Toată Secția Interne de la Spitalul de Urgență Bistrița va fi testată Covid-19 după o ”întâmplare regretabilă”

de WTA.ro

Personalul de la Secția de Medicină Internă a Spitalului Județean de Urgență Bistrița – 9 medici, 20 de asistente și 14 infirmiere – va fi testat pentru Covid-19. Aceasta în urma faptului că un pacient de 77 de ani din Ilva Mică – internat aici – a decedat după ce a fost externat din spital și abia apoi s-a aflat că acesta era infectat cu noul coronavirus, rezultatul testului sosind după decesul acestuia.

Managerul spitalului, Gabriel Lazany, a declarat că bărbatul din Ilva Mică s-a internat în data de 22 martie cu bronhopneumonie, a fost externat în 30 martie a.c., iar în noaptea de 30 spre 31 a decedat acasă. Rezultatul testului pentru Covid-19 a sosit abia azi.

”Pacientul s-a internat pe data 22 martie a.c. în Secția Interne. La momentul acela nu se încadra în definiția de caz și de aceea a fost internat la Interne și nu la Boli Infecțioase. În data de 23 martie a.c., medicul curant a cerut un consult de specialitate de la Secția de Boli Infecțioase. Medicul care a făcut consultul a recomandat recoltarea de probe pentru a se vedea dacă pacientul e infectat cu Covid-19. În data de 30 martie, pacientul a fost externat înainte să vină rezultatul testului, lucru care, din punctul meu de vedere, este regretabil. Pacientul nu trebuia externat până nu era situația lui medicală foarte clară. În data de 1 aprilie, astăzi, au venit rezultatele, iar pacientul este Covid pozitiv. A început o anchetă epidemiologică la nivel de spital, astăzi și mâine întregului personal al Secției de Medicină Internă îi vor fi recoltate probele și va fi testat. Sperăm să vină mai repede rezultatele pentru că la Cluj s-a mărit capacitatea de testare și ni s-a promis că toate rezultatele vin în 24 de ore. Sperăm să fie totul în regulă”, a spus Lazany.

Managerul SJU a spus că, din păcate, medicul curant este cel care a luat decizia de externare a pacientului: ”S-a deschis o anchetă internă pentru nerespectarea procedurii, pentru că pacientul trebuia să rămână internat până era situația lui medicală clară. O să vedem ce va reieși din anchetă și de ce nu a fost transferat la Boli Infecțioase. Pacientul a completat declarația pe propria răspundere și nu era unul care să se încadreze în definiția de caz. Nu a fost în străinătate, nu a luat contact cu nimeni care s-a întors. Medicul are voie să lucreze, nu e stabilită nicio culpă medicală”.

Întrebat ce măsuri se vor lua dacă se confirmă că vreun cadru medical este infectat cu Covid-19, Lazany a răspuns: ”În primul rând noi am aplicat separarea personalului. Ei au lucrat în ture diferite fără intersectare. În cazul în care unul sau mai mulți sunt infectați, tura respectivă să fie izolată, urmând ca cealaltă să preia activitatea secției. Secția nu se va închide, va fi dezinfectată, se vor face toate procedurile. Câtă vreme personalul se izolează nu este motiv să închidem secția”.

El a declarat că, în prezent, la Secția de Boli Infecțioase sunt internați 13 pacienți cu Covid-19, printre aceștia numărându-se și o infirmieră de la Secția de Boli Infecțioase, care a intrat în contact cu femeia din Salva.

”Dintre cei 13 niciunul nu e la ATI. Cel mai tânăr pacient are 13 luni. La ATI avem patru pacienți suspecți, încă neconfirmați. Aceștia sunt în stare gravă, deci au nevoie de tratament special. Medicul din Năsăud e asimptomatic. Nu are probleme”, a spus Gabriel Lazany.

Întrebat dacă îl îngrijorează situația, Lazany a spus: ”Categoric că mă îngrijorează fiindcă din așa ceva lucrurile pot să degenereze, să ajungem la mai mult personal infectat. Personalul infectat s-a dus acasă, infectează pe alții. Vă dați seama că așa se răspândește epidemia asta”.

Cele mai citite articole

”Singurul lucru care ne îngreunează activitatea e rezultatul probelor care vine foarte târziu. Dacă de la început ar fi venit rezultatele foarte repede, gestionarea pacienților ar fi fost foarte ușoară. Din păcate, ultima oară au venit rezultatele după opt zile. Au fost și defecțiuni la aparatele de la Cluj și atunci pacienții au devenit irascibili. Pe perioada cât sunt suspecți cei asimptomatici este un tratament ușor pe bază de Paracetamol pentru că medicamentele prescrise pentru Covid-19 se dau doar la pacienții care sunt confirmați”, a conchis managerul.

Bărbatul din Ilva Mică ar fi fost deja înmormântat.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ”Decesul 87”:

”Bărbat, 77 ani, din jud. Bistrița-Năsăud. Internat din 22.03.2020 în SJU Bistrița – Secția Boli Interne, cu diagnosticul: BPOC acutizat, Cardiomiopatie dilatativă, Cardiopatie Ischemică Cronică, Fibrilație atrială cu alură rapidă, Insuficiență Cardiacă Congestivă stadiul III, Extrasistole ventriculare, Pneumonie interstițial, Pleurezie mică închisă dreapta, Hipertrofie de prostată, Insuficiență Renală std. III.

Recoltare probe biologice pentru Covid-19 în 24.03.2020. Externat în 30.03.2020 înaintea primirii rezultatului pentru Covid-19 (pe biletul de externare este precizat: evoluție favorabilă sub tratament, recomandare de continuare a tratamentului). Confirmat cu Covid-19 în 31.03.2020, probă lucrată în Laboratorul IRO Cluj. Decedat acasă în 31.03.2020”. 

Iată ce a transmis Primăria Ilva Mică:

”În atenţia cetăţenilor comunei Ilva Mică !!!

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Ilva Mică, prin preşedinte – Primarul comunei Ilva Mică, întrunit în şedinţă, azi 01.04.2020, comunică următoarele măsuri:

  • Sesizarea Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, Instituţiei Prefectului-Judeţul Bistriţa-Năsăud şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistrita-Năsăud, cu privire la efectuarea unei anchete epidemiologice în regim de urgenţă datorită deceselor produse în ultimele două zile;
  • Recomandarea către toţi cetăţenii care au intrat în contact cu familiile decedaţilor ca să se autoizoleze 14 zile şi să anunţe de urgenţă medicul de familie, Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud şi autorităţile locale, la următoarele telefoane
  • Medic familie – 0263.373.553, 0753.967.185
  • Direcţia de Sănătate Publică BN – 0263.217.337, 0263.231.592
  • Primar – 0752.069.030
  • Viceprimar – 0743.129.405 PRIMAR HOREA AUREL

COMUNICAT În atenţia cetăţenilor comunei Ilva Mică !!! Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Ilva…

Publiée par Primaria Ilva Mica sur Mercredi 1 avril 2020

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa