Sibianul Silviu Popa, singurul român la Jocurile Olimpice de tineret din Elveția: “Totul depinde de mine”

de WTA.ro

Sportivul sibian Silviu Popa este singurul român care reprezintă țara noastră la Snowboard Cross, în cadrul Jocurile Olimpice de tineret din Lousanne, Elveția, competiție ce se desfășoară zilele acestea. De asemenea, a fost primul snowboarder din România care a participat la Festivalul Olimpic de Tineret European (FOTE) și la Jocurile Olimpice de Tineret (JOT). Băiatul are 17 ani și este elev în clasa a XI-a, la Colegiul Economic „George Barițiu”, din Sibiu. 

Sibianul Silviu Popa a obținut participarea din acest an la Jocurile Olimpice de tineret din Lousanne, Elveția, în urma mai multor competiții în cadrul cărora a acumulat punctele necesare. A plecat spre Elveția miercuri, 15 ianuarie, iar prima probă o va avea în 20 ianuarie. Spune că momentan nu are emoții, dar când se va vedea acolo, printre atâția sportivi de talie mondială și din atâtea țări, cu siguranță vor veni și acestea. Este sigur pe el și determinat să se întoarcă acasă cu o medalie.  „Singura temere a mea este că nu voi putea să mă concentrez 100%, în rest, nu văd ce ar putea să-mi strice planul. Totul depinde de mine”, spune Silviu.

În sportul pe care îl practică este nevoie de ambiție, echilibru și puțină nebunie

Silviu s-a născut în anul 2002 și povestește cu mândrie că, la patru ani, părinții l-au pus pe schiuri și l-au dus pe munte. I-a plăcut atât de mult încât a început să participe la diferite competiții. Totul până într-o zi, când a văzut un snowboard. Și-a dorit imediat și el unul, iar de Crăciun a primit, dar de plastic. L-a rupt la prima ieșire.

„Aveam în jur de șapte ani. Am vrut să sar din prima și l-am rupt. Îmi amintesc că am fost foarte supărat și așa a început totul”, povestește Silviu.
Pentru Silviu snowboard-ul a fost o pasiune până în ziua în care a primit o sponsorizare de la o companie din Brașov. Atunci a devenit mult mai mult. „Acea sponsorizare m-a motivat și am luat acest sport în serios. Am început să-mi doresc mai mult. Cu ajutorul sponsorilor mei m-am dezvoltat foarte mult și am ajuns să fiu selecționat în lotul național”, spune băiatul.

Astăzi, Silviu Popa aparține de Clubul RideMore din Miercurea Ciuc și este antrenat de Kinda Geza. Spune că în sportul pe care îl practică este nevoie de ambiție, echilibru și puțină nebunie.

Silviu Popa 3A coborât munții a șase țări din Europa

Primii oameni la care Silviu se gândește atunci când trebuie să mulțumească pentru ceea ce a ajuns astăzi sunt părinții lui. De la ei a moștenit pasiunea pentru sport, ei au fost cei care i-au arătat atât lui, cât și fratelui său, frumusețea muntelui și a sporturilor de iarnă și tot ei l-au sprijinit necondiționat pe drumul pe care a mers.

A participat la competiții importante atât în țară, cât și în străinătate. Printre cele mai importante se numără Cupa Mondială de Juniori, din Noua Zeelandă și Cupa Mondială de Juniori din Austria. Pe plan național a obținut numeroase premii printre care locul I la Battle On Snow, o competiție care are loc la Mădăraș, în județul Harghita și același loc I, la Arena Platoș, la Freestyle Open.

Se antrenează atât în cantonamente, cât și singur, când este acasă. Spune că cel mai mare scop al său este de a ajunge la Jocurile Olimpice de iarnă care vor avea loc în anul 2022, la Beijing, în China. Până în prezent a coborât munții din șase țări europene.

„În România mă dau cel mai puțin. A fost în Noua Zeelandă, acolo unde mi-a plăcut cel mai mult, datorită oamenilor de acolo și a stilului de viață, în Italia, în Germania, Austria, să numărăm și România, și am mai fost în Cehia. Îmi doresc foarte mult să ajung în Canada sau în America.

Silviu Popa 2Nu-l sperie nici fisurile de la mâini și nici rupturile de ligament

Silviu este un tânăr căruia îi place să petreacă mult timp în aer liber. Face downhill sau plimbări cu bicicleta, merge la munte cu prietenii și spune că majoritatea pasiunilor lui se învârt în jurul sportului. Nu-i plac jocurile pe calculator, le preferă pe cele cu prietenii seara, la o masă.

„Când am fost mic am avut calculator, ne-am jucat, dar nu ne-a atras nici pe mine nici pe fratele meu. Noi eram mai mereu la munte, ne jucam tot afară și nu aveam când să stăm pe calculator. Avem și acum unul, dar nu-l folosim decât pentru proiectele de la școală. Pe telefon mai stau, în special pe site-urile de socializare”, spune Silviu.

După ce termină liceul vrea să continue cu sportul, dar se gândește și la a doua opțiune. Încă nu știe dacă va fi turism, specializarea pe care o face în liceu sau va merge spre altceva. În ceea ce privește snowboard-ul, sportul pe care-l practică, spune că, până acum, nu a avut parte de căzături grave, dar a avut fisuri la mâini și întinderi de ligamente. „Nu m-a speriat nimic, pentru că știu că se repară și pot continua”, spune Silviu.
Se consideră norocos că are o sponsorizare și se poate bucura de echipamentul și de placa pe care și le-a dorit. Cea mai mare bucurie a lui este atunci când vede un copil pe snowboard sau pe schiuri.

„Când merg pe pârtie și văd copii mai mici care se dau pe schiuri sau pe snowboard îi încurajez și le spun să vină la concursuri, le mai arăt și eu una, alta. Îmi place la ei că încearcă și se dau. Tot mai mulți copii văd pe snowboard și asta este un lucru bun, pentru că sportul este important în dezvoltarea lor”, mai spune tânărul.

Cele mai citite articole

Post-ul Sibianul Silviu Popa, singurul român la Jocurile Olimpice de tineret din Elveția: “Totul depinde de mine” apare prima dată în Turnul Sfatului Online.

Cele mai citite articole