Energia solară este inepuizabilă, iar transformarea ei în energie electrică a fost o preocupare pentru oamenii de știință încă de la începuturile electronicii. Captarea razelor solare și folosirea lor pentru satisfacerea nevoii uriașe de energie a omenirii reprezintă o realitate astăzi, iar tehnologia panourilor solare continuă să evolueze, devenind mai eficientă și mai ieftină.
Achiziția de panouri solare cunoaște un trend ascendent în toată lumea, inclusiv, în România. Atrași de fiabilitatea lor și de potențialul de economisire, tot mai mulți români vor să-și instaleze un sistem de energie solară, pentru a se bucura de electricitate ieftină, pe termen lung. Pentru a face alegerea potrivită, în funcție de particularitățile locuinței și nevoile proprii, este important să ai anumite cunoștințe despre panourile solare. Așadar:
Cum funcționează panourile solare
Panourile solare electrice conțin celule fotovoltaice, fabricate din semiconductori-cum este siliconul, care captează lumina soarelui și o transformă în electricitate. Când lumina intră în contact cu aceste celulele, electronii sunt separați de atomi și se mișcă, producând electricitate. În prezent, celulele fotovoltaice din panourile obișnuite reușesc să transforme 20% din energia solară în electricitate, în timp ce, unele panouri comerciale ajung la o eficiență de 40%. Tehnologia evoluează, însă, rapid și se crede că eficiența va crește masiv în anii următori. Panourile solare termice transformă lumina în căldură, aceasta fiind transmisă, apoi, unui agent termic (apă sau antigel).
Câte tipuri de panouri solare există
Din punct de vedere al modului de funcționare și al utilizării lor, există două tipuri de panouri solare:
- panouri solare fotovoltaice─transformă lumina în electricitate;
- panouri solare termice─absorb căldura soarelui pentru încălzirea locuinței sau a apei.
Panourile solare fotovoltaice
În funcție de raportul față de rețeaua publică de energie, sistemele fotovoltaice se împart în trei categorii:
- on-grid;
- off-grid;
- hibrid;
Sistemul on-grid este conectat la rețeaua publică, astfel că excesul de energie este direcționat în aceasta. De asemenea, în cazul în care panourile nu asigură necesarul de energie, consumatorul folosește din rețea. Factura va indica diferența între energia produsă și cea consumată. Sistemul off-grid este independent de rețea și se bazează pe acumulatori pentru stocarea energiei, astfel încât, aceasta să poată fi folosită și pe timpul nopții. Cel hibrid combină particularitățile celor două tipuri, în diverse variante. De exemplu, consumul poate fi din panourile solare, iar energia stocată în acumulatori din rețea. O altă posibilitate este ca atât consumul cât și încărcarea acumulatorilor să fie din panouri, rețeaua fiind folosită doar la nevoie.
Panourile solare termice
Panourile termice pot fi:
- Planeㅡfolosesc un material care absoarbe lumina solară și o transmite unui agent termic.
- Cu tuburi vidateㅡutilizează tuburi cu spații vidate, astfel că radiația solară este foarte bine absorbită și indicele de reflexivitate este minim.
- Presurizateㅡse bazează pe un sistem de condensare, ceea ce le face eficiente pe toată durata anului.
Care sunt costurile panourilor solare
Panouri fotovoltaice
Costurile de montare sunt, încă, destul de mari, deși evoluția tehnologică a redus prețurile. Prețurile variază în general între 4000 și 10000 de euro, în funcție de tipul de panouri, suprafața lor, accesoriile și manopera. Amortizarea investiției se face în câțiva ani, iar, pe termen lung, balanța va fi pozitivă, mai ales că prețul acestei energii continuă să scadă. Astfel, în 1977, prețul unui kilowatt de energie electrică era de 76 dolari, dar, în prezent, este de 0.30 dolari.
Panouri termice
Găsești panouri solare Itechsol la prețuri care variază de la 1350 lei la 3000 lei bucata, în funcție de tipul acestuia, numărul de utilizatori căruia i se adresează și suprafață. Un sistem solar termic complet costă, în medie, între 5000 lei și 13000 lei. Odată montat, costurile de întreținere sunt minime.
Fie că vrei să obții electricitate independent sau să încălzești locuința și apa la preț redus, panourile solare reprezintă cea mai bună alegere, datorită eficienței economice și energetice.