Eurocontrol va vira, în cursul zilei de astăzi, către Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA banii colectaţi prin poprire până la această dată, după ce executorul care îl reprezintă pe Viorel Micula a depus la Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Aeriene cererea de ridicare a popririi instituite asupra regiei, informează Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC).
Situaţia conturilor ROMATSA a revenit la normal după ce Guvernul a decis să plătească suma pentru care există un titlu executoriu, în baza deciziei Curţii arbitrale ICSID, în speţa fraţii Micula împotriva statului român.
„Incertitudinea financiară cu privire la ROMATSA a luat sfârşit ! Prin implicarea Guvernului României, situaţia conturilor deţinute de către Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA a revenit la normal. În data de 23.12.2019 executorul care îl reprezintă pe Viorel Micula a depus la Eurocontrol cererea de ridicare a popririi instituite asupra ROMATSA. În acest sens, avocaţii care îl reprezintă pe Viorel Micula au prezentat Tribunalului de Primă Instanţă flamand din Bruxelles dovada transmiterii către Eurocontrol a solicitării de ridicare a popririi, lucru certificat în sala de judecată şi de avocaţii care reprezintă Eurocontrol. Drept urmare, judecătorii au dispus ridicarea popririi, urmând să fie redactat ulterior şi documentul aferent. Totodată, în urma discuţiilor, Eurocontrol va vira astăzi către ROMATSA banii colectaţi prin poprire până la această dată”, se menţionează într-un comunicat al MTIC.
Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, 13 decembrie, că ROMATSA riscă să rămână fără bani şi a luat decizia de a plăti banii datorați fraților Micula.
„Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii şi aici trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din SUA care stabileşte un cuantum, iar, atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la o executare, practic, cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărei activităţi ţinând de statul român în orice ţară din lumea asta şi asta îţi dezvăluie şi toate activele deţinute de statul român în orice ţară”, a explicat Orban atunci, în debutul şedinţei de Guvern.
Potrivit acestuia, ROMATSA se găsea în pericolul de a nu mai putea asigura serviciile de navigaţie aeriană, din cauza lipsei resurselor financiare.
„Condiţiile de acordare a certificatului de furnizor de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european. Sunt condiţii foarte stricte, iar, printre condiţiile pentru a putea menţine această certificare, ROMATSA trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiar. Ca urmare a deciziei luate de ICSID, fraţii Micula au deschis un proces în Belgia, iar instanţa din Belgia a decis, practic, să nu permită Eurocontrol să finanţeze ROMATSA, adică să aloce banii pentru serviciile furnizate de ROMATSA de dirijare a traficului aerian. În momentul de faţă, suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol şi care, practic, e reţinută ca urmare a deciziei instanţei din Belgia şi care ar fi trebui transferată către ROMATSA este de 278 de milioane. Practic, ROMATSA trăieşte numai din nişte rezerve şi a fost lipsită de finanţarea curentă, care reprezintă adevăratul suport pentru funcţionarea ROMATSA. Pe 24 este termen de judecată şi, în cazul în care se menţine decizia luată de instanţa din Belgia, există un risc major ca ROMATSA să rămână fără resurse financiare şi să nu mai poată să îşi păstreze certificatul de furnizor de servicii”, a precizat premierul.
Orban a completat că, în acest caz, mai există problema apariţiei „unui titlu executoriu în România, în baza căruia, practic, au început să fie atacate conturile Ministerului Finanţelor”, la care executarea a fost însă suspendată, dar şi ale unor companii profitabile ale statului – Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica.
În acest context, Executivul a aprobat, vineri, 13 decembrie, hotărârea privind suplimentarea cu 912,5 milioane de lei a bugetului Ministerului Finanţelor Publice (MFP) pe anul 2019 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru plata sumei pentru care există un titlu executoriu, în baza deciziei Curţii arbitrale ICSID în speţa fraţii Micula împotriva statului român.
Aceste fonduri au fost utilizate pentru efectuarea plăţii, în cursul zilei de 13 decembrie, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20, pronunţată de Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (Cazul Micula), se arată într-un comunicat al Guvernului.
Indicele ROBOR, cel în care se calculează ratele la bănci, a fost cotat la 3,21%, cel mai mare nivel din ultima jumătate de an. Analiștii economici anticipează, pentru urmatoarele 12 luni, o creștere de 4%, transm…
Contractul pentru proiectarea şi execuţia Variantei de Ocolire Zalău a fost scos din nou la licitaţie, valoarea acestuia ridicându-se la 188,35 milioane de lei, fără TVA, a anunţat Compania Naţională de…
Decizia Guvernului de a modifica Legea RCA ar putea conduce la falimentul industriei de transport rutier, susţine Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). „Uniunea Naţională a…
Angajaţii din Televiziunea Publică vor avea dreptul, fără a suferi consecinţe, să refuze un ordin direct al şefilor ierarhici superiori sau să participe la realizarea unei producţii TV în cazul în care…
Cele mai citite articole
Banca Naţională a României (BNR) a afişat un curs de 4,7794 lei pentru un euro, mai mare cu 0,78 bani (+0,16%) faţă de cotaţia de 4,7716 lei pentru un euro, stabilită în şedinţa anterioară. Leul s-a…
Eurocontrol va vira, în cursul zilei de astăzi, către Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA banii colectaţi prin poprire până la această dată, după ce executorul care îl reprezintă…
Banca Naţională a României lansează în circulaţie, de luni, o monedă din aur dedicată împlinirii a 90 de ani de la publicarea romanului interbelic Craii de Curtea-Veche, conform unui comunicat al BNR. Aversul…
Organizaţia Patronală a Producătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România, Nitrofosfor, solicită Guvernului să includă şi sectorul producţiei de îngrăşăminte pe o schemă de ajutor de stat vizând achiz…
Activele nete ale celor 219 fonduri deschise şi închise, locale şi străine, au crescut în luna noiembrie cu 2,1%, până la nivelul de 48,1 miliarde de lei (10,1 miliarde de euro), înregistrând o creştere de…
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că, alături de Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, a investit 240 milioane lei în emisiunea…
Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu 24,44% în primele 11 luni din 2019, comparativ cu perioada similară din anul anterior, la 5.830 insolvenţe,…
Drepturile de utilizare a licenţelor existente în banda de 2100 MHz pentru furnizarea de reţele şi servicii 3G şi 4G, acordate operatorilor Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications,…
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) derulează o procedură pentru adopţia celor 180 de oi salvate după scufundarea parţială, în portul Midia, a unei nave…
Preşedintele filialei PNL Buzău, deputatul Cristinel Romanescu, a declarat că a discutat cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, şi s-a stabilit repunerea cercetătorului Costel Vînătoru în funcţia de…
Citeste mai mult pe aici