Fotografia este un hobby interesant, care atrage tot mai mulți oameni, de toate vârstele. Combină rigoarea setărilor și creativitatea încadrării imaginilor, necesită cunoștințe tehnice și artistice, este o activitate complexă, iar rezultatele sunt fotografii memorabile, pe care pasionații le păstrează în albume digitale denumite carduri de memorie. Iată ce tipuri de carduri sunt disponibile pentru stocarea de imagini pozate sau filmate:
Cele mai cunoscute carduri de memorie sunt de tip SD (Secure Digital) și card compact flash, dispozitive electronice de mici dimensiuni, similare stick-urilor de memorie USB sau unităților SSD. Fișierele multimedia salvate pe carduri de memorie sunt păstrate pe acestea după conectarea de la sursa de curent, iar ulterior pt fi redate, copiate, mutate, șterse, în funcție de necesități. Cardurile de memorie sunt formatate de fiecare dată când se trece la o nouă sesiune de înregistrare și stocare a imaginilor și a materialelor filmate.
Cardurile de memorie au diferite caracteristici (spațiu disponibil pentru stocare, viteză de înregistrare și redare), în funcție de dispozitivele pe care sunt folosite: cameră foto digitală, smartphone, tabletă, player media, laptop, consolă mobilă, camere de supraveghere, calculatoare de tip desktop.
Avantajul principal al diferitelor tipuri de carduri de memorie este că nu necesită porturi USB pentru conectarea la dispozitivele fotografice de înregistrare și redare a imaginilor. Aceste accesorii foto versatile sunt conectate la aparatele respective prin interfețe hardware de tip sloturi, montate încă din fabricație pe dispozitivele gazdă.
Clasicele carduri SD cu o capacitate de stocare de până la 2GB au fost îmbunătățite în ultimii ani și au apărut versiuni noi, superioare: microSD (o versiune miniaturizată, potrivită pentru dispozitivele moderne de fotografiere), mini SD, SDHC (Secure Digital High Capacity) cu capacități de stocare de până la 32GB, SDXC (Secure Digital Extended Capacity) ce pot stoca până la 2TB, SDUC (Secure Digital Ultra Capacity), ce pot ajunge până la 128TB.
Cele mai citite articole
Cardurile flash sunt medii de stocare nevolatile (nu pierd informațiile înregistrate în cazul întreruperii sursei de tensiune), au capacitate de memorare a informațiilor medie și mare, oferă avantajul unor dimensiuni foarte reduse, ceea ce le recomandă pentru utilizarea în aparate foto și dispozitive digitale de ultimă generație.
Prin folosirea unor carduri flash, fotografii amatori și profesioniști beneficiază de echipamente compacte, fiabile, cu portabilitate sporită, silențioase, ce asigură un consum redus de energie și o viteză superioară de accesare a informațiilor.
Cardurile flash sunt compatibile cu toată gama de dispozitive utilizate pentru realizarea, stocarea și prelucrarea fotografiilor și a imaginilor filmate. Sunt preferate pentru camere DSLR și camcordere semiprofesionale și profesionale, reprezentând standardul de calitate în ceea ce privește unitățile de stocare pentru aceste echipamente.
Caracteristicile tehnice pentru carduri flash de nivel profesional sunt: capacitate 4 GB, viteză de citire de până la 42 MB/s, viteză de scriere de până la 39 MB/s, MTBF (Mean Time Between Failures – durata medie între defecțiuni) de 3.000.000 de ore, temperatura de funcționare între -40°C și 85°C, dimensiuni 42.8 x 36.4 x 3.3 mm. Au caracteristici Support S.M.A.R.T (Self-defined) și Support Security Command.
Alegerea cardurilor de memorie potrivite este foarte importantă pentru realizarea unor sesiuni foto și video prelungire, în care este necesară înregistrarea și stocarea informațiilor pe suporturi digitale.