Tipuri de cilindri şi când se folosesc

de WTA.ro

Forma geometrică a cilindrului a fost adaptată pentru o varietate de domenii de activitate, de la construcţii şi industrie la medicină şi cercetare. Întrucât există mai multe tipuri de cilindri, este important să cunoşti utilitatea acestora şi funcţiile pe care le îndeplinesc. Iată câteva exemple:

Cilindru motor

Cilindrul mecanic este o componentă esenţială a majorităţii motoarelor cu ardere internă. Acesta reprezintă spaţiul din blocul motor în care pistonul se deplasează într-o mişcare liniară alternativă. De obicei, cilindrul este integrat în blocul motor, foarte rar întâlnindu-se ca piesă demontabilă. Este confecţionat din fontă pentru a rezista atât la loviturile mecanice repetate, cât şi la temperaturile înalte din interiorul motorului. De numărul cilindrilor depinde puterea motorului.

Cilindru compactor

Compactorul este un utilaj sau o maşină ce comprimă vertical terenul pentru a-i spori rezistenţa. Dintre acestea, cele mai puternice sunt utilajele de tip cilindru compactor, de diferite dimensiuni şi puteri. Modelele mai mici sunt operate asemenea unei maşini de tuns iarba cu ghidon, în timp ce pe şantierele mari se găsesc utilaje industriale pentru care ai nevoie de permis de conducere. Acestea pot avea cilindri pe ambele axe sau numai în partea din faţă, urmând ca puntea spate să aibă cauciucuri standard. Pentru a spori presiunea aplicată asupra terenului, cilindrul propriu-zis se umple cu apă.

Cilindri pentru uşă

Cele mai citite articole

Yalele-cilindru sunt cele mai folosite tipuri de încuietori la nivel european. Acestea au marele avantaj de a putea fi înlocuite păstrând celelalte elemente ale unei broaşte de uşă. Periodic apar noi modele menite să ofere un grad mai înalt de protecţie. Modelele sunt disponibile atât pentru interior, cât şi pentru porţi de acces, astfel încât poţi alege dintre numeroasele modele de cilindri pentru uşă în funcţie de destinaţia şi importanţa spaţiului în care se montează. Pentru mai multă siguranţă împotriva efracţiei, se folosesc cilindri antipalpare, cu protecţie la lovire, antigăurire sau antismulgere.

Cilindru gradat

La origine, cilindrul gradat, cilindrul de măsurare sau de amestec este un instrument de laborator folosit pentru a cuantifica volumul unui lichid. Numele este dat de forma geometrică a obiectului. Raportat la dimensiuni are înscrise o serie de linii şi cifre, fiecare corespondentă a unei anumite cantităţi. Modelul a fost preluat uşor din laboratoarele de cercetare către industria farmaceutică şi medicală, unde proporţiile trebuie măsurate cu precizie. La fel de util este şi în bucătărie, unde cănile gradate au formă cilindrică şi te ajută să măsori exact cantităţile pentru preparate.

Cilindru hidraulic

Tot din domeniul industriei fac parte şi cilindrii hidraulici. Hidraulica se bazează pe transformarea energiei unui lichid în lucru mecanic util. Astfel, mecanismele acţionate cu ajutorul unui cilindru hidraulic folosesc o cantitate mult mai mare de forţă pentru a pune în mişcare echipamente sau utilaje. Cu cât este cilindrul mai mare, cu atât poate acţiona asupra unei piese pe măsură. Ingineria mecanică şi civilă, agricultura, energia, industriile constructoare de maşini, navală, aeronautică şi alimentară sunt doar câteva domenii în care se folosesc cu precădere cilindri hidraulici.

Cilindrii sunt obiecte care ne folosesc în cele mai diverse activităţi. Dacă în şcoală primim informaţii cu privire la forma şi proprietăţile acestor figuri geometrice, în viaţa de zi cu zi le vedem efectele şi utilitatea. Este suficient să ridici capota unei maşini sau a unui utilaj pentru a descoperi cel puţin un cilindru care pune în mişcare anumite mecanisme. În laboratoare de analize şi cabinete medicale, cu ajutorul cilindrilor se măsoară cantităţi cu precizie. Modelul european de butuc de yală are formă cilindrică, aşadar dacă priveşti către uşa camerei în care te afli este foarte posibil să observi un astfel de obiect. Datorită forţei pe care o dezvoltă, hidraulica bazată pe cilindri reuşeşte să transporte piese de mare tonaj pe verticală în condiţii de siguranţă.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa