Rochiile de seară: cum trebuie curățate, întreținute și depozitate corect?

de WTA.ro

Rochiile de seară sunt principalul element al ținutei unei femei în cadrul evenimentelor speciale, alături de coafură, accesorii și pantofi. Deși multe dintre aceste outfit-uri sunt, adesea, purtate o singură dată sau la intervale destul de îndepărtate în timp, ele trebuie întreținute corespunzător. 

Perlele, paietele, pietrele și nasturii sunt numai câteva dintre detaliile menite să scoată în evidență o rochie de seară. Pe lângă aspectul plăcut pe care îl pot oferi, acestea reprezintă, deopotrivă, și o provocare atunci când vine vorba de spălarea lor. Iată principalele lucruri pe care trebuie să le ai în vedere:

Citește cu atenție eticheta produsului 

Anumite tipuri de materiale, precum mătasea sau catifeaua sunt foarte pretențioase atunci când vine vorba de curățare. Acest lucru este general valabil indiferent că este vorba despre o rochie de seară sau alte articole vestimentare realizate din acestea. Dacă produsul este accesorizat cu pene sau alte elemente decorative, procesul devine chiar mai dificil. 

În aceste situații, eticheta indică de cele mai multe ori să apelezi la servicii de curățare profesională pentru rochii de seară. O spălătorie chimică va igieniza în mod corect ținuta, fără să afecteze aspectul din fabrică al acesteia. De asemenea, dacă este necesar o pot și călca la aburi, pentru a evita arsurile sau subțierea texturii fibrelor. 

Dacă eticheta menționează posibilitatea spălării acasă, de regulă acestea recomandă o temperatură scăzută a apei (de maximum 30 de grade) și alegerea unui program delicat al mașinii de spălat. Ai grijă să setezi forța de centrifugare la minimum – o viteză prea mare de stoarcere poate deteriora rochia ta de seară. Mai mult, aceasta ar trebui spălată pe dos și în interiorul unui săculeț pentru rufe, mai ales dacă are aplicații.

Există și varianta în care producătorul indică spălarea produsului manual. În astfel de situații, adaugă un detergent neutru într-un vas cu apă călduță și spală ușor rochia. Ai grijă să nu freci materialul sau să îl răsucești în mâini pentru a-l stoarce, deoarece poți provoca defecțiuni iremediabile. 

Întreține corect ținuta de ocazie 

Cele mai citite articole

Probabil ți s-a întâmplat ca anumite ținute de seară să le porți numai pentru câteva ore. În aceste situații, este puțin probabil ca rochiile să necesite spălare, de cele mai multe ori fiind suficientă doar igienizarea lor cu ajutorul aburilor. 

Astfel ai la dispoziție două posibilități. Una dintre ele presupune vizita la o spălătorie de haine profesională. Acestea sunt dispuse cu aparate de ultimă generație care emană un flux puternic și constant de aburi, care va favoriza eliminarea bacteriilor, microbilor și al eventualelor mirosuri (de parfum, mâncare, fum de țigară etc.). 

Există și varianta în care ai deja acasă un aparat vertical de călcat cu aburi, care îți va fi la îndemână. Îl poți folosi pentru același scop ca mai sus, însă este probabil să fie nevoie și să aerisești rochia afară peste noapte. 

Depozitează în mod corespunzător rochia de seară 

În ceea ce privește ținutele de ocazie pe care nu le vei purta din nou prea curând, cel mai indicat este să le așezi pe umerașe, astfel încât să nu capete urme și cute în timp. Poți folosi și săculeți speciali pentru șifonier, cu diverse arome. Scopul principal al acestora, pe lângă mirosul plăcut pe care îl lasă, este să absoarbă umezeala și să prevină apariția moliilor sau a mucegaiului. 

În plus, dacă ai posibilitatea, este recomandat ca rochiile de seară să fie îmbrăcate în folii speciale pentru astfel de produse. Acestea le vor proteja împotriva petelor și vor diminua considerabil riscul de a se agăța sau zgâria în timp ce sunt manevrate. 

Rochiile de seară reprezintă una dintre primele alegeri ale femeilor atunci când vine vorba despre ținute destinate ocaziilor speciale. Ia în considerare sfaturile de mai sus și vei reuși să îți speli, întreții și depozitezi corect outfit-urile preferate. 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa