Scădere dramatică a donărilor de sânge în Sibiu, din cauza crizei COVID-19. Campania „weGive – Eroi în acțiune” arată că se poate dona în siguranță

de WTA.ro

Centrul de Transfuzie Sanguină din Sibiu a inițiat o campanie de donare de sânge numită „weGive – Eroi în acțiune”. Campania este susținută de firma wenglor România urmată de alte ONG-uri și de Academia Forțelor Tereste „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Mobilizarea vine în contextul stării de urgență și al pandemiei de COVID – 19, perioadă în care nevoia de sânge este acută, iar donatorii sunt extrem de puțini. Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Județean Sibiu spune că sunt operații vitale care nu pot fi făcute din lipsă de sânge, iar în ultima perioadă donările de sânge au scăzut la 20% față de cum se dona înainte.
Toți cei care vor să implice în campanie pot dona sânge de luni până vineri, între orele 8.00 – 13.00.

Campania „weGive – Eroi în acțiune” este inițiată de Centrul de Transfuzie Sanguin și susținută de wenglor România. Campania vine în contextul în care, în această perioadă, Spitalul Județean Sibiu se confruntă cu o lipsă de donatori de sânge, după cum spun reprezentanții spitalului. Condițiile de recoltare sunt sigure. Donatorii intră pe rând, câte două persoane, iar protocolul de evaluare și dezinfectare se respectă conform regulilor impuse de autorități. Este important de știut că, în aceste momente este mare nevoie de sânge, iar donările se fac în siguranță.

capanie wenglor de donare sange

„Este foarte mare nevoie de sânge pentru că, de când a început această epidemie de coronavirus lumea începe să aibă teamă de spital și nu mai vin nici pentru donare de sânge. Nu putem face nici măcar operațiile care nu pot fi amânate și sunt urgențe. Să vă dau un exemplu banal, operația de apendicită acută pe care trebuie să o faci pe loc, dar dacă nu avem sânge nu avem nicio șansă să facem această operație. Nu avem nici de unde să cerem din țară, pentru că rezervele s-au cam epuizat peste tot. De o lună de zile nu se mai donează aproape deloc. Avem nevoie de susținere formidabilă ca lumea să vină și să doneze. Noi am organizat un culoar pentru ca cei care vin să doneze, să nu se intersecteze cu nimeni altcineva. Se intră de pe strada Bâlea, pe o portiță între policlinică și stomatologie, iar Centrul de Transfuzie este la aproximativ 50 de metri. Este în zona sigură și atunci rugăm oamenii să vină și să doneze sânge, pentru că nu o să putem face intervențiile absolut necesare. Donările de sânge au scăzut extraordinar de mult. Au ajuns cam la 20% față de cum se dona la Sibiu. Este drept că și noi am scăzut numărul de intervenții dar sunt intervenții de urgență unde nu ai ce să faci și acolo este nevoie de sânge, spune Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Acestea sunt și motivele pentru care compania wenglor susține această campanie de donare de sânge.

„Sprijinim această campanie. După o discuție pe care am avut-o cu domnul Benchea am aflat că situația este destul de dificilă, pentru că este o lipsă acută de sânge, iar medicilor le este teamă să intre în unele operații. Din cauza lipsei de sânge, dacă se întâmplă ceva, eu nu pot reacționa. Oamenilor le este frică să doneze în perioada aceasta, dar dumnealui ne-a asigurat că totul este foarte sigur, totul este inspectat, că este un loc special amenajat și am decis să ne alăturăm campaniei. Am făcut-o, pentru că ne dorim ca oamenii să vadă că pot dona sânge în siguranță și să ne urmeze exemplul. Centrul de transfuzie este separat de Spitalul Județean, nu treci prin spital ca să ajungi acolo. De la wenglor aproximativ 30 de persoane au anunțat, până acum, că vor dona sânge, dar trebuie să fim cât mai mulți”, spune Herbert Oprea, director general wenglor.

Cele mai citite articole

Marius Răzvan

Foto: Răzvan, de la Clubul Sportiv Comunitar Sibiu a donat sânge

Campaniei i s-au alăturat și cei de la Clubul Sportiv Comunitar Sibiu, Rotaract și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu din Sibiu”.

Toți cei care doresc să doneze, o pot face de luni până vineri, între orele 8.00 – 13.00 la Centrul de Transfuzie Sanguină, curtea Spitalului de Urgență Sibiu, de pe Bulevardul Corneliu Coposu 2-4, folosind intrarea de pe strada Bâlea.
Deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină este trecută în Ordonanţa militară nr. 3 cu privire la circulaţia persoanelor, în Art. 1 la alineatul f).

Donare sange

Post-ul Scădere dramatică a donărilor de sânge în Sibiu, din cauza crizei COVID-19. Campania „weGive – Eroi în acțiune” arată că se poate dona în siguranță apare prima dată în Turnul Sfatului Online.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa