Susține apariția cărții „10 povești și rețete pierdute prin Deltă”, de Teodor Hossu-Longin

de WTA.ro

Editura Hyperliteratura demarează o nouă campanie de crowd-funding și precomenzi.

Participă la nașterea uneia dintre cele mai interesante cărți despre Deltă, o carte-album care se împarte între istorie, gastronomie, literatură și fotografie, în descoperirea unor locuri și povești ascunse de timp, adunate și povestite de Teodor Hossu-Longin. Implică-te, alegând una dintre recompensele noastre și precomandă cartea, susținând astfel publicarea ei!

Delta Dunării este vedeta de necontestat a semeției noastre, cunoscută ca raiul păsărilor, al plantelor și al peștilor, însă ea nu este singura nestemată a Dobrogei. „Vindem” în ultimele două decenii – turistic vorbind, evident – doar „balta”, cum îi spun localnicii, adică „zona udă” cuprinsă între Tulcea, Chilia Veche, Sulina, Sfântu Gheorghe și Gura Portiței. Cel mai des, punem turiștilor „pe masă” doar o mică parte din belșugul locului: câteva rețete tradiționale din pește (ciorba pescărească, plachia, știuca umplută, carasul prăjit, icrele frecate, storceagul, crapul la proțap), plimbări cu barca și partide de pescuit. E mult prea puțin!

Cele mai citite articole

Dobrogea înseamnă istoria de milenii a vestigiilor cetăților grecești și romane, sacralitatea bisericilor ortodoxe, tradițiile lipovenilor, haholilor, ucrainenilor, turcilor, tătarilor, grecilor, evreilor, sașilor, italienilor, românilor, poveștile și legendele neamurilor care conviețuiesc pe acest pământ de sute de ani, aroma neasemuită a bucatelor pierdute prin pomenirile bunicilor. Și aici vine cartea-album „10 povești și rețete pierdute prin Deltă”, să acopere acest gol de informații și istorii uitate ale acestei zone.

„Povestirile lui Teodor Hossu-Longin sunt un amestec echilibrat de ficțiune, istorie, crâmpeie de viață, personaje de neuitat, realizat întocmai ca într-o rețetă fără cusur. Am redescoperit cu mare bucurie un spațiu pe care credeam că îl cunosc la perfecție, dar care mi s-a dezvăluit acum într-o altă lumină. Delta din povestirile prietenului meu înseamnă mult mai mult decât pescuit, păsări și natură sălbatică. E o împletire de gânduri, trăiri, momente, stop-cadre pe care le porți în inimă toată viața. Imaginile superbe și versurile unor mari poeți completează firesc un proiect, cred eu, inedit.” – Chef Cătălin Scărlătescu

Susține și tu acest proiect: https://www.sprijina.ro/cauze/10-povesti-delta?fbclid=IwAR1GUURm0UZOtb30kCSq0t2RylPhsnz6DgjVbn-E6LoG-UQW8HLrZ2ei_Bw

 

Cele mai citite articole