Studenții pot fi copleșiți de activitatea de la facultate, de presiunea examenelor și a materiei încărcate. Tot acest stres le poate afecta în mod semnificativ sănătatea, fericirea, relațiile și performanțele școlare.
Într-un studiu al Asociației Americane de Psihologie (APA) s-a constatat că adolescenții se confruntă cu niveluri de stres similare cu adulții. Adică, tinerii trăiesc cu niveluri semnificative de stres cronic, care le influențează calitatea vieții în mod negativ.
Stresul intens și prelungit poate afecta atât dispoziția unei persoane, cât și starea de sănătate, ducând, în timp, la riscul de a dezvolta tulburări psihice sau alte probleme de sănătate. De aceea, este absolut necesar, dacă ești student și te confrunți frecvent cu o stare de stres, să iei atitudine și să-l gestionezi. Ai auzit despre beneficiile Ashwagandhei? Aceasta este doar una dintre soluțiile la care poți apela pentru a ține stresul în frâu și a nu-i permite să te afecteze!
De ce este important pentru studenți să gestioneze eficient stresul
Stresul excesiv are un impact negativ asupra studenților, pe mai multe paliere. În primul rând, studenții stresați pot manifesta comportamente nocive pentru sănătatea lor, cum ar fi: probleme cu somnul, consumul de alcool și de substanțe interzise, alimentația nesănătoasă sau lipsa exercițiilor fizice. Aceste lucruri nu doar că le afectează sănătatea, dar le scade capacitatea de concentrare, de rezolvare a problemelor sau de memorare, ducând la scăderea performanței academice.
Stresul influențează negativ și relațiile interpersonale, provocând iritabilitate, lipsă de răbdare și conflict. Prin gestionarea eficientă a stresului, studenții pot comunica mai eficient și pot fi mai deschiși sau mai empatici, menținând relații sănătoase și pozitive.
Este de asemenea important pentru studenți să gestioneze stresul din viața lor și pentru a dezvolta abilități de reziliență, adaptabilitate și autocontrol, care îi vor ajuta și pe viitor, prin capacitatea de a face față provocărilor și de a se adapta la schimbări într-un mod constructiv.
Tehnici eficiente de gestionare a stresului
Pentru a gestiona stresul și a-l elimina din viața de student, sunt de mare ajutor câteva tehnici:
Respectarea unui program de odihnă
Un somn bun, de minimum 8 ore pe noapte, permite creierului să se relaxeze, consolidând memoria și întărind sistemul imunitar. Dacă ai obiceiul de a învăța noaptea, încearcă să renunți la el, pentru că privarea de somn poate duce la insomnie, care cauzează probleme de sănătate mintală și reduce funcția cognitivă.
Dieta sănătoasă și echilibrată
Persoanele stresate au tendința, de obicei, să mănânce prea mult și să consume alimente procesate, bogate în zahăr și sare, în calorii și în grăsimi nesănătoase, din încercarea de a găsi o scurtă alinare emoțională. Cei care se simt lipsiți de vlagă optează, de multe ori, pentru cafea în exces, băuturi carbogazoase și energizante, care sunt nocive pentru sănătate. Caută, în schimb, să ai o alimentație echilibrată, care să conțină: fructe, legume, proteine și grăsimi sănătoase.
Suplimente alimentare cu Ashwagandha
Ashwagandha este un adaptogen utilizat în medicina tradițională indiană pentru a induce relaxarea și a reduce stresul. Studiile au sugerat că un consum constant de Ashwagandha poate scădea nivelul de cortizol (hormonul stresului) și poate îmbunătăți starea de spirit. Este recomandat însă să soliciți opinia medicului sau farmacistului înainte de a începe administrarea unui supliment pe bază de Ashwagandha.
Exerciții fizice regulate
Mișcarea este benefică și pentru sănătatea fizică, și pentru cea psihică. Începe prin a aloca 15-30 de minute pe zi pentru exerciții fizice susținute (mers, alergat, înot, gimnastică etc.), după care mărește intervalul.
Tehnici de relaxare
Relaxarea minții și a corpului este foarte importantă în momentele de stres. Dacă nu ai făcut-o până acum, este momentul să iei contact cu meditația sau cu alte tehnici de relaxare: masajul, respirația profundă, yoga.
Socializarea cu prietenii
O altă metodă de calmare în momentele de stres este să cauți compania prietenilor. Ieși în oraș la un ceai, într-un parc sau la un film și conectează-te cu cei dragi petrecând timp de calitate.
Poți încerca fie toate aceste tehnici, fie câteva, în funcție de preferințe. Dacă însă simți că tensiunea a scăpat de sub control, cere ajutorul unui specialist în sănătate mintală, care te poate ajuta cu metode eficiente și personalizate de ameliorare a stresului.