Călcatul hainelor acasă poate fi o adevărată provocare, mai ales atunci când avem de-a face cu piese vestimentare pretențioase. În plus, în ciuda instrucțiunilor de pe etichetă care ne furnizează detalii legate de întreținerea corectă a acestora, deseori rezultatele obținute nu sunt cele dorite.
În continuare îți dezvăluim secrete, trucuri și sfaturi pentru a călca hainele mai ușor, pentru ca garderoba ta să arate impecabil.
Calcă cămășile atunci când sunt umede
Călcarea cămășilor este o activitate care-ți poate da bătăi de cap. Pentru ca misiunea ta să fie mai simplă, ține cont de o regulă de bază: nu le călca atunci când sunt complet uscate. Probabil nu este un mister că micile cute inestetice de pe îmbrăcăminte se pot îndrepta mai ușor dacă se calcă atunci când sunt puțin umede. Dacă obișnuiești să-ți usuci cămășile în uscătorul mașinii de spălat, va fi necesar ca, în momentul călcării să folosești funcția de pulverizarea a aburilor pe care o are fierul de călcat, umezind fiecare zonă înainte de a trece peste ea.
Calcă mai întâi hainele subțiri
Cele mai citite articole
De mare ajutor pentru ușurarea procesului de călcare a hainelor este să respecți o anumită ordine. Mai precis, începe întotdeauna cu hainele mai subțiri sau din materiale mai delicate și abia apoi pe cele mai groase (precum cele obținute din in sau bumbac). Astfel, fierul de călcat se va încălzi treptat și va oferi un randament mai bun pentru eliminarea cutelor de pe îmbrăcămintea care, de regulă, se calcă greu.
Golește rezervorului fierului de călcat după fiecare utilizare
O regulă foarte importantă de care să ții cont pentru a te bucura de fiecare dată de haine impecabile după călcat este să golești rezervorul fierului de călcat după ce l-ai folosit. Apa rămasă în recipient este un mediu propice dezvoltării bacteriilor și, mai mult decât atât, poate facilita uzura prematură a aparatului.
Trebuie să știi de asemenea că, deși aparatele de călcat moderne sunt concepute astfel încât să funcționeze fără probleme cu apă de la robinet, în cazul în care aceasta este foarte dură poate fi amestecată, în părți egale, cu apă distilată.
Sfaturi utile pentru călcarea diverselor obiecte textile
- Calcă întotdeauna rufele pe partea interioară (pe dos), pentru a preveni pârlirea sau efectul de luciu. Ține cont de acest sfat mai ales în cazul hainelor de culori închise, cum ar fi rochiile de Crăciun roșii pe care tocmai le-ai purtat de sărbători. Este și cazul obiectelor vestimentare din poliester, lână, mătase sau acril.
- Evită călcarea zonelor în care se află nasturi sau fermoare.
- Calcă țesăturile sensibile cu ajutorul unei cârpe curate din pânză de bumbac. În lipsa acesteia, poți utiliza o bastistă sau un șervet.
- Pentru a face hainele mai ușor de călcat, folosește balsam de rufe la fiecare spălare.
- Când calci rufe de mari dimensiuni (cum ar fi fețe de masă, perdele sau lenjerii de pat), așază două scaune lângă masa de călcat pe care să întinzi cu grijă articolul respectiv pe măsură ce-l netezești.
Apelează la profesioniști!
Dacă nu te descurci cu călcatul hainelor, dar și dacă nu ai timp sau răbdare pentru această activitate, nu te teme să apelezi la profesioniști. Serviciile călcătoriilor profesionale îți stau la dispoziție pentru oricare dintre aceste situații. Poți încerca aceasta soluție și pentru hainele delicate, precum rochiile de ocazie.