Tarife prea mari la căminele de bătrâni din Caraș-Severin? „Prețurile care se cer aparținătorilor sunt exagerate”!

de WTA.ro

modelmic

Consilierii județeni cărășeni au aprobat un proiect de hotărâre propus de președintele Silviu Hurduzeu, prin care s-a decis reducerea capacității căminelor pentru persoane vârstnice din  Reșița, Caransebeș și Sacu. Argumentul lui Hurduzeu a fost că organigramele pentru cele trei cămine aflate în subordinea Consiliului Județean, sunt supradimensionate, având în vedere că cele trei cămine nu sunt folosite la capacitate maximă. Consilierul județean Valentin Boșneag a ținut însă să atragă atenția că motivul pentru care nu există suficienți beneficiari în aceste cămine îl reprezintă costurile mult prea ridicate pe care trebuie să le plătească aceștia și aparținătorii lor.

Conform proiectului de hotărâre, s-a decis reducerea numărului de paturi de la cele trei cămine de la 302 (192 la Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița, 60 la Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu și 50 la Căminul pentru Persoane Vârstnice Sfinții Constantin și Elena Caransebeș) la 240 (175 la Reșița, 35 la Sacu și 30 la Caransebeș).

Sunt foarte uimit de ce spuneți că numărul de beneficiari este atât de mic și nu știu cine a studiat și ce studiu a făcut pentru că solicitările sunt foarte mari. Cunoaștem și alte motive pentru care numărul de beneficiari este foarte mic, condițiile de accedere și de intrare în aceste unități sunt foarte dure, mult peste ceea ce legea presupune. Prețurile care se cer aparținătorilor sunt foarte exagerate și asta este una din cauzele pentru care aceste centre, în special Sacu și Caransebeș, unde îmi permit să vorbesc, pentru că mai cunosc puțin, sunt la jumătate de capacitate, deși condițiile fizice și de locație sunt bune și foarte bune. Vă mai spun ceva, i se cere familiei să aducă de la medicul psihiatric că persoana în vârstă nu are Alzheimer, nu are demență. Păi la 80-90 de ani, acestea sunt diagnostice la ordinea zilei. Și atunci oamenii pleacă, se descurcă cum pot cu persoanele în vârstă și noi reducem numărul de paturi”, a afirmat Valentin Boșneag, care a cerut o analiză atentă a situației.

modelmic

Cele mai citite articole

Răspunsul lui Hurduzeu la intervenția lui Boșneag a fost că s-a luat decizia reducerii numărului de paturi tocmai pentru ca pe viitor să fie reduse costurile pentru beneficiari, având în vedere că un număr mai mic de paturi înseamnă automat un număr mai mic de angajați.

„Tocmai din acest motiv încercăm să reducem numărul de paturi, pentru că organigrama este construită în funcție de acest număr de paturi. Când facem acel cost despre care spuneți că este mare, e mare tocmai pentru că avem mai mult personal decât avem nevoie. Noi reducând numărul de paturi, reducem numărul de personal. Pe anul viitor o să avem un cost mai mic, pentru că și acesta a fost unul din motivele pentru care facem această reducere, să putem să oferim beneficiarului un preț cât mai mic”.

Președintele forului județean a adăugat că se încearcă în continuare externalizarea serviciilor oferite de căminele pentru persoane vârstnice, în ciuda faptului că la o primă încercare în acest sens, li s-a atras atenția de la București că acest lucru nu este posibil deoarece căminele din Caransebeș și Sacu au fost modernizate pe fonduri europene.

În prezent, costurile lunare percepute la Căminul pentru Persoane Vârstnice Sfinții Constantin și Elena  sunt de 3.612,30 lei / persoană dependentă, 3.599,05 lei / persoană semidepedentă și 3.597,03 lei / persoană independentă. La Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu, se percep următoarele tarife: 4,286,26 lei / persoană dependentă, 4.198,24 lui / persoane semidependetă și 4.132,23 lei / persoană independentă. La Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița, costul mediu lunar de întreținere este de: 2.960,78 de lei / persoană dependentă, 2.954,67 lei / persoană semidependentă și 2.907,03 lei / persoană independentă.

 

Karina TINCUL

Cele mai citite articole