Super-softul Poliției. Programul care rezolvă cazuri „imposibile” din Satu Mare!

de WTA.ro

Un software pe care îl deţine IPJ Cluj, primul din România şi printre puţinele din ţară, are capacitatea de scoate în evidenţă detalii nebănuite, care ajută la prinderea infractorilor.

La ajutorul softwareului deținut de IPJ Cluj au apelat și cei din cadrul IPJ Satu Mare pentru depistarea unor detalii-cheie din anumite cazuri, potrivit jurnaliștilor de la PortalCJ. Polițiștii sătmăreni au trimis imagini care au fost descifrate cu ușurință de program.

Identificarea feţelor de persoane, a plăcuţelor de înmatriculare

Softul este operat de lucrătorii Biroului de expertiză şi constatări tehnico-ştiinţifice din cadrul Serviciului criminalistic al IPJ Cluj.

„Sunt algortitmi software care extrag din înregistrările video acele componente care te pot conduce la stabilirea unei stări de fapt. De exemplu, caractere de pe plăcuţe de înmatriculare, date antopometrice referitoare la fizionomia unei persoane, culori etc. Pe lângă analizarea înregistrărilor video şi a imaginilor din punct de vedere tehnic, îmbunătăţim aspectul vizual al unei înregistrări. Astfel, pot să se observe anumite caracteristici care interesează investigatorul. Acordăm şi un fel de sprijin operativ pentru colegii noştri privitor la ceea ce înseamnă colectarea şi interpretarea tuturor datelor care se găsesc în înregistrările video. Adică, avem un eveniment în punctul x şi noi încercăm să răspândim căutările concetric în jurul punctului respectiv. Asta, până ajungem la o înregistare video care este relevantă pentru cauză”, explică, pentru PortalCJ comisarul de poliţie Mihai Teodorescu.

Ajutor pentru poliţia din toată ţara

Cu ajutorul respectivului soft, poliţiştii clujeni au reuşit, în repetate rânduri, să-i depisteze, de exemplu, pe autorii unor accidente care au părăsit locul faptei. Iar la serviciile poliţiştilor clujeni apelează colegii lor poliţişti cam din toată ţara. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul unui accident petrecut de curând în judeţul Olt.

„Au fost accidente cu victime, cu părăsirea locului accidentului. Vezi vehiculul în sine, dar nu reuşeşti să-l individualizezi nicicum. Noi am identificat plăcuţele de înmatriculare în astfel de cazuri. Au fost infracţiuni de fals de monedă, infracţiuni contra persoanei, loviri, vătămări, tentative de omor, furturi din locuinţe cu prejudicii însemnate. Am reuşit să obţinem date care au ajutat la identificarea autorilor”, explică, la rândul său, inspectorul de poliţie Codrina Erhan.

Soft util pentru toate infracţiunile

Pe lângă posibilităţile pe care le oferă soft-ul, foarte importantă este şi capacitatea utilizatorului, a poliţistului, deducţiile pe care acesta poate să le facă.

„Nu există un software de recunoaştere facială, de recunoaştere a plăcuţei de înmatriculare la mod automat, dintr-o imagine extrem de întunecată, să zicem, să scoţi plăcuţa de înmatriculare. Nu! Acolo intervine utilizatorul, specialistul, care aplică anumite corecţii, astfel încât nici să nu-i alterezi conţinutul. Softul generează un raport cu paşii care au fost urmaţi. Nu cred că aş exclude vreo categorie de infracţiuni la care să nu putem contribui pentru lămurirea cauzei. Inclusiv în cazul infracţiunilor economice, dacă anumite stări de fapt au fost surprinse pe camere de supraveghere care nu oferă suficinte date, atunci am putut interveni să extragem cât mai multe date din respectivele înregistrări.

De exemplu, de la o casierie, o persoană a primit o sumă de bani, o sumă mai mare de bani decât cea la care era îndereptăţită. Cu ajutorul softului am avut posibilitatea să individualizăm genul de fişicuri cu bancnote care au fost remise. Faci şi o deducţie logică în aceste cazuri, dar faci şi o împărţire, o categorisire a fişicurilor cu bani şi reuşeşti să demonstrezi că sub nicio formă nu era posibil să primească să zicem 50.000 de euro din 6 fişicuri cu bancnote de 100 de euro”, mai spune Mihai Teodorescu.