Digestia este un proces fiziologic vital pentru organism, prin care alimentele consumate sunt transformare în particule care sunt absorbite, apoi, în sânge. În acest mod, se asigură necesarul de vitamine, minerale și alți nutrienți necesari, iar orice tulburare digestivă se răsfrânge, în mod negativ, asupra întregului organism. Durata procesului de digestie diferă de la o persoană la alta și este influențată de tipul alimentelor consumate, activitățile pe care le desfășoară fiecare dar și de alți factori. În general, alimentele sunt digerate complet între 24 și 72 de ore, în cazul în care nu există niciun fel de probleme digestive.
Mecanismul digestiei
Prima etapă a digestiei este masticația, care are loc în cavitatea bucală și constă în mărunțirea alimentelor cu ajutorul limbii și al danturii. În timpul masticației se formează bolul alimentar, care, după ce este înghițit, ajunge în esofag și, apoi, în stomac. Alimentele rămân în stomac între 6 și 8 ore, timp în care sunt supuse acțiunii sucului gastric și descompuse în particule mai mici. Din stomac, alimentele trec în intestinul subțire, la nivelul căruia are loc transferul nutrienților în sânge, iar reziduurile sunt împinse în colon. Acesta este populat de o bogată floră bacteriană, care are rolul de a descompune resturile de alimente nedigerate, proces care durează circa 24 de ore. Urmează apoi eliminarea din organism a resturilor alimentare, aceasta fiind etapa finală a unui ciclu digestiv.
Care sunt alimentele care se digeră cel mai ușor
Cu cât un aliment este mai puțin solid, cu atât va fi mai repede digerat, astfel că supele, ciorbele și sucurile sunt alimentele digerate cel mai rapid. Acestea sunt evacuate din stomac în circa 15-20 de minute, în timp ce alimentele semisolide rămân în stomac aproximativ o jumătate de oră. Vorbim aici de piureuri, salate, legume și fructe suculente sau semințe măcinate.
În cazul rădăcinoaselor, timpul de transfer din stomac în intestinul subțire este de aproximativ 50 de minute, în timp ce alimente precum lintea, mazărea, fasolea, orezul, brânza și laptele degresat au nevoie de circa o oră și jumătate. Totodată, carnea de pasăre are nevoie de 60-120 de minute, cea de vită/miel de 3-4 ore, iar carnea de porc și de vânat de cinci ore. Ar mai fi de menționat cartofii, care se digeră în 3-4 ore, ouăle, care se diferă în 30-45 de minute dar și ciupercile, care au nevoie de 6 ore pentru a fi digerate în stomac.
Sfaturi pentru o digestie sănătoasă
Pentru a evita problemele digestive, prima regulă ar fi să consumi mai întâi alimentele mai ușor digerabile și apoi pe cele care necesită mai mult timp. Asta este și explicația pentru care, la orice masă, se servește mai întâi ciorba sau supa și abia apoi felurile mai grele. Este important să respecți cele trei mese importante ale zilei și să le servești la ore fixe, consumând alimente din aceeași grupă. Mâncarea bine mestecată se digeră mai ușor așa că este indicat să nu mănânci în grabă.
Oricât de foame ți-ar fi, evită să mănânci până când simți că sunt gata să-ți zboare nasturii de la cămașă, pentru că suprasoliciți sistemul digestiv și riști o indigestie.
Deși simți că „te cheamă patul” după o masă îndestulătoare, rezistă tentației siestei și mobilizează-te pentru a face puțină mișcare. E suficientă o scurtă plimbare pentru a activa producerea de enzime care contribuie la digestie. Leneveala de după masă îngreunează acest proces.
Dacă ai ignorat aceste sfaturi și te-ai ales cu o problemă digestivă, o poți repara apelând la medicamente și ceaiuri pentru digestie, însă, înainte, cere un sfat avizat.