RUSINEA politicii brailene! | Sotia senatorului DUBLU CONDAMNAT Ruse, CONDAMNATA la randul ei: a luat un credit in numele altei persoane!

de WTA.ro

RUSINEA politicii brailene! | Sotia senatorului DUBLU CONDAMNAT Ruse, CONDAMNATA la randul ei: a luat un credit in numele altei persoane!

Incalcarea Codului Penal pare a fi o boala contagioasa in familia senatorului Mihai Ruse, presedintele Organizatiei Judetene ALDE. Trecuta de 60 de ani, sotia parlamentarului cu doua condamnari la activ a fost, la randul ei, condamnata la 1 an si 2 luni de inchisoare, cu amanarea aplicarii pedepsei inchisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani. Mai mult decat atat, Reli Ruse a fost executata silit in mai multe dosare aflate, in ultimii ani, pe rolul instantelor.

La mijlocul lunii trecute, instanta a pronuntat sentinta in dosar, la un an de la momentul in care a fost dispusa inceperea judecatii. Sotia senatorului ALDE a fost condamnata la pedepsele de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de inselaciune si 6 luni inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata. Fiind vorba de un concurs de infractiuni, Judecatoria Braila a aplicat pedeapsa cea mai grea de 1 an inchisoare, la care a adaugat un spor de 1/3 din cealalta pedeapsa, respectiv 2 luni, in final stabilindu-se pedeapsa de 1 an si 2 luni inchisoare.

Pentru ca nu a fost atacata cu apel, sentinta a ramas definitiva.

Ce a facut sotia lui Ruse?

La inceputul lunii august 2014, Reli Ruse, care era ofiter de credite la filiala din comuna Maxineni a Bancii Cooperatiste „Dunarea” (n.r. Mihai Ruse a fost primar al comunei), s-a hotarat sa faca rost de o suma importanta de bani, profitand de faptul ca avea la discretie documentele clientilor unitatii bancare.

Astfel, potrivit Parchetului de pe langa Judecatoria Braila, care a instrumentat dosarul, Ruse a contractat un credit in numele unei alte persoane, semnand atat in locul acesteia, cat si in cel al codebitorului si al girantilor.

Practic, sotia parlamentarului s-a folosit fara nici cea mai mica retinere de documentele mai multor clienti ai bancii pentru a obtine creditul. De exemplul, unul dintre giranti a fost o femeie care, in trecut, isi girase sotul.

Desi initial nu a recunoscut savarsirea faptelor, Reli Ruse a fost pusa in fata evidentei, respectiv a raportului de expertiza criminalistica grafoscopica, in cele din urma alegand sa le povesteasca anchetatorilor cum a procedat.

„(…) Constata ca prejudiciul creat partii civile Banca Cooperatista „Danubius” Braila, in cuantum de 16.674 lei, a fost acoperit. Dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra apartamentului situat in intravilanul localitatii Maxineni ( str. Administratiei nr 52, bl 5, sc 1, et 2 ap 8), in suprafata de 68 mp, anul constructiei 1977, detinut in indiviziune de inculpata Ruse Reli cu sotul sau, Ruse Mihai”, se arata in hotararea Judecatoriei Braila.

Timp de doi ani de zile, cat dureaza termenul de supraveghere, Reli Ruse trebuie, printre altele, sa se prezinte periodic la Serviciul de Probatiune, sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum si intoarcerea si sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

Sotul, DOUA CONDAMNARI

Pe 4 decembrie 2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe senatorul Mihai Ruse (ALDE) la 1 an, 3 luni si 10 zile de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice. Cu doar cateva luni inainte, mai primise o sentinta, pronuntata tot de Curtea Suprema: 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese in forma continuata si la 4 luni de inchisoare cu suspendare pentru fals intelectual, fiindu-i aplicata pedeapsa cea mai grea.

Cele mai citite articole

Ruse este singurul parlamentar brailean condamnat la inchisoare din actuala legislatura.

A inverzit fiola

Pe 29 octombrie 2016, in jurul orei 18:00, Ruse, care atunci era candidat la alegerile parlamentare, a fost tras pe dreapta de politisti in timp ce se afla la volanul unui autoturism Dacia Logan. Atunci, Mihai Ruse a inverzit fiola, rezultand o alcoolemie de 0,43 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Oamenii legii i-au cerut actualului senator sa-si asigure masina si sa-i urmeze la postul de politie din Maxineni, urmand ca apoi sa ajunga la spital, pentru a i se preleva probe biologice. Cu un tupeu iesit din comun, Ruse a demarat in tromba si a intrat cu masina in curtea casei sale, fara a mai raspunde la solicitarile politistilor.

Dupa cateva ore, Mihai Ruse s-a prezentat la sediul Serviciului Rutier si a cerut sa ii fie prelevate probe biologice. La ora 22:00, potrivit buletinului de analiza toxicologice, parlamentarul avea o alcoolemie de 0,30 grame la mie. Proba a doua, luata o ora mai tarziu, a aratat o alcoolemie de 0,20 grame la mie.

Primarul Ruse a luat in arenda un teren de la … Primarie

In martie 2009, Primaria Maxineni a preluat un teren agricol de 11,2 ha situat pe raza comunei, proprietatea unei firme din Galati, acordand la schimb un teren agricol in suprafata de 11,34 ha, de pe raza comunei Scortaru Nou. Dupa doar trei zile, terenul de 11,2 ha a ajuns la primarul Mihai Ruse. In mai 2009, terenul respectiv a fost dat in arenda, pe o perioada de 6 ani, de catre Primarie unei societati comerciale, prin semnatura lui Ruse, desi se afla in arenda chiar la actualul senator.

Dupa doi ani, in mai 2011, Primaria, tot prin semnatura lui Mihai Ruse, da in arenda unei alte firme un teren in suprafata de 16,2 ha, care cuprinde si terenul de 11,2 ha!

Mai mult decat atat, pe 18 mai 2012, cu o luna inainte de alegerile locale, primarul Mihai Ruse intocmeste la Primarie o adresa in care scrie negru pe alb ca nu a luat in arenda terenuri agricole de la Primarie, desi incheiase contractul de arenda din martie 2009.

Cine este Mihai Ruse?

Aproape de sfarsitul mandatului, liderul filialei ALDE se dovedeste a fi cel mai „invizibil” parlamentar brailean. Potrivit site-ului Senatului, Ruse a facut doar doua declaratii politice in Parlament, in martie si mai 2017, citind declaratiile politice „Podul peste Dunare de la Braila – o investitie strategica ce nu mai suporta amanare” si „Necesitatea unei viziuni si abordari liberale asupra economiei”.

Pe site sunt mentionate patru luari de cuvant, insa una este depunerea juramantului – pe 21 decembrie 2016, iar cealalta rostirea unui singur cuvant, pe 20 martie 2018, respectiv „Prezent!’.

Totusi, senatorul a reusit sa se faca remarcat prin activitatea intensa de pe retelele de socializare, unde promoveaza leacuri babesti pentru detoxifierea ficatului sau sfaturi despre „cum sa devii o masina de facut amor”.

In ciuda faptului ca nu a comunicat niciodata din proprie initiativa puncte de vedere legate de problemele importante din administratia si politica braileana, ci doar atunci cand jurnalistii i-au adresat intrebari, parlamentarul a tinut de cateva ori prima pagina a ziarelor, atunci cand a inverzit fiola sau a fost condamnat la inchisoare.

Articolul RUSINEA politicii brailene! | Sotia senatorului DUBLU CONDAMNAT Ruse, CONDAMNATA la randul ei: a luat un credit in numele altei persoane! apare prima dată în stiri Braila – debraila.ro.

Cele mai citite articole