Sumarul de urină: când este necesar și cum te pregătești

de WTA.ro

Sumarul de urină face parte din categoria acelor analize de rutină pe care medicii le folosesc frecvent pentru a evalua starea generală de sănătate a pacienților, a depista diverse afecțiuni și a monitoriza evoluția acestora. Când poate fi necesară efectuarea unei astfel de analize, ce presupune și cum te pregătești pentru ea vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Ce este sumarul de urină

Sumarul de urină este o analiză simplă și rapidă care analizează componentele și proprietățile urinei, în scopul identificării și monitorizării diverselor afecțiuni ale sistemului urinar sau a altor boli sistemice. Lista parametrilor evaluați include: culoarea, aspectul și mirosul urinei, nivelul pH-ului sau aciditatea, concentrația sa, nivelul de proteine, glucoză, corpi cetonici, bilirubină, nitriți și leucocite. Prezența unora dintre aceste substanțe în rutină sau dacă nivelul acestora nu se încadrează în valorile considerate normale poate indica existența unei afecțiuni.[1][2]

Când și de ce este recomandat examenul sumarului de urină

Medicul ți-ar putea recomanda efectuarea unei analize a sumarului de urină ca parte a unui control medical de rutină, pentru a-ți evalua starea generală de sănătate (inclusiv în timpul sarcinii) sau înaintea unei intervenții chirurgicale.

Poate fi folosită pentru a detecta afecțiuni precum diabetul, bolile renale, bolile hepatice sau infecțiile de tract urinar. Este, de exemplu, una dintre analizele indicate persoanelor care prezintă simptome precum: dureri abdominale sau de spate, urinari frecvente sau dureri la urinare, sânge în urină sau alte probleme urinare. 

Nu este utilizată însă doar pentru a evalua starea generală de sănătate sau a depista cauza anumitor semne și simptome. Analiza sumarului de rutină mai este și un instrument folosit pentru a monitoriza evoluția unei afecțiuni medicale precum cele descrise mai sus, precum și pentru a stabili dacă tratamentul la care s-a apelat are efectul dorit sau dacă este necesară ajustarea acestuia.[1]

Cum te pregătești pentru sumarul de urină 

Pentru efectuarea analizei este necesară o mostră de urină. Aceasta se va colecta din prima urină de dimineață (prima urină a zilei este cea mai concentrată și poate oferi cele mai precise rezultate) și trebuie să ajungă în laborator în cel mult 3 ore de la recoltare. Dacă urmează să faci un sumar de urină în clinicile MedLife și ți s-a cerut o mostră de urină, folosește doar un recipient special destinat acestui scop și, înainte de recoltare, spală foarte bine zona genitală cu apă și săpun.  

Ca și instrucțiuni de colectare, se recomandă să începi prin a urina o cantitate mică în toaletă, după care, fără să te oprești, vei colecta într-un recipient steril urina din jetul mijlociu, având grijă ca acesta să nu intre în contact cu pielea din zona intimă. Este important să se respecte instrucțiunile de colectare, pentru a evita contaminarea mostrei și pentru a se asigura că rezultatele testului sunt cât mai precise.

Dacă urmezi un anumit tratament medicamentos sau iei suplimente alimentare, nu uita să-ți informezi medicul cu privire la acest lucru: unele medicamente pot afecta rezultatele testului. De asemenea, ți s-ar putea recomanda să eviți anumite alimente ce ar putea modifica anumite caracteristici ale urinei.[1][2]

În concluzie, sumarul de urină este o analiză importantă, cu ajutorul căreia se pot diagnostica și monitoriza diverse afecțiuni. Este rapidă, simplă și nedureroasă. Recoltarea probei de urină îți va lua doar câteva secunde, dar este important să te asiguri că respecți întocmai instrucțiunile de colectare și că te pregătești corespunzător înainte. Ține cont și de faptul că efectuarea unui sumar de urină nu este neapărat suficientă pentru stabilirea unui diagnostic cert și că, în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor simptomelor tale, pot fi necesare analize și investigații suplimentare. 

Bibliografie:

  1. „Urinalysis”, Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/urinalysis/about/pac-20384907. Accessed 3 May 2023.
  2. „Urinalysis”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2013, medlineplus.gov/ency/article/003579.htm. Accessed 3 May 2023.

Te-ar putea interesa