Sfaturi pentru alegerea unui laptop performant în 2020. Criterii esențiale de care să ții cont

de WTA.ro

Sfaturi pentru alegerea unui laptop performant în 2020. Criterii esențiale de care să ții cont

Un laptop performant va costa întotdeauna destul de mult, însă există și riscul să cazi în capcana unor strategii de marketing foarte eficiente și să plătești pentru un gadget mai mult decât merită în realitate. Dacă vrei să-ți cumperi un laptop bun trebuie să ai în vedere specificațiile produsului, pentru că acestea sunt cele care fac diferența. Îți prezentăm în continuare cele mai importante criterii de care să ții cont.

Brandul

Brandul este un criteriu important în alegerea unui laptop performant, deoarece nu toate companiile care produc gadgeturi de acest fel oferă o asamblare de calitate a componentelor și un design atrăgător. De aceea, vei observa în magazine diferențe mari de preț la laptopuri care au specificații similare, dar sunt mărci diferite.

Există mai mulți producători de renume în acest domeniu, iar printre cele mai apreciate branduri se numără Apple, ASUS, Lenovo, HP, Sony Vaio, Acer, Samsung, Dell. Toate acestea oferă produse de calitate, iar alegerea ține mai mult de preferințele personale.

Toate brandurile menționate mai sus oferă o gamă variată de modele, de la laptopuri accesibile și cu performanțe modeste până la gadgeturi care costă mii de euro și care sunt cu adevărat impresionante, putând fi folosite pentru gaming, business sau editare foto și video profesionistă. Astfel, poți găsi laptopuri Acer performante, în funcție de bugetul disponibil și de nevoile tale.

Ecranul

Dimensiunea ideală a ecranului unui laptop este de 15,6 inci, pentru că astfel nu vei avea un aparat prea mare și voluminos, dar nici unul prea mic, pe care să-ți fie greu să vezi informațiile. Desigur, dimensiunea ecranului ține de preferințele personale, însă rezoluția chiar este importantă.

Cele mai multe laptopuri de calitate au rezoluția ecranului Full HD, adică 1920×1080 pixeli. O rezoluție Ultra HD nu este foarte utilă pe un ecran așa de mic cum este cel de la un laptop, iar prețul unui dispozitiv de acest fel ar fi mult mai mare. Nu este indicat însă nici să faci un compromis și să alegi un laptop cu rezoluție HD Ready, pentru că nu acesta nu poate oferi o calitate bună a imaginii.

Procesorul

Cele mai citite articole

Cele mai multe laptopuri disponibile pe piață au procesor Intel sau AMD. Dacă vrei un laptop performant și mergi pe un procesor Intel, atunci trebuie să alegi cel puțin un model Intel i5 de generația a 10-a, deși ideal ar fi să cumperi unul cu i7 sau chiar i9. Pentru procesoarele AMD, caută un model de generația a 4-a.

Memoria și spațiul de stocare

Ca să poți lucra eficient și să rulezi fără probleme mai multe aplicații simultan, trebuie să alegi un laptop cu memorie de cel puțin 8GB de RAM. Un model cu 16GB de RAM este perfect, dar, dacă nu dispui acum de bugetul necesar, nu este o problemă, pentru că poți face un upgrade de RAM ulterior.

Referitor la spațiul de stocare, merită să alegi un laptop care să stocheze datele pe un SSD. În acest fel, viteza de procesare va fi mai mare ca în cazul unui laptop cu hard clasic.

Conectivitatea

Înainte să alegi laptopul, asigură-te că are și suficiente porturi digitale, ca să poți conecta la el alte gadgeturi pe care le folosești, stick-uri USB, cabluri video sau periferice (mouse, tastatură, imprimantă, cabluri audio, carduri SD etc).

Cele mai utile porturi sunt USB-Type C, HDMI, Thunderbold, audio (dacă nu folosești căști wireless). Evident, trebuie să alegi un laptop care are și Bluetooth, pentru că aceasta se va dovedi foarte util atunci când vei dori să conectezi rapid și fără fir telefonul sau căștile wireless.

Acestea sunt cele mai importante criterii de care ar fi bine să ții cont înainte să cumperi un laptop performant. Este o investiție importantă, pe termen lung, de aceea trebuie să te asiguri că ești bine informat și alegi cel mai potrivit produs pentru nevoile tale.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa