Dacă din varii motive, bineînțeles, avându-le la bază pe cele de ordin financiar, v-ați mutat la socri, nu are rost să trăiți în „istorii contrafactuale”, să vă întrebați cum ar fi fost dacă nu ați fi făcut acest pas, odată cu apariția primelor probleme. Important e să primeze respectul de ambele părți, indiferent de amploarea punctelor divergente. Dacă creditele imobiliare nu sunt pe placul vostru, iar tumultul unui oraș nu vă mai tentează, atunci ați făcut cea mai bună alegere. Important e să gândiți totul în termeni de „soluții”, nu de probleme, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.
Chiar dacă poate fi greu de crezut, acum rolurile s-au inversat și practic acum voi sunteți cei cărora le revine misiunea de a avea grijă de seniori întocmai ca de niște copii, mai ales dacă au o vârstă înaintată. Practic, trebuie să vă asigurați că aceștia își iau pastilele zilnic și au parte de toate condițiile pentru a fi bine.
Iată câteva recomandări pentru a reuși să conviețuiți armonios:
Afecțiune
Oricât de mari ați fi voi și oricât de în vârstă ei, ambele perechi aveți nevoie de afecțiune. Nu ezitați să o exprimați ori de câte ori aveți ocazia și nu e nevoie să vă pupați sau strângeți în brațe zilnic, ci să faceți gesturi frumoase mai ales pentru cei doi părinți. Dacă aveți copii, încurajați-i să desfășoare cât mai multe activități alături de bunici, iar dacă cei din urmă sunt în imposibilitatea de a face (prea multă) mișcare, explicați-le copiilor situația și gândiți împreună câteva activități recreative adaptate contextului, de exemplu, abilități practice, vizionarea unui documentar despre animale sau a unui film despre familie. Trebuie să îi asigurați pe socri de toată grija și suportul vostru, indiferent de situație.
De exemplu, dacă aceștia au început să aibă temeri legate de viitor, anxietăți, explicați-le că sunteți dispuși să plătiți chiar și servicii de ingrijire a batranilor la domiciliu, în perioada programului vostru la job și nu numai. Hotărârea este cu atât mai inspirată cu cât aveți în vedere faptul că e posibil ca seniorii să prefere ca voi să nu fiți implicați în toate procesele care-i vor viza, cum ar fi spălatul sau schimbatul scutecelor, atunci când situația o va impune.
În acest fel, având parte de îngrijire auxiliară în confortul propriului cămin, bătrânii vor avea șansa de a se bucura de nepoți, de a fi prezenți în viața lor și de a nu fi nevoiți să facă schimbări radicale, mutându-se dintr-un mediu familiar, casa lor, într-un centru de îngrijire în care totul e nou, de la decor, la oameni. De asemenea, puteți opta pentru aceste servicii încă dinainte de acest scenariu, în eventualitatea în care seniorii au nevoie de mai multă socializare și grijă decât cele pe care le primesc necondiționat din partea voastră.
Important este ca ei să știe încă de pe acum că se pot baza pe voi și că nu veți lua nicio decizie în ceea ce îi privește înainte de a-i consulta.
Comunicare deschisă
Menținerea unui climat de relaxare și toleranță în casă este posibil prin comunicare, precum și stabilirea încă de la început a unor reguli. Este esențial să discutați orice problemă, să vă exprimați în mod diplomat nemulțumirile, să colaborați aproape în orice. Pe de altă parte, e bine ca socrii să știe că uneori aveți nevoie de intimitate, să fiți lăsați în pace. Totodată, în situațiile contradictorii care se ivesc între voi, oricât ar fi de tentat vreunul dintre voi să ceară „întăriri”, indicat este să se abțină. De ce? Vei crea un precedent, partenerul se va simți presat și pus la colț de toată lumea, practic atacat din două direcții diferite.
În concluzie, bucurați-vă unii de ceilalți și construiți poduri între voi, indiferent de vârsta din buletin, și nu ziduri.
Sursă foto: Unsplash.com