Tehnici inovative în cardiologia modernă

de WTA.ro

Chirurgia cardiovasculară nu mai reprezintă de mult timp singura soluție pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare. Deși intervențiile pe cord deschis sunt uneori inevitabile, în prezent tehnologia a evoluat foarte mult și acum există tratamente prin proceduri moderne, inovative, care sunt minim invazive, permit o recuperare mai rapidă și scad riscul complicațiilor.

Iată care sunt cele mai avansate și eficiente metode de tratament minim invaziv în cardiologia intervențională, despre care poți discuta cu medicul tău.

Angioplastia coronariană cu stent

Această procedură este recomandată pacienților care suferă de stenoze (îngustări) la nivelul arterelor inimii. Prin angioplastie coronariană cu stent pot fi lărgite vasele de sânge, pentru a permite circulația normală, prevenind astfel un infarct miocardic acut. Intervenția presupune o puncție la nivelul unei artere, prin care se introduce un cateter care va fi ghidat, sub control radiologic, până la nivelul arterelor coronare (care alimentează cu sânge inima). 

Apoi, medicul va injecta o substanță de contrast, care permite vizualizarea circulației și identificarea zonelor unde există blocaje sau îngustări ale arterei. Acolo unde observă o stenoză, medicul va dilata artera prin implantarea unui stent (mic dispozitiv metalic, de mărimea unui arc de pix). 

Valvuloplastia mitrală cu balon

Intervenția este indicată pentru pacienții diagnosticați cu stenoză mitrală, afecțiune care înseamnă îngustarea foițelor valvei mitrale și care afectează circulația sângelui. În lipsa tratamentului, pot să apară complicații grave, precum insuficiența cardiacă. Această procedură se realizează cu anestezie locală.

Cele mai citite articole

Valvuloplastia se realizează cu ajutorul unui cateter, care este ghidat printr-o arteră până la nivelul valvei mitrale. Medicul va injecta apoi o substanță de contrast, care permite vizualizarea blocajului (stenozei). Folosind un alt doilea cateter, medicul va introduce un mic balon în arteră și îl va umfla treptat, până când va lărgi suficient de mult vasul de sânge.

Rotablația coronariană

Această este o procedură prin care sunt curățate arterele coronare blocate de plăci de aterom care s-au calcificat. Aceste depozite nu pot fi eliminate prin alte metode, pentru că s-au întărit, iar calciul astfel format poate fi dezintegrat numai prin rotablație. De obicei, intervenția este urmată de angioplastie cu stent, care permite menținerea arterei deschise, după îndepărtarea plăcii de aterom.

Depozitele calcificate din interiorul arterei pot fi curățate cu ajutorul unui cateter prevăzut în vârf cu un mecanism special, pe bază de particule de diamant, care se rotește de 140.000 de ori pe minut. În acest fel, va fi dezintegrat calciul format pe vasele de sânge, iar circulația va putea reveni la normal.

Toate aceste tehnici moderne de tratament oferă numeroase avantaje pacienților. În primul rând, riscul de complicații sau de infecții este foarte redus, pentru că nu sunt necesare incizii, doar o mică puncție la nivel inghinal sau la nivelul brațului. 

În plus, durata de spitalizare nu depășește 24-48 de ore, în funcție de intervenție, iar de cele mai multe ori procedura se realizează cu anestezie locală. Astfel, recuperarea este foarte rapidă, iar durerea resimțită apare doar la nivelul puncției.

În concluzie, aceste noi metode de tratament pot reprezenta o soluție avantajoasă pentru pacienții care suferă de boli cardiovasculare, dar numai un medic cardiolog poate recomanda cea mai bună intervenție, în funcție de cazul fiecărui pacient în parte.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa