Roma este un oras plin de vestigii istorice ale antichitatii si religiei crestine, asadar este greu sa te decizi ce sa vizitezi mai intai. Desigur, interesele si pasiunile proprii iti vor dicta optiunile, dar exista anumite obiective turistice care sunt aproape obligatoriu de vizitat in Roma, cum ar fi Colosseumul, Panteonul sau Capela Sixtina.
Un sfat: incearca sa variezi experientele in timp ce explorezi Roma, astfel incat sa nu vizitezi prea multe situri istorice sau biserici antice la rand. De asemenea, poti intrerupe vizitarea aceste obiective mai serioase cu cateva care sunt pur si simplu atractii turistice, precum Treptele Spaniole sau locul in care toti turistii trebuie sa mearga sa arunce o moneda: Fantana Trevi.
Roma este atat de mare incat te poate coplesi, asadar te sfatuim sa nu uiti sa te relaxezi si sa savurezi la dolce vitaAintr-o cafenea de pe stradutele insorite ale orasului.
Top 10 Obiective turistice de vizitat in Roma
1. Colosseum si Arcul lui Constantin
Situat in centrul Romei, Colosseumul este o impresionanta cladire-ruina a Imperiului Roman si totodata un simbol al Romei. Vizitat anual de foarte multi turisti din toata lumea, Colosseumul era cea mai mare constructie a vremurilor sale, avand o capacitate de 50.000 de locuri. Colosseumul gazduia spectatorii la luptele intre gladiatori, la vanatoarea de animale, la reconstituiri dupa lupte celebre, piese de teatru din mitologia clasica, festivaluri, circuri sau jocuri.
Constructia Colosseumului a inceput sub conducerea imparatului Vespasian in anul 72 d. Hr. si a fost finalizata in anul 80 d. Hr. sub conducerea succesorului sau, Titus.
Cea mai mare structura lasata de antichitatea romana ne-a oferit modelul pentru arenele sportive – proiectarea stadionului de fotbal din zilele noastre se bazeaza in mod clar pe acest plan roman oval.
Arcul lui ConstantinAeste situat intre Colosseum si Colina Palatina si este unul dintre cele mai renumite monumente antice din Roma. Acest arc de triumf a fost construit la ordinul Senatului Roman in anul 315 d. Hr. in onoarea bataliei de la Podul Milvian (312 d. Hr.), cand Constantin cel Mare l-a invins pe Maxentius. Arcul lui ConstantinAeste un simbol al victoriei crestinismului, care glorifica contributia imparatului la bunastarea imperiului si la ascensiunea crestinismului.
2. Vatican si Capela Sixtina
Vatican este cel mai mic stat independent din lume, cu o suprafata mai mica de jumatate de kilometru patrat, cea mai mare parte fiind inchisa de zidurile Vaticanului. In interior se afla palatul si gradinile Vaticanului, Bazilica Sf. Petru si Piata Sf. Petru. Vaticanul este condus de Papa, seful suprem al Bisericii Romano-Catolice.
In interiorul Bazilicii Sf. Petru se afla capodopera lui Michelangelo, Pieta, impreuna cu statuile si altarele lui Bernini. Principala atractie turistica din Vatican ramane, fara indoiala, Capela Sixtina, al carei tavan magnific in fresca este cea mai cunoscuta lucrare a lui Michelangelo.
In interiorul Palatului Vatican se afla Camerele Raphael, apartamentele Borgia, Biblioteca Vaticanului si o serie de muzee ce includ Muzeul de arta seculara, Muzeul etruscan si altele. Colectiile pe care le puteti vedea aici cuprind o multime de obiecte de arta, de la trasurile papale pana la arta secolului XX care reflecta teme religioase.
3. Pantheonul
Panteonul – cel mai bine pastrat monument al antichitatii romane – este aproape intact dupa 2000 de ani. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca Papa Grigorie al III-lea a indepartat tiglele aurite din acoperis, iar Papa Urban al VIII-lea a ordonat ca placile de bronz din acoperis sa fie indepartate si apoi topite.
Panteonul a fost reconstruit in urma unor avarii provocate de incendiul din 80 d.Hr., iar noua constructie din caramida demonstreaza maiestria tehnicilor detinute de arhitectii romani. Cupola inalta de 43 de metri, realizarea suprema a arhitecturii interioare romane, atarna suspendata fara suporturi vizibile, acestea fiind bine ascunse in interiorul zidurilor, iar deschiderea sa centrala de 9 metri este singura sursa de lumina a cladirii.
Efectul armonios al interiorului este rezultatul proportiilor sale: inaltimea este aceeasi cu diametrul. Desi primii imparati crestini au interzis folosirea acestui templu pagan pentru inchinare, in anul 609, Papa Boniface al IV-lea l-a dedicat Fecioarei si tuturor martirilor crestini. De atunci, Panteonul a devenit locul de inmormantare al regilor italieni si al artistilor celebri, printre care se numara si pictorul Raphael.
4. Forul Roman
O vizita la Forul Roman este ca o intoarcere in timp, in urma cu doua milenii, chiar in inima Romei antice. Timp de secole, Forul Roman a reprezentat centrul vietii si guvernarii romane. Ceea ce a ramas din constructie arata doar o mica parte din splendoarea sa initiala, insa coloanele in picioare si cele cazute, arcadele sale triumfale si ramasitele zidurilor inca impresioneaza turistii din intreaga lume.
Viata politica si religioasa romana era centrata aici, alaturi de piete si locurile de intalnire. Dupa secolul al VII-lea, cladirile au cazut in ruina, iar bisericile si cetatile au fost construite printre ramasitele antice. Pietrele Forului Roman au fost folosite pentru alte cladiri si abia secolele XVIII si XIX sapaturile arheologice au scos la lumina cladirile antice de sub un strat de pamant de 10 metri.
Obiectivele turistice care nu trebuie ratate sunt Templul lui Antoninus Pius, Templul lui Castor si Pollux, Templul lui Saturn, Arcul lui Septimus Severus, Curia, Templul Zeitei Vesta si Arcul lui Titus.
5. Fantana Trevi
Una dintre cele mai populare atractii turistice din Roma este Fontana di Trevi (Fantana Trevi). Aceasta capodopera realizata in secolul al XVII-lea a aparut in atat de multe filme incat o vizita este necesara, asigu…
Mai multe informatii pe b24fun