Nova Tv Medias
Tinerii maghiari din Mediaș în anul 2019.
Pentru tinerii maghiari din Mediaș, anul 2019 a fost unul al marilor realizări. A fost un an în care s-au conturat proiecte importante, nu doar, în folosul tinerilor ci în folosul întregii comunități.
„La fel ca în fiecare an, startul l-a reprezentat realizarea planului de acțiune pentru anul respectiv, însă am continuat și două mari proiecte începute anteriorși pe care am reușit să le finalizăm în anul 2019. Aici, mă refer la proiectul nostru de suflet <<Programul prelungit>>, în cadrul căruia am organizat Clubul Piticilor și renovarea Centrului Cultural Maghiar din Mediaș <<Casa Millennium>>. Totodată, pe lângă proiectele și evenimentele inițiate în trecut și aflate în derulare în prezent, am avut în vedere și alte proiecte noi.
Uniunea Tineretului Democrat Maghiar Mediaș fiind o asociație neguvernamentală și non-profit și din dorința de a organiza proiecte fără costuri pentru participanți, suntem nevoiți să fim foarte bine organizați în ceea ce privește atragerea de fonduri nerambursabile de la diferite instituții și companii. Pe această cale, doresc să mulțumesc pentru implicare și munca depusă, tuturor colegilor și voluntarilor, întrucât activitatea organizației presupune un efort deosebit iar uneori rata de succes al atragerii acestor fonduri nu este la un nivel înalt, precum ne-am dori.
Am început anul cu primul nostru proiect cu finanțare europeană, în cadrul programului ERASMUS+. La mijlocul lunii ianuarie, în Mediaș,au fost peste 40 de tineri din nouă țări și am avut ocazia să ne cunoaștem, să descoperimculturile țărilor participanteși să discutăm pe marginea subiectului migrației.
Unul dintre cele mai importante obiective ale asociației este păstrarea vie, în viața de zi cu zi a tradițiilor cât și a limbii materne. Astfel am fost alături de toate organizațiile locale, județene, naționale și internaționale care au organizat evenimente și proiecte, întruniri și întâlniri în acest sens. Amintim acele evenimente care au loc în fiecare an în Mediaș și în județul Sibiu: Ziua Culturii Maghiare sărbătorită în 22 ianuarie, comemorarea revoluției din 1848/49 în 15 martie și comemorarea revoluției din 1956 în 23 octombrie.
Singura publicație culturală, Nagy-Küküllő, cu apariție lunară, într-un tiraj de 2000 de exemplare este editat de către asociațieiar după foarte mulți ani am început să întâmpinăm dificultăți în distribuirea acesteia.Publicația este distribuită în mod gratuit,la 1300 de familii vorbitoare de limba maghiarădin Mediaș, iar în județ la alte 700 de familii. Apreciem că vom reuși să depășim dificultățile financiare și vom găsi o modalitate optimă de a continua tradiția publicării, prin care comunicăm și transmitem informații comunității maghiare din județ.
Unul din proiectele majore legate de asociația noastră este „Programul Prelungit”, proiect care a debutat la Mediaș în 2015, în colaborare cu Școala Generală Báthory István, unde am asigurat, de atunci,o masă caldă și activități extrașcolare,unui număr de 60 de elevi, zilnic între orele 12-16, totul fără costuri pentru părinți.
Acest proiect a fost elaborat în ultimii doi ani, în așa fel încât să găsim soluții de realizare și finanțare în toate județele unde comunitatea are un procent de sub 20% din populație, iar prin acest proiect creștem potențialul concurențial al școlilor cu predare în limba maghiară. În 2019 am reușit să extindem proiectul în nouă județe și să asigurăm proiectul pentru un număr de aproximativ 1800 de elevi. La noi în județ funcționează acest program în trei localități: Mediaș, Sibiu și Dumbrăveni, iar în Mediaș sunt 60 de elevi și 5 persoane care asigură activitățile necesare.
Evenimentele noastre, devenite deja tradiție în zonă, sunt: Festivalul de dansuri populare Vándorcsizma ajuns la a XVII-a ediție, Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu ajuns la cea de-a XXI-a ediție și Tabăra de înot organizată a noua oară. Ultimul dintre acestea este proiectul prin care 70 de tineri din județul Sibiu participă într-o tabără,timp de o săptămână în localitatea Vlăhița din județul Harghita, unde le oferim acestora pe lângă activitățile nautice și sportive, foarte multe alte activități educaționale și de timp liber.
Evident că pe lângă aceste proiecte, am participat, organizat, co-organizat foarte multe alte tipuri de evenimente, întâlniri, seminarii, mese rotunde, tabere ș.a.m.d. Nu ne-am dat în lături nici de la munca fizică, în 2019 am reușit să finalizăm lucrările de renovare ale Centrului Cultural Maghiar din Mediaș „Casa Millennium”, centru construit în 2000, care după aproape 20 de ani a avut nevoie de o împrospătare, de un nou look.
A fost o renovare anevoioasă, timp de mai bine de un an și jumătate, în care a trebuit să reducem la minim aproape toate activitățile, iar colegii, voluntarii care au continuat munca de zi cu zi au fost nevoiți să o facă în condiții improprii. Doresc să le mulțumesc pe această cale pentru răbdareși dedicare,atât lor cât și celor care și-au întrerupt activitateaîntot acest timp. Din toamnă, am reușit să reînviem spiritul organizației prin participarea persoanelor de toate vârstele,la evenimente, expoziții și întâlniri.
În 2019 am fost ajutați în activitățile zilnice de către un bursier din Ungaria, care pentru nouă luni a fost alături de noi și ne-a sprijinit. Îi mulțumim atât lui cât și Guvernului Ungariei, pentru inițiativă și continuarea proiectului al șaselea an consecutiv. Mulțumesc pe această cale tuturor voluntarilor, colegilor, susținătorilor, finanțatorilor și nu în ultimul rând comunității pentru implicare zilnică și pentru care continuare acestoractivități. Mulțumim” se arată într-un comunicat de presă semnat de Balazs Botond, Președintele Uniunii Tineretului Democrat Maghiar Mediaș.
Articolul Tinerii maghiari din Mediaș în anul 2019 | Foto apare prima dată în Nova Tv Medias.