prototipul este funcțional, dar este nevoie de completarea echipei cu specialiști care să contribuie la îmbunătățirea acestuia la standardele din domeniu.

”Primul prototip e funcțional. Avem nevoie de ajutor, persoane/firme cu următoarele specializări / posibilități: experiență medicală pentru astfel de echipamente, medici, asistente, specialiști dedicați, prelucrare CNC plăci din plexiglass și/sau alte materiale, injectare plastic, experiență în fizică mecanică, motoare, angrenaje, puteri, tensiuni, consum, baterii, distribuitor de piese de angrenaj, roți dințate, cremaliere, rulmenți cu posibilitate de livrare urgentă, experiență în electronică, automatizări, programare dedicată”, au precizat responsabilii de comunicare ai companiei.

Rețeaua de specialiști, în formare

Contactat de cotidianul Zi de Zi, fondatorul și CEO-ul Lateral România, Ciprian Morar, a precizat că scopul demersului este ”crearea unui design care poate fi produs în România la prețuri extrem de mici”, prin ”folosirea materialelor gata disponibile gen motoare de mașină – de ștergătoare, de exemplu, metal sau șine, folosite în mobilă”, iar motorașul prototipului ”este făcut la imprimante 3D, cu design propriu.”

”În prezent, este în derulare pasul 2, care constă în crearea unei rețele locale de furnizori care pot produce piese, de exemplu injecție plastic, precum și crearea unei rețele locale de specialiști – medici. Pasul 3 va fi testarea, iar pasul 4 producția și distribuția. E un ”race against the clock” fiindcă știm că suntem la zile depărtare de tragedia Italiei”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Ciprian Morar, antreprenor cu background în design și software, cu experiență în Silicon Valley, fost CTO la o companie din SUA evaluată la câteva miliarde de dolari și implicat în dezvoltarea unor business-uri din Romania: M60, Kane, Mamizza, Decât o Revistă și TypingDNA.

Cele mai citite articole

Referindu-se la ideea de a realiza prototipul, CEO-ul Lateral România a precizat că inspirația a venit dintr-un proiect Open Source și MIT, ”dar e conceput 100% românesc”.

”Am căutat rezolvarea unor probleme complicate gen: cum variază dimensiunea balonului BVM, cum se poate folosi un balon BVM – manual inițial și apoi montat, cum se poate duce dispozitivul în ambulanță, portabil, baterii etc.”, a explicat Ciprian Morar.

Sponsorizări pentru lupta anti Covid-19

Începând de luni, 23 martie, echipa Lateral România a demarat un schimb de informații cu o echipă de cercetare din Timișoara care lucrează la un prototip asemănător.

”Ce este fenomenal este că lumea este deschisă și ne ajutăm unii pe alții cu informații. Sute de oameni s-au implicat într-o campanie de promovare să ne ajute”, a menționat fondatorul Lateral România, companie care a direcționat toate sponsorizările pentru lupta împotriva Covid-19. În acest sens, Lateral România a donat o sumă considerabilă Spitalului Clinic Județean Mureș pentru achiziționarea unui aparat de testare Covid-19 și a comandat câteva mii de măști și materiale de protecție care vor fi donate spitalelor și medicilor de familie.

Persoanele fizice sau juridice care doresc să sprijine inițiativa Lateral România o pot face prin donații către Asociația Lateral Together Tîrgu Mureș, C.I.F.: 36848517, Cont: RO44BTRLRONCRT0372497101 – Banca Transilvania, iar specialiștii interesați să se alăture proiectului au la dispoziție adresa de e-mail covid@lateral-inc.com.

Alex TOTH

 

 

Post-ul RESPECT! Prototip de ventilator pulmonar realizat de mureșenii de la compania Lateral România! apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa