Tavanul casetat: Pașii de montare și elementele componente

de WTA.ro

Tavanul casetat poate rezolva ușor o serie de probleme care apar mai ales în cazul spațiilor interioare mari, fiind cunoscut și sub denumirea mai comună de „tavan fals”. Pentru că este practic, eficient și are un aspect plăcut, tavanul casetat este soluția preferată de constructori pentru finisaje în clădiri de birouri, săli de spectacole, magazine, școli și a alte clădiri cu spații mari.

Tavanul fals este un plafon secundar, care se montează suspendat de tavanul încăperii, maschează astfel unele elemente de instalații sau alte imperfecțiuni, redimensionează spațiul interior și asigură o mai bună izolație fonică. Acestea sunt avantajele principale ale unui tavan casetat la preț avantajos, la care se adaugă și ușurința la montare. Pentru a putea instala un astfel de tavan, e nevoie să știi mai întâi care sunt componentele și modul de montare a acestora, după care execuția va fi o misiune foarte simplă.

Care sunt elementele componente ale tavanului casetat

Indiferent de model și de tipul materialului, piesele componente ale unui astfel de tavan sunt aceleași și se împart în două categorii, respectiv sistemul structural și panourile sau plăcile decorative. Sistemul structural este mai complex, având următoarele componente:

  • Elementele de suspendare – sunt niște tije care au rolul de-a ține suspendate de plafonul principal profilele din care este format tavanul casetat.
  • Profilele principale – se montează pe lungimea camerei, sunt ancorate de elementele de suspendare, si au rolul de-a susține întreaga structură. Deși au dimensiuni standard, pot fi tăiate ca să se potrivească la dimensiunile încăperii.
  • Profilele secundare lungi – se montează perpendicular pe profilele principale și au dimensiuni standard de 1.200 mm, respectiv 1.250 mm.
  • Profilele secundare scurte – au rol de compartimentare, se îmbină cu profilele secundare lungi, obținându-se astfel caroiajul pe care se montează panourile sau plăcile decorative.

Etapele montării

Spuneam că instalarea unui tavan casetat nu este o misiune dificilă, dar dacă ești la prima lucrare de acest gen, este recomandat să fii asistat de cineva cu mai multă experiență. Înainte de-a te apuca de treabă, reține etapele enumerate mai jos și urmează pașii în ordinea indicată!

  • Realizarea măsurătorilor – în această primă etapă se măsoară dimensiunile plafonului, ținându-se cont de grinzi și de muchii. Pe baza acestor date, se stabilesc dimensiunile materialelor și se realizează o schiță a viitoarei lucrări.
  • Liniile de ghidaj – mai întâi se măsoară înălțimea tavanului, apoi se trasează pe perete linii orizontale de ghidaj. Este recomandată folosirea unui aparat laser, pentru precizie maximă. Totodată, se marchează și punctele în care urmează să fie amplasate elementele de suspendare.
  • Fixarea profilului perimetral – acesta se instalează împrejurul camerei, de-a lungul liniilor de ghidaj, fiind fixate în perete cu șuruburi, cuie, cleme sau orice alt element de prindere.
  • Montarea instalației electrice – este etapa în care se montează elementele de iluminare care vor fi încastrate în tavanul fals, și se recomandă ca această lucrare să fie realizată de un electrician.
  • Montarea sistemului structural – mai întâi se marchează distanța la care vor fi amplasate profilele principale, după care se montează elementele de suspendare, iar distanța dintre ele poate fi de cel mult 1.200 de milimetri. Se prind apoi profilele principale, după care profilele secundare lungi, dispuse printre ele, iar la final se realizează casetarea cu ajutorul profilelor secundare scurte.
  • Montarea panourilor sau a plăcilor decorative – ultima etapă a montării tavanului casetat o constituie instalarea panourilor sau a plăcilor decorative, în funcție de modelul ales. Acestea se prind cu ușurință în structura metalică a tavanului, în același timp fiind montate și sistemele de iluminare instalate anterior.

Acestea sunt etapele de parcurs pentru montarea unui tavan casetat, iar ca ultimă recomandare, să ai o atenție sporită la detalii și la stabilirea dimensiunilor, întrucât eventualele erori sunt dificil de îndreptat.

Te-ar putea interesa