Stilul vintage – 3 sfaturi pentru decorarea casei

de WTA.ro

Deosebit din multe puncte de vedere, stilul vintage aduce în actualitate decorul inspirat din moda secolului trecut, atmosfera boemă și piesele de mobilier care se fac remarcate prin detaliile unice. O călătorie în timp, printre obiecte decorative voluminoase, antichități, materiale luxuriante și printuri florale, stilul vintage include, ca referință, perioada cuprinsă între anii 1960 și 1990.  

Printre caracteristicile de bază, se regăsesc:

  • Materialele naturale: lemnul masiv, piatra, fierul forjat;
  • Țesături fine: brocart, catifea, dantelă, macrameu;
  • Culori neutre (bej, gri) și pastelate (roz pal, liliac, bleu);
  • Motive florale: dispuse atât pe suprafața draperiilor fabricate din materiale bogate, cât și pe pereți;
  • Tapetul pentru decorarea pereților, înlocuind vopseaua lavabilă;
  • Mobilier tapițat, fotolii confortabile;
  • Mânere arcuite, fabricate din fier forjat.

În ultima vreme, stilul vintage se bucură de tot mai multă atenție, datorită îmbinării perfecte dintre vechi și contemporan. Dacă îți dorești o atmosferă învăluită în mister și căldura vremurilor trecute, urmărește aceste sfaturi ușor de aplicat.

Piese de mobilier unice

Păstrează un echilibru stilistic în locuință, prin integrarea unor piese de mobilier fabricate în totalitate din lemn masiv, al cărui design este caracterizat prin linii drepte sau curbate. De aceea, poți integra în camera de zi, canapele confortabile decorate cu perne, dulapuri cu mânere sculptate și scaune tapițate, cu spătare rotunjite. Îmbinarea elementelor de mobilier vechi cu cele noi stă la baza unei amenajări specifice stilului vintage. Armonia se păstrează prin alegerea unor culori naturale, în nuanțe închise sau deschise, în acord cu preferințele personale.

Elemente decorative elegante

Secretul pentru crearea unei atmosfere calde stă în detalii, așadar, completează spațiul din casă cu elemente decorative, ce vor sublinia caracterul încăperilor. Punctul central al camerei de zi poate fi ocupat de o canapea impunătoare, fabricată în totalitate din lemn masiv. Pe măsuța de cafea cu picioare curbate poți așeza statuete din bronz sau rășină sau chiar o cutiuță muzicală. Arta constituie o parte importantă a stilului vintage, așadar, un tablou cu aer artistic, cu rame subțiri și un design simplu va aduce un pic din ambianța anilor trecuți. 

Dacă vrei să-ți aduci aminte de serile confortabile din copilărie, petrecute în compania familiei, poți opta pentru seminee. Pe lângă faptul că întreaga cameră va fi încălzită într-un timp foarte scurt, vei putea gestiona temperatura, prin intermediul unui termostat montat la distanță.

În ceea ce privește dormitorul, un pat de dimensiuni generoase, cu un cadru din lemn masiv sau fier forjat poate fi o alegere inspirată. Deoarece îngrijirea corpului ocupă un loc important în viața fiecărei femei, o masă de machiaj cu oglindă și sertare cu mânere deosebite va completa imaginea unui spațiu cu influențe vintage. 

Sistemul de iluminat

Printr-un joc subtil de umbre și lumină ușor difuză, caracterul dominant al camerei va fi scos în evidență. Astfel, combină sistemul de iluminat central cu lămpi decorative și lumini de accent. Pe lângă un candelabru masiv cu inserții din lemn, pe comoda din dormitor poți așeza o veioză cu abajur din material textil. Desigur, un set de sfeșnice elegante cu lumânări, sau un bec decorativ in stil vintage, pot oferi un plus de personalitate spațiului.

Indiferent de combinația pe care o vei alege pentru decorarea și amenajarea casei tale, încearcă să nu integrezi foarte multe obiecte de mobilier emblematice stilului vintage. Păstrează mereu un echilibru perfect între contemporan și vintage, astfel încât te vei bucura de o atmosferă plăcută!

Sursă foto: 

Te-ar putea interesa