Artificiile sunt articole pirotehnice din categoria F1-F4 utilizate in artificii. Prin urmare, artificiile ar trebui sa multumeasca si sa inspire spectatorii. Pe de alta parte, exista obiecte pirotehnice cu scop tehnic, de exemplu artificii de scena din categoria T1 sau alte obiecte pirotehnice din categoria P1.
Ce articole pirotehnice sunt permise persoanelor fizice?
Articolele pirotehnice sunt impartite in diferite categorii in Europa, in conformitate cu Directiva articolelor pirotehnice 2013/29/UE si standardul EN 15947:
Categoria F1, asa-numitele articole pirotehnice pentru persoane fizice, include artificiile mici cu un potential de risc foarte scazut. Artificiile de categoria F1 pot fi cumparate si folosite in mod gratuit pe tot parcursul anului, incepand cu varsta de 12 ani.
Categoria F2, asa-numitele artificii de Anul Nou sau artificii mici, include articole pirotehnice cu potential de risc scazut. Artificiile de categoria F2 pot fi cumparate si folosite de catre adulti in noaptea de Revelion. Aceste articole de artificii pot fi, de asemenea, achizitionate si aprinse in cursul anului, cu conditia sa fi fost obtinuta aprobarea prealabila de la oficiul responsabil.
Artificiile de categoria F3, pe de alta parte, sunt numai pentru persoanele cu un permis corespunzator (asa-numita licenta de pirotehnician). Artificiile F3 reprezinta un potential de pericol mediu si pot fi cumparate si aprinse numai de catre persoane autorizate.
Produsele pirotehnice profesionale sunt clasificate in categoria F4. Artificiile F4 pot fi folosite numai de catre pirotehnicieni instruiti care au urmat un curs corespunzator si au un permis.
Doar categoriile F1 si F2 sunt permise pentru persoanele fizice.
Ce articole pirotehnice sunt interzise?
In Romania, articolele pirotehnice de categoria F1 si F2 sunt disponibile in magazinul pyro-technic.ro. Toate articolele pirotehnice disponibile la vanzare sunt aprobate si testate in conformitate cu standardele aplicabile si au un marcaj CE cu un numar de testare.
Totusi, artificiile din categoriile F3 (artificii medii) si F4 (artificii mari) nu pot fi aprinse de persoane fizice. Pentru aceasta este necesara permisiunea corespunzatoare (licenta pirotehnica).
Ce tipuri de artificii exista?
Artificiile sunt impartite in focuri de artificii aeriene, artificii la sol si focuri de artificii. In domeniul artificiilor de Revelion (categoria F2), exista de obicei urmatoarele tipuri principale:
Artificii de baterie si artificii compuse: o baterie de artificii consta din mai multe tuburi de lansare care sunt conectate intern printr-o siguranta continua. In artificiile cu baterie, setul de efecte este plasat intr-un manson. Aceasta asa-numita bomba este instalata in tubul de artificii impreuna cu o incarcatura de propulsor (pulbere neagra). Dupa aprinderea la capatul extrem, cordonul de aprindere arde in primul tub de artificii, aprinde incarcatura de ejectie, care inalta bomba spre cer si acolo se dezintegreaza si elibereaza stelele de efect.
Un foc de artificii compus este format din mai multe baterii de artificii care sunt lipite de o placa de baza si conectate cu sigurante, astfel incat focul de artificii compus trebuie aprins o singura data.
Rachete de Anul Nou: Rachetele cu artificii conteaza si ca focuri de artificii la inaltime, dar, spre deosebire de artificiile cu baterii, au propria lor propulsie, asa-numita incarcatura cu propulsor, care da un impuls rachetei de Anul Nou.