Un test de sarcină reprezintă o metodă rapidă și ușor de utilizat de a detecta prezența unei sarcini încă din stadiile timpurii ale acesteia. Continuă să citești pentru a afla cum funcționează el și cât de devreme îl poți face!
Cum funcționează un test de sarcină?
Testul de sarcină funcționează prin identificarea prezenței hormonului hCG, un hormon glicoproteic produs de placentă. Acest hormon este detectabil în organism în aproximativ 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat, motiv pentru care este considerat un indicator de încredere al unei sarcini.
Există două tipuri de teste de sarcină: teste care detectează hormonul sarcinii din urină și care pot fi făcute acasă și teste care măsoare nivelul acestui hormon în sânge și care pot fi făcute doar într-un laborator de analize. Cele din prima categorie sunt prevăzute cu o bandă care absoarbe urina. Dacă hormonul hCG este prezent în organism, banda se va colora, indicând un rezultat pozitiv. În general, un nivel al hCG mai mic de 5mlU/ml va duce la un rezultat negativ, pe când un nivel al hCG mai mare sau egal cu 35mlU/ml indică un rezultat pozitiv.
Cum se interpretează rezultatele unui test de sarcină?
Majoritatea testelor de sarcină indică un rezultat pozitiv prin simbolul „+”, sau prin prezența a 2 linii în fereastra testului, sugerează existența unei sarcini, în timp ce unul negativ va fi indicat de simbolul „-”, sau o singură linie. Unele teste digitale oferă un mesaj explicit, precum „ești însărcinată”/„nu ești însărcinată”. E important de menționat că rezultatele trebuie citite în primele 10 minute de la utilizare deoarece după această perioadă, testul își pierde relevanța.
În unele cazuri, pot să apară rezultate fals negative sau fals pozitive. Un rezultat fals negativ se poate obține dacă testul a fost făcut prea devreme, înainte ca placenta să înceapă să producă hormonul de sarcină, sau dacă urina folosită a fost prea diluată, iar un rezultat fals pozitiv poate fi cauzat de pierderea unei sarcini, de folosirea testului imediat după implantarea ovulului la nivelul uterului, de tratamentele de fertilitate sau de perimenopauză.
Pentru a evita confuzia și pentru a se confirma sarcina, cel mai sigur este să se recurgă la un test de sânge efectuat de un medic specialist sau la o ecografie după a șasea săptămână de sarcină. Află mai multe despre sarcină pe MedLife!
Când se poate face un test de sarcină?
Cele mai citite articole
În general, este recomandat ca testul de sarcină să se efectueze după cel puțin o săptămână de întârziere a menstruației, pentru ca placenta să aibă suficient timp pentru a produce hormonul hCG. După cum menționam mai sus, dacă testul de sarcină este făcut prea devreme, există posibilitatea ca acest hormon să nu fie detectat și să obții un rezultat fals negativ. În cazul femeilor cu ciclu menstrual neregulat, care variază între 30-36 de zile, se recomandă efectuarea unui test de sarcină în ziua 37 sau chiar mai târziu.
În ceea ce privește momentul zilei potrivit pentru efectuarea testului de sarcină, cel mai bine este ca acesta să se facă dimineața, când, în mod normal, concentrația urinei este cea mai ridicată. Atenție! Dacă te trezești noaptea și urinezi, iar a doua zi dimineața faci testul, urina poate fi mai diluată, ceea ce poate duce la un rezultat neconcludent sau fals negativ. Dacă nu ai urinat în cursul nopții, există șanse mai mari ca rezultatul să fie corect. Deci, pentru a evita rezultatele fals negative, este recomandat să nu bei lichide în exces cu câteva ore înainte de a face testul și sa recoltezi urina imediat după trezire.
Testul de sarcină este un instrument util pentru a afla dacă ești însărcinată. Pentru a obține cele mai precise rezultate, este important să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj și să alegi un moment potrivit pentru efectuarea testului. În cazul unui rezultat pozitiv, consultă medicul ginecolog pentru a beneficia de îngrijire prenatală adecvată!
Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește consultul medical. Pentru confirmarea sarcinii și orice alte informații legate de aceasta, programează-te la o consultație de specialitate!
Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/testul-de-sarcina
https://www.medlife.ro/totul-despre-sarcina