România a alocat cel mai mic procent din UE pentru protecția socială

de WTA.ro
România a alocat cel mai mic procent din UE pentru protecția socială

România a alocat doar 14% din Produsul Intern Brut pentru protecţia socială în anul 2017, acesta fiind cel mai mic procent înregistrat de o ţară membră UE şi la jumătate faţă de media de 27,9% din PIB înregistrată la nivelul Uniunii, arată datele Eurostat.
Comparativ, în 2017 procentul din PIB alocat pentru protecţia socială a fost de peste 30% în Franţa (34%), Danemarca (32%) şi Finlanda (31%).

Când vine vorba de cheltuielile cu protecţia socială per capita, ajustate la puterea de cumpărare (PPS), în 2017 existau diferenţe mari în rândul statelor membre. Pe primele locuri, cu cele mai mari cheltuieli pe cap de locuitor, se situează Luxemburg (14.900 PPS), Danemarca (aproape 12.000 PPS), Germania, Austria şi Franţa (toate cu aproximativ 11.000 PPS). La polul opus sunt Bulgaria (2.800 PPS) şi România (2.900 PPS).

Pe categorii de cheltuieli, în UE pensiile pentru limită de vârstă şi de urmaş au reprezentat aproape 46% din totalul prestaţiilor sociale. Ponderea acestor prestaţii în suma totală este cea mai mare în Grecia (63%), Portugalia şi Italia (ambele cu 58%), România şi Cipru (ambele cu 56%), la polul opus fiind Irlanda (34%), Germania şi Danemarca (39%) şi Luxemburg (40%).

În schimb, când vine vorba de ponderea ajutoarelor de şomaj în prestaţiile sociale totale, România este pe ultimul loc în UE în condiţiile în care acestea au o pondere de doar 0,5% în prestaţiile sociale, în timp ce în Irlanda deţin aproape 9%.

}n Uniunea Europeană cheltuielile cu protecţia socială au scăzut uşor de la 28,7% din PIB în anul 2012 până la 27,9% din PIB în anul 2017. În aceeaşi perioadă, cheltuielile cu protecţia socială în România au scăzut de la 15,4% din PIB până la 14,4% din PIB.

AGERPRES

Salonul Imobiliar - Perspective și tendințe pentru 2020
Galerie Foto Piața imobiliară din România a ajuns la maturitate în acest an. Zvonurile și previziunile sumbre care alarmau la începutul anului și atrăgeau atenția că acest domeniu va înregistra o scădere drastică nu…
Comportamentul care face energia eficientă

Energia poate fi utilizată în mod profitabil nu prin investiţii grandioase în industrie sau în locuinţele oamenilor, ci prin schimbarea de către consumatorii casnici a obiceiurilor şi comportamentelor de consum,…

Curs valutar 22 noiembrie 2019: Moneda națională se opreşte din depreciere

Leul se opreşte din depreciere, câştigând vineri 0,79 de bani în raport cu euro, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,7729 lei/euro.   BNR a cotat joi euro la 4,7808…

România a alocat cel mai mic procent din UE pentru protecția socială

România a alocat doar 14% din Produsul Intern Brut pentru protecţia socială în anul 2017, acesta fiind cel mai mic procent înregistrat de o ţară membră UE şi la jumătate faţă de media de 27,9% din PIB…

România, pe locul 45 în topul prosperității

România a înregistrat, în ultimii ani, un avans de trei poziţii în Indicele Prosperităţii, şi se situează, în prezent, pe locul 45 din 149 de ţări, potrivit unui comunicat al Erste Group. „În acest an,…

În fiecare an se taie ilegal în România peste 38 milioane de metri cubi de lemn

Am descoperit cifre şocante în Inventarul Forestier Naţional (IFN) şi pot să confirm că, la ora actuală, în România se taie neautorizat într-un an aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de…

Cristian Roșu (ASF): Un nou caz Astra este puțin probabil să se repete

Modul în care se realizează, în prezent, supravegherea jucătorilor din piaţa de asigurări este diferit faţă de anul 2015, astfel că un nou caz Astra este puţin probabil să se repete în România, a…

Opt milioane de lucrători în regim part-time din UE vor să muncească mai mult

În rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15-74 ani din UE, 230 milioane persoane erau angajate anul trecut, 17 milioane nu aveau un loc de muncă şi 134 erau inactive din punct de vedere economic, arată date…

Leul coboară puternic. Cum ne salvăm economiile

Creșterea constantă a cursului euro-leu din ultimele zile ar putea ridica anumite semne de întrebare referitoare la direcțiile optime pentru eventuale plasamente investiționale. Cu toate că anumiți analiști…

Atac la 5G: „Afectează orice formă de viaţă”

Tehnologia 5G urmează să fie introdusă în România, deşi iniţiatorii strategiei de implementare nu au solicitat puncte de vedere de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, spun oficialii asociaţiilor …

 Ministerul Finanţelor a atras, joi, 448,7 milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 448,7 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR). Astfel, MFP…

Românii, codași la reciclarea deșeurilor

România produce 4,58 milioane tone de deşeuri municipale nereciclate pe an, respectiv 12.500 de tone pe zi, ţara fiind penultima în Uniunea Europeană într-un clasament al eficienţei ratei de reciclare a deşeurilo…

UniCredit Bank introduce semnătura electronică pentru companii

UniCredit Bank devine prima bancă din România care va oferi clienţilor companii posibilitatea de a semna documentaţia în relaţia cu banca folosind o semnătură calificată electronică emisă de un furnizor…

Jumătate dintre români vor să-și schimbe locul de muncă până la sfârșitul anului

Românii vor să-şi schimbe jobul până la finalul anului, arată un studiu realizat de o platformă de recrutare online, în condiţiile în care cinci din zece au aplicat pentru un nou loc de muncă numai în ultima …

Primăria Deva este interesată de preluarea Termocentralei Mintia

Primăria Deva este interesată de preluarea Termocentralei Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), subiectul fiind discutat de reprezentanţii autorităţii locale şi cei ai producătorului de…

Citeste mai mult pe aici

Te-ar putea interesa