Scrisoarea prin care SUA au anunţat Irakul că îşi pregătesc retragerea trupelor, publicată din greşeală

de WTA.ro

”Domnule, în semn de respect pentru suveranitatea Republicii Irak şi în conformitate cu solicitatea Parlamentului irakian şi a prim-ministrului, CJTF-OIR îşi va repoziţiona forţele în următoarele zile şi săptămâni, pentru a se pregăti de plecare”, arată scrisoarea care circulă în presa americană.

Pentagonul, prin secretarul Apărării, a infirmat informaţiile, precizând că scrisoarea a fost un proiect de document scris prost care trebuia să scoată în evidenţă creşterea deplasărilor forţelor americane

”Nu ştiu ce este acea scrisoare…Încercăm să aflăm de unde vine, ce este. Dar nu s-a luat decizia de a pleca din Irak. Punct”, a mai spus Esper reporterilor.

”Exprimat prost, înseamnă retragere. Nu se întâmplă asta”, a afirmat generalul de armată Mark Milley, preşedintele Statului Major General al armatei, subliniind că retragerea nu este în plan.

UPDATE. Secretarul Apărării Mark Esper a spus că informarea potrivit căreia trupele americane se pregătesc de retragere nu reprezintă corect starea de lucruri şi e „inconsistentă” cu poziţia Pentagonului.

„Nu s-a luat nicio astfel de decizie”, a spus Esper.

Jurnalista Deborah Haynes de la Sky News a scris pe Twitter că a aflat că circa jumătate dintre trupele coaliţiei aflate la baza din Zona Verde (câteva sute) vor fi relocate la alte baze din Irak şi la graniţa cu Kuweitul.

Jurnalista citează o sursă a coaliţiei (formată din 81 de ţări): „,Mutăm o parte din personal din Bagdad din motive de securitate. Nu plecăm din Irak”.(Coalition source told me: “We are moving some people out of Baghdad for force protection reasons. We aren’t leaving Iraq (or Baghdad, for that matter)”

UPDATE Potrivit CNN, care citează un oficial de grad înalt al armatei americane, scrisoarea care a circulat în presă şi care anunţa pregătirile de retragere a trupelor americane din Irak este un draft, nu este semnată şi nu este adevărată, trupele nu sunt retrase.

Reuters relatase că Pentagonul nu confirmase autenticitarea scrisorii. O sursă militară irakiană făcuse această confirmare.

Ştirea iniţială

Armata americană a notificat luni seara Comandamentul irakian militar că va proceda la „repoziţionarea” forţelor coaliţiei antijihadiste în scopul „retragerii din Irak într-o manieră securizată şi eficientă”, anunţă agenţiile internaţionale de presă, citate de Digi 24.

Generalul William H. Seely, comandantul Task Force Irak,  coaliţia militară împotriva Statului Islamic coordonată de SUA a trimis notificare anumărului 2 al Comandamentului militar irakian, relatează Digi 24.

Reuters relatează că potrivit scrisorii de notificare retragerea va avea loc în următoarele zile şi săptămâni  şi că urmează a fi desfăşurate mai multe elicoptere în interiorul şi împrejurimile Zonei Internaţionale, unde se află reprezentanţele diplomatice.

Nu este încă clar dacă toţi circa 5.000 de militari americani staţionaţi în Irak vor părăsi teritoriul irakian.

Luni, Matthew H. Tueller, ambasadorul american la Bagdad, s-a întâlnit cu premierul irakian interimar Adel Abdul Mahdi. Cu o zi înainte, parlamentul irakian a adoptat o rezoluţie cu privire la retragerea trupelor străine din Irak.

Într-un comunicat transmis luni de cabinetul primului-ministru se arată „necesitatea unei cooperări pentru a implementa retragerea trupelor străine conform deciziei parlamentului irakian”.

În acelaşi timp, premierul a subliniat faptul că „Irak face toate eforturile pentru a împiedica alunecarea către război deschis”, relatează The Washington Post.
Ştire în curs de actualizare

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa