Te doare spatele? Ai putea suferi de hernie de disc

de WTA.ro

Cu toții ne plângem mai devreme sau mai târziu de dureri de spate, însă cum știm dacă acestea anunță o afecțiune sau dacă sunt doar o problemă banală, temporară? Este important să acordăm atenție simptomelor, fără să facem însă o obsesie din asta. Consultația de specialitate și investigațiile medicale vor stabili dacă există sau nu o problemă reală. Trebuie să știi că durerile de spate anunță de multe ori o hernie de disc, aceasta fiind o afecțiune destul de întâlnită a coloanei vertebrale. Hernia de disc apare atunci când discul intervertebral (aflat între vertebrele coloanei) se deteriorează. Află mai multe despre hernia de disc și cum o recunoști.  

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc reprezintă o afecțiune la nivelul discului intervertebral. Discul intervertebral este un cartilaj cu structură elastică. Discul intervertebral se află între vertebre, adică între oasele care alcătuiesc coloana vertebrală. Datorită structurii cartilaginoase, discurile intervertebrale asigură mobilitatea coloanei vertebrale. Discul intervertebral are un conținut asemănător unui jeleu, denumit nucleu, acesta fiind înconjurat de o porțiune mai dură. Atunci când discul intervertebral se deteriorează, conținutul acestuia iese la exterior. Acest fenomen poartă numele de hernie de disc. 

Hernia de disc poate apărea la nivelul oricărui segment al coloanei vertebrale. Un disc herniat pune presiune pe nervii din jur, cauzând simptomele neplăcute.  

Simptomele herniei de disc

Localizarea simptomelor herniei de disc diferă în funcție de discul intervertebral afectat. Totuși, hernia de disc apare mai frecvent la nivel lombar. De obicei, simptomele nu sunt izolate doar la nivelul spatelui, ci interesează și membrele superioare sau inferioare. Nervii trec prin măduva spinării și sunt distribuiți apoi în întregul corp. De aceea, o presiune la nivelul coloanei vertebrale poate provoca simptome la distanță. Simptomele apar, de obicei, doar pe o singură parte a corpului. 

Hernia de disc se manifestă prin:

  • Durere de spate în zona afectată
  • Durere de braț sau picior – în cazul herniei de disc lombare, durerea iradiază de la nivelul fesei, de-a lungul piciorului (la nivelul coapsei și gambei). În cazul herniei de disc cervicale (la nivelul gâtului), durerea iradiază spre umăr sau braț. Durerile sunt ascuțite și spontane, fiind asemănate uneori cu un șoc electric. Apar atunci când pacientul strănută, tușește, se ridică de pe scaun sau efectuează anumite mișcări. Durerile se agravează în timpul activităților fizice, mersului pe jos, statului pe scaun și exercițiilor de stretching.
  • Parestezii – hernia de disc provoacă amorțeli și furnicături pe o parte a corpului.
  • Slăbiciune musculară – uneori, din cauza afectării nervilor, apare și slăbiciunea musculară în zonele afectate. Acest lucru poate îngreuna ridicarea greutăților.

Cele mai citite articole

Există și cazuri ușoare în care hernia de disc este asimptomatică, fiind depistată doar în cadrul unor investigații de rutină. 

Tratamentul herniei de disc

După diagnosticarea herniei de disc cu ajutorul investigațiilor imagistice, medicul îți poate recomanda diferite tipuri de tratament, în funcție de severitatea afecțiunii.

Uneori, poate fi suficient doar tratamentul conservativ, care implică modificarea efectuării unor mișcări fizice, astfel încât să fie prevenite simptomele. De asemenea, acest tratament include administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerilor.

În unele cazuri, poate fi nevoie de fizioterapie sau kinetoterapie. Aceste terapii constau în efectuarea unor exerciții speciale pentru creșterea mobilității și reducerea durerii. 

Unii pacienți au nevoie, totuși, de o intervenție chirurgicală la nivelul spatelui. Aceasta se poate efectua prin tehnica tradițională sau prin tehnici minim invazive, care presupun incizii foarte mici. Intervenția presupune îndepărtarea porțiunii de hernie. În unele cazuri, este necesară îndepărtarea întregului disc. În această situație, pacientul are nevoie de înlocuirea acestuia cu un disc artificial sau de o intervenție de fuziune spinală (unirea vertebrelor, deci scăderea mobilității). 

În concluzie, durerile de spate pot anunța o hernie de disc, mai ales dacă iradiază spre membre. Dacă recunoști simptomele herniei de disc, nu mai ezita și programează-te la o consultație medicală – consultație neurochirurgie Iași.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa