Testarea pentru infecția cu streptococ de grup B: când este recomandată și de ce

de WTA.ro

Streptococul de grup B este o bacterie care se regăsește destul de des în corpul uman, în special în tractul genital feminin, în tractul respirator superior, dar și în cel digestiv inferior. La un adult sănătos, prezența acestei bacterii nu prezintă niciun pericol. Ea poate deveni însă o problemă serioasă atunci când apare la persoane care suferă de diferite boli cronice, la femei însărcinate sau la nou-născuți. Depistarea și tratarea în timp util a infecției cu streptococ de grup B este deci esențială, iar în acest articol vei afla când se recomandă efectuarea unei analize în acest sens.

Cum se transmite streptococul de grup B?

Spre deosebire de alte bacterii, streptococul de grup B sau Streptococcus agalactiae nu se transmite pe cale sexuală sau prin alimente. În schimb, principalul mod de transmitere este cel vertical, de la mamă la copil, în timpul nașterii. În acest caz, bacteria ajunge la făt prin intermediul lichidului amniotic sau la momentul trecerii prin canalul de naștere.

Există anumiți factori de risc care pot crește probabilitatea transmiterii streptococului de grup B de la mamă la făt. Printre aceștia se numără nașterea prematură, febra în timpul travaliului sau ruptura prematură a membranelor. De asemenea, riscul este mai mare dacă mama a mai avut un copil care a dezvoltat o infecție cu streptococ de grup B.

Ca factori de risc pentru o infecție cu streptococ mai pot fi menționați existența unor afecțiuni precum cancerul, diabetul, bolile cardiace sau hepatice și vârsta înaintată.

Când este recomandată testarea pentru streptococ de grup B?

Testarea pentru streptococul de grup B este vitală în prevenirea unor posibile complicații în timpul sarcinii și după naștere. Tocmai de aceea, analiza pentru streptococ de grup B este adesea recomandată tuturor femeilor însărcinate, ca parte a rutinei de îngrijire prenatală, spre finalul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Testarea pentru streptococul de grup B mai poate fi însă recomandată și persoanelor care prezintă simptomele unei infecții. Acestea pot include nevoia de urinare frecventă, durerile în timpul urinării sau prezența sângelui în urină. În acest caz, medicul poate solicita o analiză de urină pentru a detecta prezența bacteriei. Dacă rezultatele sunt pozitive, se va începe tratamentul corespunzător pentru a trata infecția și a preveni complicațiile.

De ce este importantă depistarea și tratarea infecției cu streptococ de grup B?

Depistarea și tratarea infecției cu streptococ agalactiae sunt deosebit de importante, mai ales în cazul femeilor însărcinate, în cazul cărora există riscul dezvoltării unor afecțiuni grave care pot duce la naștere prematură. În plus, chiar dacă nu prezintă simptome, pot fi purtătoare, ceea ce înseamnă că există riscul ca infecția să fie transmisă nou-născutului.

La nou-născuți, streptococul de grup B poate cauza două tipuri de infecții: timpurii și tardive. Infecțiile timpurii apar de la câteva ore și până la 7 zile după naștere și reprezintă cea mai frecventă cauză a septicemiei la bebeluși. Infecții tardive sunt considerate cele care apar de la o săptămână și până la 3 luni de la naștere și se manifestă, în principal, sub formă de meningită sau pneumonie.

Dacă este depistată în timp, infecția cu streptococ de grup B poate fi tratată eficient cu antibiotice. Astfel, se poate preveni transmiterea bacteriilor la nou-născut și se poate reduce riscul de complicații grave.

Infecția cu streptococ de grup B poate fi periculoasă dacă nu este depistată și tratată la timp. Este important să te adresezi unui medic dacă observi orice simptom îngrijorător și să faci toate analizele recomandate de acesta, în special în timpul sarcinii! 

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc vizita la medic. Pentru o evaluare corectă a sănătății tale și recomandări privind analizele necesare pentru depistarea unei afecțiuni ori tratamentul potrivit pentru acesteia, programează-te la un consult de specialitate!

Surse: 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/examen-bacteriologic-streptococ-grup-b-secretie-genitala
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/infectie-streptococ-cauze-simptome-tratament

Te-ar putea interesa