Se anunță dispariția unei instituții de care un mare fermier spune că nu a avut nevoie timp de 30 de ani

de WTA.ro

Direcțiile agricole vor dispărea întrucât nu mai există nicăieri în Europa, în locul lor urmând să fie înființate camere agricole, a declarat consilierul ministrului Agriculturii, Dorel Secară, la o întrunire cu fermieri și angajați din cadrul instituțiilor statului care a avut loc la Bistrița.

”Ministrul Agriculturii ține extrem de mult la realizarea unui lucru pe care noi ne străduim să îl facem de vreo 10-15 ani și anume Camerele Agricole. Nu trebuie să se supere pe mine cei care lucrează la stat în Direcțiile Agricole, dar în ultima perioadă rolul și implicarea lor au scăzut și nu din cauza lor, ci a sistemului. Vă fac o mărturisire. Deși lucrez de 30 de ani în agricultura județului Cluj și sunt printre cei mai vechi fermieri de acolo, când am primit funcția aceasta de consilier și mi-a spus domnul ministru să merg la Direcția Agricolă Cluj mi-a fost foarte greu să o găsesc, mie, fermierului. Și atunci le-am spus celor de acolo cu care mă cunosc, cu o parte am fost coleg de facultate, că sunt două cauze: ori eu sunt un ignorant și nu am vrut să aflu unde e instituția asta, ori nu am avut nevoie de ea. Unii s-au supărat pe mine”, a spus Dorel Secară.

El a mai spus că, în toată Europa funcționează astfel de camere agricole private și nicăieri nu mai există direcții agricole.

”În aceste camere agricole tot oameni lucrează, tot specialiști agricoli. În urmă cu 10 ani eu am participat la întocmirea proiectului acesta pe care PSD l-a introdus nu știu prin ce joc politic în Camera Deputaților. Foarte bine, noi îl susținem. Când se va discuta despre normele de aplicare, acolo trebuie să ne impunem să facem acest proiect să fie în sprijinul fermierilor, nu în sprijinul unor pârghii politice, de dreapta sau de stânga. Vor fi conduse aceste camere de un președinte neretribuit, unul dintre cei mai reprezentativi și capabili fermieri din județ, vor fi 20-25 de oameni în funcție de mărimea județului în conducerile acestor camere, vor fi reprezentați toți fermierii de la asociații, cooperative, GAL-uri, tineri fermieri, colegiul medicilor veterinari, din silvic, iar în aceste camere agricole vor lucra specialiști, ingineri, medici veterinari, horticultori, legumicultori, va fi nevoie și de personal care să întocmească actele, fiindcă rolul acestor camere este de a prelua toate sarcinile care, până acum, reveneau acestor instituții subordonate Ministerului Agriculturii. 1800 de oameni lucrează numai în direcțiile agricole”, a spus Secară.

Consilierul ministrului a mai spus că astfel de camere agricole vor fi create nu doar în reședințele de județ, ci în toate acele localități unde funcționează centre APIA.

”Dorința ministrului este ca oamenii care lucrează acum în sistem la stat să nu intre în panică fiindcă în aceste camere agricole vor lucra specialiști care să fie cât mai aproape de fermieri și să poată să le rezolve problemele”, a mai spus Dorel Secară.

În organigrama Direcției Agricole Bistrița-Năsăud sunt 34 de posturi dintre care patru de conducere și 30 de execuție.

Printre cei care lucrează aici numără un fost subprefect Ioan Cătălin Păun, fostul primar al comunei Josenii Bârgăului, Valentin Pop Mititean, fostul primar al comunei Dumitrița, Ioan Moga.

În județ mai funcționează și alte instituții în subordinea Ministerului Agriculturii: Centrul Județean al APIA (condus de Emil Scurtu), Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (condus de Petrică Popșor), Unitatea de Administrare a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (Constantin Brașoveanu), Agenția Domeniilor Statului (Bogdan Butnariu), dar la întrunirea de joi au mai fost prezenți și un reprezentant al Agenției Zonei Montane.

În prezent în Ministerul Agriculturii lucrează 14.000 de oameni.