Tipuri de jucării potrivite pentru copiii cu autism

de WTA.ro

Copiii văd lumea altfel decât o vedem noi. Alegerea unor jucarii pentru copii cu autism poate fi o adevărată provocare chiar și pentru părinți. Jucăriile au rol distractiv și de dezvoltare, însă jucăriile pentru copiii cu autism trebuie să aibă și rol terapeutic și să reușească să le mențină interesul cât mai mult timp.

Pentru copiii cu autism, jucăriile sunt instrumente educaționale. În cazul lor această provocare devine și mai intensă, deoarece jucăriile devin adevărate instrumente educaționale. Atunci când vrei să cumperi o jucărie pentru un copil cu autism, trebuie să ții cont de stadiul lui de dezvoltare, precum și de nevoile lui educaționale. Totodată, este important ca jucăria respectivă să îi mențină cât mai mult interesul, pentru a-l ține ocupat, dar și pentru a-l face să învețe ceva din joacă. Așadar, ce jucării sunt potrivite pentru un copil cu autism? Iată câteva sugestii:

Jocuri și jucării pentru creativitate

Seturile pentru pictură, pentru realizat tot felul de obiecte decorative, jocuri care implică lucru manual și solicită creativitatea copilului reprezintă un cadou perfect pentru copilul cu autism. Aceste jocuri solicită creativitatea celui mic, dar îi dezvoltă și abilitățile de comunicare.

Cărțile

Cele mai citite articole

Cărțile pot fi un alt cadou excelent pentru copilul cu autism, fie că ne referim la cărți cu activități, cărți de povești sau cărți cu poezii. Copiii mici sunt pasionați de imagini, pe când copiii mai mari sunt adesea pasionați de povești.

Mingile

Mingile pot părea banale, însă pentru copii cu autism pot fi un cadou excelent. Mingea devine o  jucărie extrem de utilă dacă este folosită în tot felul de activități care sporesc abilităților de interacțiune socială.

Puzzle

Jocurile de puzzle sunt preferatele copiilor cu autism. Îmbinarea pieselor de puzzle oferă o senzație de satisfacție tactilă, iar modul în care imaginea prinde contur pe măsură ce puzzle-ul este construit îl face pe cel mic să se bucure de intensitatea culorilor. O gamă de modele diverse de puzzle găsești în categoria jucării pentru copii de 5 ani.

Modul de joacă al copiilor care suferă de autism este adeseori stângaci, neobișnuit sau diferit. Copiii cu tulburare de spectru autist se pot juca în mod repetitiv cu o singură jucărie sau element, astfel că este inutil să fie înconjurați de multe jucării. Jucăriile educative au rolul de a-l ajuta pe copil să-și dezvolte gândirea, imaginația, motricitatea, mobilitatea, să-și stimuleze atenția, puterea de concentrare și, foarte important, să învețe să comunice și să se integreze social.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa